Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny Smiřický, hlavní hrdina povídek a románů Josefa Škvoreckého (Zbabělci, Prima sezóna), který má autobiografické rysy svého autora, prožívá základní vojenskou službu v letech 1953–54, za časů neblaze proslulého komunistického ministra obrany Alexeje Čepičky. Ve vojenském prostoru Kobylec probíhá výcvik tankistů. Danny v hodnosti rotného přitom s nevšední vynalézavostí bojuje s tupostí bolševických lampasáků. Myšlenky na civil, jídlo, ženy a alkohol mu pomáhají, stejně jako jeho spolubojovníkům, přežít absurdní dobu „služby vlasti"… Filmový přepis Škvoreckého díla natočil režisér Vít Olmer spolu se scenáristou Radkem Johnem. Vojenská komedie vstoupila do dějin české kinematografie jako první soukromě natočený celovečerní film od znárodňovacího dekretu v roce 1945. Čeští filmaři se tak vydali na novou cestu svobodného podnikání. V případě Tankového praporu se to určitě vyplatilo – film viděly v kinech dva miliony diváků. V roce 1991 tak snímek obsadil první příčku v návštěvnosti kin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (414)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se svíjí mezi Olmerovskou porevoluční demencí a Olmerovým talentem. Na jedné straně film otravuje primitivností (budiž to poučením pro lidi neznalé, k čemu mladé muže vede vojna) a tradičně suchou Simonovou Chytrovou, na druhou stranu to zachraňuje příhodně ponurá vizuální atmosféra a tým Jandák, Donutil a hlavně Skamene válcují bránice - tohle je prostě pomsta všem debilním lampasákům a pošahaným komunistům, bravo!!! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

V žádném ohledu není snímek tak dobrý, jako snímek velmi podobný, tedy mám samozřejmě na mysli snímek s názvem Černí baroni, ale i tento snímeček je super. K poslechnutí je několik slibných hlášek a partička zapálených nadřízených, kteří nemají chybu. Především Mirek Donutil mě hrozně bavil. Trošku je tam rušivé neustálé smilnění, ale má-li to být přepis skutečnosti, tak ve filmu chybět nesmí. Na každý pád se jedná o perfektní komedii mapující tehdejší život českých tankistů, kteří s "velkým" úsilím sloužili lidu. Nezažil jsem vojnu, nezažil jsem dobu. Takže si tamější atmosféru mohu pouze představovat a nezbývá mi prakticky nic jiného než tvůrcům věřit. Jestli to bylo tehdy vážně takhle úžasné, tak bych si ty 2 roky klidně i střihl. Slabší 4 *. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

První porevoluční soukromý film. Vzhledem k jeho sporným kvalitám by to bylo to jediné, co by stálo za poznamenání, kdybych neměl pocit, že právě tenhle film natolik předznamenává pád české kinematografie do hlubin tápání a hledání, sexuálně hláškovací výplně, vyrovnávání se s minulostí, špatných hereckých projevů a Miroslava Donutila. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Neskutečně nahláškovaný a zábavný film z porevoluční doby, která vojenským komediím o bývalém režimu jen svědčila. Donutil a Skamene si film kradou pro sebe, hlavní hrdina Danny Smiřický v podání Vaculíka je sice tak trochu odstrčen na vedlejší kolej, nicméně jeho intimní linka s Janinkou funguje také skvěle. Tankový prapor má skvělou výpravu, parádní herecké obsazení, slušný námět a nezapomentulené hlášky... Je to prostě kult. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Strasne dlho som nevidel tuto trpku komediu, tak som si ju chcel zopakovat. Dnes je az smiesne divat sa na zjapajucich majorov uznavajucich Stalina a ZSSR vecne bojujucich o slobodu, ktora aj tak v tom obdobi v 50-tich rokoch nebola, ale aj tak bavil som sa, len na 4 hviezdicky to u mna nie je... 05.12.2009 ______ Lukáš Vaculík - (Danny Smiřický) +++ Roman Skamene - (Major Borovička) +++ Simona Chytrová - (Janinka Pinkasová) +++ Vítězslav Jandák - (Kapitán Matka) +++ Miroslav Donutil - (Nadporučík Růžička) +++ Miroslav Táborský - (Desátník Plíhal) +++ Ivana Velichová - (Lizetka Neumanová) +++ Martina Adamcová - (Četařka Babinčáková) +++ Hudba: Martin Kratochvíl +++ ()

Galerie (20)

Zajímavosti (34)

  • Píseň, kterou vojáci zpívají ve scéně, kdy se připravují na příjezd sovětského vojenského poradce plk. Nikitičenka, je vojenský pochod, který nese má název „Směr Praha“, jehož autory jsou Ervín Toman a Jan Mareš. Jednalo se o „pochod československé vojenské jednotky v SSSR“. (majky19)
  • Režisér Vít Olmer sa počas natáčania zoznámil so svojou manželkou Simonou Chytrovou (Janinka). (Raccoon.city)

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama