Reklama

Reklama

Zrození

  • USA Birth (více)
Trailer

Deset let poté, co náhle zemřel její hluboce milovaný muž, je Anna (Nicole Kidman) připravena překonat svůj smutek a začít nový život. Souhlasí, že si vezme Josepha (Danny Huston), příjemného, vzdělaného muže, který se o ní ucházím už tři roky. Annino rozhodnutí potěší i její matku Eleanor (Lauren Bacall), elegantní, panovačnou ženu, která uvítá Josepha v rozlehlém aristokratickém bytě v New Yorku, kde všichni společně bydlí i s Anninou těhotnou sestrou Larou (Alison Elliot) a jejím manželem (Arliss Howard). Právě zde se jednoho večera shromáždí přátelé Anny a Josepha, aby jim poblahopřáli k jejich zasnoubení. Mezi hosty je i Clifford (Peter Stormare), který býval Seanovým nejlepším přítelem a jeho žena Clara (Anne Heche). Dvojice se v privilegované společnosti necítí úplně přirozeně, když přijíždí výtah, Clara zpanikaří, že její dárek pro Annu není vhodně zabalen a posílá Clifforda nahoru na party samotného. Sama chvilku dole v lobby postává a zvažuje své možnosti, mezitím jí pohled ulpí na malém chlapci (Cameron Bright), který zde sedí. Záhy Clara z budovy odchází směrem k Central Parku, aniž by si byla vědoma, že ji chlapec sleduje. Krátce po zasnoubení se v bytě koná oslava narozenin Anniny matky. Avšak předtím, než se rozkrojí dort, se tu zničehonic objeví nezvaný host, tentýž malý chlapec a chce nutně mluvit s Annou v soukromí. Anna bere dítě do kuchyně. Zde jí chlapec sděluje, že je její zemřelý manžel Sean a varuje ji, ať si Josepha nebere. Rozčilená Anna odvádí chlapce z domu a vrátný jí potvrdí, že chlapec se skutečně jmenuje Sean. Sean se nenechá zastrašit a Anně napíše. Pravidelně navštěvuje dům, kde Anna bydlí, se svým otcem, panem Conte (Ted Levine), který je učitelem a má v domě klienty. Annina snoubence situace zneklidňuje a rozhodne se s malým chlapcem promluvit. Když Anna, Joseph i Seanův otec chlapci nařizují, že už nemá Annu obtěžovat, Sean klidně a rozhodně odmítá. Na konci výstupu omdlévá, což Annu emocionálně zasáhne. Sean zná navíc mnoho tajných detailů ze společného života Anny a jejího manžela, což je pro ni i zbytek její rodiny a přátele nevysvětlitelná skutečnost. Ještě více zneklidňující je jeho jistota a intenzita lásky k Anně. Chlapec nakonec dostane šanci strávit v bytě, kde Anna žije, nějaký čas, což by mu mělo pomoci pochopit, že jeho přesvědčení je mylné. Avšak během jeho pobytu roste Annina víra v to, že Sean je skutečně její převtělený manžel. Ačkoliv nemůže popřít, že je to velmi podivné, je k malému chlapci čím dál více přitahována a odmítá nátlak rodiny i Josepha, aby se s ním přestala vídat. Mohlo by toto dítě být skutečně Anniným manželem, který se k ní vrátil? Jak by mohla zavrhnout příležitost znovu zakusit lásku, kterou k němu cítila? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Zrození na mě byla asi až moc velká artovka,než co jsem ochoten snést a přijmout.Nedovolím si říci,že jde o špatný film.Námět byl určitě výborný,herci podali vydařené výkony,režisér pojal film hodně netradičně a především mě zaujala velmi neobvyklá a zajímavá atmosféra,ale ikdyž toto všechno vezmu v potez,ať chci jak chci,pořád mi z toho vychází absolutně prázdný film.Ta myšlenka tam sice zajímavá je,ale za celých 100 minut mi přišlo,že se ten film nehl z místa a konec mi to jen potvrdil,že šlo vlasntě o úplně nulový počin.Kde to začalo,tam to skončilo a to mezi tím jako by se vlastně vůbec nestalo.Ani žánrově nejsem schopen tento snímek označit,prostě jde o jeden z filmů,který osloví zřejmě jen ty osvícenější...no a já se radši kouknu na nějaké to béčko,kde vše bude zcela jasné a srozumitelné :).Jeden z nejzvláštnějších filmových zážitků poslední doby. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Birth je potvrzením toho, že muzika dělá často půl filmu a někdy i mnohem více. Tím samozřejmě nechci nijak devalvovat výkony Hustona, Kidman a zejména Camerona Brighta (já se toho kluka prostě bojim), ale tady byl v hlavní roli Desplat, jehož hudbu doprovázela Glazerova, místy až zvrácená, psychárna. 80% ()

Reklama

Radim 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu je skvěle rozjeta. V té druhé ale přestává držet pohromadě a na mě z toho číšela autorská bezradnost. Když k tomu přidám logické díry, nemůžu dát více. Musím ale ocenit skvělou Nicol Kidmen, kterou začínám považovat, díky konzistentním výkonům a čuchu na role, za jednu z nejlepších filmových hereček současnosti. Jo, a nesmím zapomenou na hudbu k filmu, fakt se povedla. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Velmi dlouho jsem čekala na projekci Zrození a vyplatilo se. K některým tématům je skutečně třeba dozrát. Vnitřní svět ženy, která ovdověla z hodiny na hodinu, byl další silnou výzvou pro herecký koncert Nicole Kidman. Některé emoce a pocity nelze potlačit, lásku nelze nechat zmizet, někdy ani celý život nestačí na to, aby se duše vzpamatovala... Křehký stav, o který je nutno pečovat, je pak každodenností a den za dnem je stále těžší se vypořádávat s realitou. Silné téma. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Originálne, zaujímavé, zvláštne, pôsobivé, no vôbec nie škandálne. Nicole Kidman, Cameron Bright a pán režisér sú hviezdami tohto filmu. Vďaka nim sa z toho nestala trápnosť, ale pôsobivá podívaná s dosiaľ nevideným námetom. Mladý Cameron Bright sa mi už dokonale zhnusil v snímku Godsend (2004), no tu si to našťastie napravil. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (7)

  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Benátkách 2004. Několik diváků při premiéře bučelo a pískalo. Po ukončení projekce začala diskuze s tvůrci. Nejvíce otázek dostala Nicole Kidman (Anna) proč se líbala s desetiletým chlapcem. (Terva)
  • Natáčelo se v americkém státě New York v lokalitách Manhattan, Long Island, New York City a ve studiu Silvercup. (Terva)
  • Příběh měl být nejdříve natočen z pohledu desetiletého chlapce, ale s příchodem Nicole Kidman do role Anny se rozhodlo, že příběh bude točen z jejího pohledu. (Terva)

Reklama

Reklama