Reklama

Reklama

Teta

(seriál)
  • Rakousko Frankensteins Tante (více)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný slovenský seriál nás přivádí na zámek, kde žijí velmi podivní obyvatelé - strašidla. (Česká televize)

Recenze (116)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Tetu jsem viděl naposled za socialismu, kdy jsem nevěděl, že má sedmý díl a propásl jsem ho. Dlouholeté trauma jsem si vyléčil po letech, kdy už jsem si všímal slabšího střihu, velmi rušivého slovenského dabingu a pronásledovala mě vřeštící Darinka Rolincová. I přes fajn příběh, super lokace a některé dobré herce to bohužel není další Perinbaba. S nějakým lepším filmařem by asi tato snaživá mezinárodní koprodukce dopadla líp, ale možná je problém, že už prostě nejsem dítě. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mně to přišlo jak nepovedená variace na Addamsovu rodinu. Kdo ví, kde tvůrci čerpali inspiraci, ale nebavil jsem se u toho. Filmový přístup byl fajn, ale jak mě nechytnou postavy ani příběh, je se seriálem zle. Nezdařilý plagiát a mišmaš. Klady: režie Juraja Jakubiska, strašidelné lokace. Zápory: chybí originalita, postavy jsou okopírované odjinud, nepřekonatelně stupidní děj, nepovedené masky, podivná dramaturgie, žánrově obtížně zařaditelné, chabý pokus o komediální horor, příšerná titulní písnička, debilita na pátou, vysoké hodnocení to má zda jen z nostalgie, po letech se na to opravdu nedalo dívat. 20% ()

Reklama

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál jsem poprvé viděl v tom nejlepším možném věku. Byl jsem z něho tenkrát unešený. Ta frankensteinovská atmosféra mě úplně pohltila a na dlouhé roky zůstala v mojí mysli. Nedávno Tetu znovu vysilali. Měl jsem strach, že si zkazím dojem. Naštěstí se tak nestalo a já se po 25 letech ujistil, že Teta je opravdu výborná. Jediná škoda, že ji předabovali do češtiny. Ve slovenštině to bylo samozřejmě mnohem lepší. 85%. ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Dětská vzpomínka na uhrančivý seriál s na tuzemské poměry nevídanou atmosférou a výpravou (se spoustou roztomilých strašidel a oldschoolových triků) se tříská (po první epizodě) s pověstnou režisérskou nestřídmostí, hraničící až s exhibicí, a opravdu kulervoucím dabingem (zde ve slovenštině, ale s češtinou je to podobné). Po druhém díle seriál naštěstí ovládne charismatická babča (teta) a ten získá neodolatelnou atmosféru osmdesátkových hororových béček. Závěrečná myšlenka, že by nikdo neměl zůstat sám na tom širém světě, mi přijde v seriálu, určeném hlavně dětem, skvělá. ()

tron 

všechny recenze uživatele

V r. 1987 sa stala pozoruhodná vec. Juraj Jakubisko v koprodukcii Rakúska, Československa, Západného Nemecka, Francúzska, Španielska a Talianska (!) za mastný peniaze natočil film Pehavý Max a strašidlá, rozprávku o chlapcovi Maxovi, ktorý sa dostáva do hradu plného strašidiel v čele s Frankensteinom pardon s Frankensteinovou bytosťou pardon s Albertom. Albert má zips na lebke, ktorý sa dá odzipsovať a dnu sa vloží mozog. Jednalo sa o adaptáciu románu švédskeho spisovateľa Alana Rune Petterssona, ktorý u nás nikdy nevyšiel. O celovečeráku Pehavý Max a strašidlá sa žiaľ príliš nehovorí a vždy, keď je reč o Jakubiskovi, spomínajú sa všetky jeho filmy, len tento nie. Pritom je to pecka a je fakt škoda, že Jakubisko natočil len dve rozprávky. Bizarné je, že v rovnakom rohu sa na trhu zjavil nielen film, ale i 7-dielny seriál Teta, ktorý je de facto rozšírenou verziou filmu. Ale keďže je od neho dlhší o cca 255 minút (!), máme svojím spôsobom dočinenia s dvoma odlišnými (a pritom paradoxne stále v rámci možností „rovnakými“) dielami. V Tete sú prítomné nielen celé scény, ale dokonca dejové linky, ktoré by ste v Pehavom Maxovi a strašidlách hľadali márne. Napr. knihovník sa vo svojej vlčej podobe vo filme neprejavoval. Tu mu patrí dlhá scéna, v ktorej sa ako vlkolak premáva nočným hradom. Druhou stranou mince je, že to pôsobí strašne nekonzistentne a chaoticky (chvíľu vyzerá ako bežný pes, potom ako nahý chlap, na ktorého nalepili pár čiernych chlpov a potom ako skutočný vlkolak) a drasticky zostrihaná tak, že vôbec netušíte, čo (a prečo) sa deje (vlkolak naháňa tetu a Igora a zrazu tam Igor nie je). Ako napovedá názov, za hlavnú postavu sa teoreticky dá považovať (vo filme skôr okrajová) Frankensteinova teta v podaní charizmatickej pôvodom švédskej herečky Viveci Lindfors z filmu Hviezdna brána. Páči sa mi Jakubiskova nepredvídateľnosť a vysoký stupeň WTF: dve postavy sedia za stolom a večerajú, ale režisér si zjavne pomyslel, že je to nuda a tak im medzi taniere položil... zajaca. Samozrejme živého. Nemá to absolútne žiadne opodstatnenie a pritom je to skvelá chobotina. Každopádne ako film, tak i seriál trpí tým, že sa nemalá časť odohráva v dedine, ktorá je stokrát nudnejšia, než atmosféricko-charizmatický hrad plný svojráznych strašidiel. Na scenári sa okrem Jakubiska podieľal legendárny Jaroslav Dietl (Nemocnica na okraji mesta). Zaujímavé je, že v titulkoch filmu sa neuvádza; len pri seriáli. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (11)

  • Počas natáčania v Rakúsku mali československí herci také malé diéty, že väčšinu, čo skonzumovali a vypili, zaplatili zahraniční kolegovia. (Raccoon.city)
  • Pri natáčaní pádu Andreja Hryca (kováč) do vody na jazerách nad Grinavou sa v tej dobe skoro utopil neznámy chlapec. Ale vďaka potápačom, ktorý zabezpečovali štáb, sa chlapca podarilo zachrániť. (Raccoon.city)
  • Postava Bielej pani (Mercedes Sampietro) bola inšpirovaná masovou vrahyňou, grófkou Alžbetou Báthoryovou. Podľa legendy bola odsúdená chodiť vo svojom zámku v noci navždy ako Biela pani. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama