Reklama

Reklama

Machři a šprti

(seriál)
  • USA Freaks and Geeks (více)
USA, (1999–2000), 13 h 24 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Paul Feig

Hrají:

Linda Cardellini, John Francis Daley, James Franco, Samm Levine, Matt Czuchry, Martin Starr, Joe Flaherty, Busy Philipps, Samaire Armstrong, Seth Rogen (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Na střední škole McKinley v americkém státě Michigan se píše rok 1980. Místní, intelektuálně poněkud pomalejší sportovní hvězdy si vyznávají lásku s překrásně povrchními roztleskávačkami... ale v téhle show nás osudy této „zlaté kasty“ nezajímají. Kamera sjíždí pod tribuny, kde právě Daniel (James Franco) a Ken (Seth Rogen) aplikují rockovou filozofii na křesťanskou americkou morálku a jejich kamarád Nick (Jason Segel) se vyznává ze své víry k božstvu jménem John Bonham a skupině Led Zeppelin. Docela jiná, o dva roky mladší trojice kluků – Sam (John Daley), Neal (Samm Levine) a Bill (Martin Starr) – kteří stojí mimo společnost naopak proti své vůli (už jenom proto, že viděli Hvězdné války ne jednou, ale sedmadvacetkrát) jsou opodál šikanováni proto, že si stojí za svým názorem, že Bill Murray je skvělý komik. Mimo pomyslný střední proud stojí také Samova starší sestra Lindsay (Linda Cardellini), nejchytřejší studentka školy, která však po smrti jediné osoby, která ji v životě rozuměla ztrácí víru ve staré hodnoty a hledá nové, mezi novými přátely, kteří pro ni reprezentují opak jejího starého života.

Nejen pro svou dobu-vystihující atmosféru, skvělý soundtrack a sofistikovanost, která jej na první pohled odlišuje od seriálů typu Beverly Hills, má dnes seriál Freaks and Geeks (český překlad je poněkud zavádějící) v Americe téměř kultovní post a na imdb neuvěřitelné hodnocení 9.6 hvězd z desíti. Proto je fakt, že byl přes úpornou snahu jeho tvůrců (Paul Feig a Judd Apatow) pro nízkou sledovanost zastaven hodně nešťastný – naděje na natočení další série se rozplynuly. (Eddard)

(více)

Recenze (157)

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Ou.. tak tady jsem neměl rozhodování vůbec lehký:) Ze začátku mi tahle partička vůbec nepřirostla k srdci.. a snad do půlky seriálu jsem pořád bojoval s tím, že to snad ani nedokoukám. Ale krása Freaks and Geeks je právě v tom, že si mě postupně všichni získávali a konec první řady(potažmo celýho seriálu) jsem byl docela naštvanej, že nezjistím, co se bude dít dál. A nezjistim to už nikdy.. což je určitě škoda. Každopádně středoškolský peripetie současný mladý herecký elity v čele se Sethem Rogenem, Jamesem Francem a Jasonem Segelem, která se snaží koexistovat s třema naprosto úžasnejma učebnicovýma příkladama geeků, kterým prostě kraluje na všechno alergickej Bill Haverchuk, je věc, která určitě stojí za zkouknutí... ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Občas seriál spracováva vyslovene klišé veci (party pri odchode rodičov, ukradnutie otcovho auta...), ale pri väčšine epizód mi na konci bolo ľúto, že už je koniec... Apatow dal dokopy slušnú geekovskú a flákačskú bandu, ktorá si aj neskôr našla svoje miesto... Pravdou ale je, že Linda Cardellini to ťahá najviac... ()

Reklama

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Nevedela jsem, ze neco z dilny Juda Apatowa muze byt az tak zabavne, neotrele a serialove zajimave. Vyhybala jsem se tomuto serialu leta, presto, ze kamaradka, ktera je mi filmove blizka z neho byla jiz roky nadsena. Ted uz aspon vim proc. Musim rict, ze me paradoxne nejvice zajima Sam a jeho dva geekovsti kamaradi nebo Lindsayni rodice, nez Lindsay a jeji kamaradi samotni, kteri mi proste prijdou jako nezajimavy a trapni pozeri. Kazdy dil se mi zatim moc libil a u Sama, Neala a Billa se smeju na cele kolo. Navic se vzdycky tesim na dalsi mini rolicku nejake zacinajici hollywoodske hvezdicky. Skoda jen za tak malo dilu, nizka sledovanost je pouze dalsi ukazkou toho, jak jsou amici stupid... ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál! Pořádně se rozjede až po zhruba 5 dílech...Člověk pochopí jednání a chaktery postav a pak si pouští jeden díl za druhým. Některé postavy jsou naprosto úžasné. Hlavně Ken, Bill a otec Wier. Obrovská škoda, že tento seriál skončil po pouhých 18 dílech. Když si člověk uvědomí jaké sračky mají natočeno 5 i více sérií...Ale co se dá dělat. Seriál nakopnul kariéru řadě skvělým hercům (Rogen, Segel, Franco...) ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Nevím, asi jsem se dívala na jiný seriál než ostatní zdejší uživatelé, ale popravdě mi zas tak zázračný nepřišel - ani jsem nedokoukala do konce. Herci mi přišli toporní, příběhy nic moc. Nejhorší byli rodiče hlavní sourozenecké dvojice - jakmile se objevili na scéně, říkala jsem si: to má být karikatura? Snad jen hudba byla docela dobrá. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (64)

  • Jason Segel přiznal, že nebylo těžké zahrát, že je vystrašený ze svého otce, kterého hrál Kevin Tighe. Bál se ho prý i ve skutečnosti. (Fugas.cz)

Reklama

Reklama