Reklama

Reklama

The Wire - Špína Baltimoru

(seriál)
  • USA The Wire
USA, (2002–2008), 59 h 27 min (Minutáž: 55–93 min)

Tvůrci:

David Simon

Hrají:

Dominic West, John Doman, Clarke Peters, Frankie Faison, Deirdre Lovejoy, Wendell Pierce, Lance Reddick, Andre Royo, Sonja Sohn, Seth Gilliam, Aidan Gillen (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(60)

Tento realistický kriminální seriál z produkce HBO, jehož autorem je scenárista David Simon, tvůrce trojdílné minisérie The Corner, oceněné prestižní cenou Emmy, vypráví o vyšetřování případů spjatých s drogami a vraždami v Baltimore. Sleduje je z nejrůznějších úhlů, jak očima policie, tak těch, co stojí proti ní, a zachycuje svět plný úskoků i stálého sledování, v němž lze snadno překročit tenkou hranici mezi dobrem a zlem, zločinem a trestem. První řada se soustřeďuje na leckdy marné úsilí policie infiltrovat se do drogového kartelu v západním Baltimore, v jehož čele stojí Avon Barksdale a jeho pobočník Stringer Bell. (HBO Europe)

(více)

Recenze (376)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je to fakt tak dobrý jak se říká. Sice za mě byla nejpoutavější syrová první série, ale celkově snad žádný díl z těch pěti sezón nesklouzne pod hranu nadstandartně vtahujícího požitku.. Vztyčený prostředníček směrem ke všem těm propagandistickým CSI chujovinám kde ve sci-fi policejních laboratořích zoomujou poznávačku auta dvojitě odraženou od výloh obchodů a zachycenou na 100m vzdálenou, černobílou průmyslovou kamerou s rozlišením kvalitní kalkulačky. V Baltimoru funkční alkoholici smolí hlášení na psacím stroji a o každý kabel či foťák se musí s nadřízenýma rvát s tučnou složkou argumentů v ruce, mezitím co gangsta frajeři na ulicích v rámci "hry" vysávají z celého města peníze a život. The Wire je slídivou a vrstevnatou sondou do (mikro)světa osobních příběhů, mravenčí (a často marné) práce policie i vysoké politiky... Fakt kvalita. ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Takhle by se měl točit kriminální seriál! Žádné moderní serepetičky nebo náhodně nalezený kus středečního rohlíku v rohu záchoda, ze kterého získají DNA vraha, ale poctivá policajtská práce, papírování, nasraní nadřízení a podobné libůstky, kvůli kterým bych nechtěl být detektiv ani za nic. Hlavní hrdinové jsou obyčejní lidé jako já nebo vy. Chlastají, nadávají, mají emoce a můžou si stěžovat sebevíc, ale mají i práci, která je baví. Já sám jsem viděl zatím jenom první řadu, ale až se někdo odhodlá a vytvoří titulky na další, jsem ochoten ve sledování pokračovat. Je škoda, že se tento seriál jen pomalu dostává do širšího povědomí veřejnosti. ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

A tohle má být jako co? Jak může takovouhle nudu Empire zařadit jako nejlepší serial všech dob? __ Ano, The Wire se snaží ukázat krutou realitu, kterou policejní práce představuje a možná pár klukům zničí jejich ideály ohledně vysněné práce, ale pro mě je to pořád jedna nahoněná hype nuda, která je přehnaně a zbytečně sprostá (pardon, ale aby policajti řešili jestli hovna padají a chcanky tečou). Dva díly mi bohatě stačily! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z top seriálov vo svojom žánri. Keďže ale ja mám ešte obľúbenejšie žánre, tak asi ostanem "iba" pri štyroch hviezdach, i keď si objektívne uvedomujem, že The Wire asi už lepší byť ani nemohol. Pokiaľ ale máte averziu voči pouličným dealerom v amerických ghettách, tak sa do The Wire ani nepúšťajte. Asi som si tu našiel obľúbenejšie postavy, než McNulty, ale už aj na ňom vidno, že tvorcovia sa držali veľmi ďaleko od rozdelenia postáv na dobré a zlé, čo je pri súboji polícia verzus predajcovia drog celkom slušný paradox. Dozvedeli sme sa, ako to funguje od ulice až po radnicu a to takým spôsobom, že je lepšie si pozrieť tento seriál než nejaký dokument. ()

sta 

všechny recenze uživatele

už po pouhých dvou dílech, kdy se v podstatě ještě nic nerozjelo, je zcela jasné, že The Wire patří mezi to vůbec nejlepší ze současné seriálové tvorby americké provenience. bohaté, hutné a komplexní jako román, vůbec se nehraje na nějaký efekt, ale jde se na samou dřeň problémů současné Ameriky. jasně, že mám rád LOSTy, Dextera (ten má s The Wire mnoho společného), Prison Break, Heroes a podobné seriály, The Wire je však poráží tím, jak nenápadně se postupně zahryzává do divákovi mysli, nehraje na laciné ukončení epizody v nejvypjatějším momentu a přesto od něj nelze odtrhnout oči.. a ani mysl, protože po jeho skončení se vrací pořád zpět.. tohle je mistrovské dílo amerického seriálu! ()

Galerie (595)

Zajímavosti (35)

  • Felicia "Snoop" Pearson byla pro seriál objevena Michaelem K. Williamsem (Omar Little) v jednom z baltimorských barů. Hraje tu prakticky sama sebe, ačkoliv ve skutečnosti zabila pouze jednoho člověka. Po skončení natáčení byla v březnu 2011 zatčena při rozsáhlé drogové razii baltimorské policie. (Lulala)
  • Použití slangu v seriálu bylo tak rozsáhlé, že inspirovalo „glosář“ nazvaný „The Wire: Dictionary“, který vyšel v roce 2022. (Ondra06)
  • Tvůrci po 3. sérii nabízeli HBO seriálový politický spin-off o politikovi Tommym Carcettim. HBO sice scénář zaujal, ale jeho zástupci nechtěli mít místo "jednoho seriálu z Baltimoru, který nikdo nesleduje" hned dva, a tak projekt zavrhli. Některé nápady ze zamýšleného spin-offu byly nicméně použity do čtvrté a páté sezóny. (DaViD´82)

Související novinky

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

17.03.2023

Šok a obrovská tragédie. Tak nějak by se dala popsat nečekaná zpráva o smrti herce Lance Reddicka, jemuž bylo pouhých 60 let. Hvězda nespočtu seriálových a filmových rolí se zapsala do paměti diváků… (více)

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

08.03.2021

Snad žádné jiné policejní drama nestojí v tolika seriálových žebříčcích na prvním místě, jako epická drogová sága The Wire – Špína Baltimoru. Její tvůrce David Simon začínal jako novinář pokrývající… (více)

Reklama

Reklama