Reklama

Reklama

The Wire - Špína Baltimoru

(seriál)
  • USA The Wire
USA, (2002–2008), 59 h 27 min (Minutáž: 55–93 min)

Tvůrci:

David Simon

Hrají:

Dominic West, John Doman, Clarke Peters, Frankie Faison, Deirdre Lovejoy, Wendell Pierce, Lance Reddick, Andre Royo, Sonja Sohn, Seth Gilliam, Aidan Gillen (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(60)

Tento realistický kriminální seriál z produkce HBO, jehož autorem je scenárista David Simon, tvůrce trojdílné minisérie The Corner, oceněné prestižní cenou Emmy, vypráví o vyšetřování případů spjatých s drogami a vraždami v Baltimore. Sleduje je z nejrůznějších úhlů, jak očima policie, tak těch, co stojí proti ní, a zachycuje svět plný úskoků i stálého sledování, v němž lze snadno překročit tenkou hranici mezi dobrem a zlem, zločinem a trestem. První řada se soustřeďuje na leckdy marné úsilí policie infiltrovat se do drogového kartelu v západním Baltimore, v jehož čele stojí Avon Barksdale a jeho pobočník Stringer Bell. (HBO Europe)

(více)

Recenze (378)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Pokud se Vám nebude líbit prvních pár dílů, kašlete na to. Ono to nakonec přijde a dáte jednu sérii za druhou, tak jako já, to mi věřte. A vlastně si ani nikoho nemusíte oblíbit. Tady se totiž nehraje v rukavičkách a už vůbec ne čistě. A je úplně jedno, jestli jste politik, novinář, policajt, nebo obyčejný, drogový pěšák. Všichni si jedou to svoje a když je potřeba, neváhají udělat cokoliv, jen aby se dostali ke svému cíli. Takové krutě nastavené, naprosto realisticky natočené zrcadlo o tom, že ať jste na kterékoliv straně barikády, ve finále to hlavně z morálního hlediska vyjde skoro nastejno. Geniální seriál, který mi po těch 60 hodinách sledování bude moc a moc chybět. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Obsahuje náznaky spoilerů. KONEČNĚ! Po dlouhých letech hledání a sledování neuvěřitelně přehypovaných seriálů (House of Cards, Homeland a True Detective budíž ideálními příklady) jsem našel jeden, který si tu ohromnou chválu doopravdy zaslouží. Policejní seriály jsou obvykle plné rychlé akce a zvratů a... takové seriály mě většinou nudí, jsou zkrátka jeden jako druhý. Teprve The Wire se mi dostal pod kůži, protože v něm jde o něco úplně jiného. Nahlíží na problematiku zločinu z obou stran barikády, zobrazuje každodenní životy kriminálníků i strážců zákona a jejich osobní problémy. Ukazuje, že řešení jediného případu může být otázkou stovek hodin úmorné policejní práce a vypořádávání se s byrokracií, zatímco zločinci jsou tu většinou produktem (nevyléčitelně?) nemocné společnosti, kterou neuzdraví ani mocný člověk s dobrým úmyslem. Bezútěšnost a bezvýchodnost některých situací je mnohdy až mrazivá. Díky bohu, že ne každé město na světě je na tom tak zle jako zdejší Baltimore, byť stejně jsme nepopiratelně součástí toho bludného kruhu více či méně všichni. Seriál proto vyznívá naprosto reálně, má ohromující hloubku a skutečně donutí člověka pouvažovat o životě. Zřejmě ne každý se do něj dostane, The Wire se totiž nesnaží prvoplánově zaujmout jako předchozí jmenovaní, jede si svým tempem a vypráví o obrovském množství zajímavých a prokreslených charakterů, kde (až na pár výjimek) nikdo není čistě hrdina/padouch, ale všichni působí jako lidi z masa a kostí, ať už jsou z řad policie, nebo z ulice. Vyjmenovat všechny oblíbence by trvalo hooodně dlouho, za sebe proto jmenuju jenom dva - best cop: Kima Greggs, - biggest BAMF: Omar "The King" Little. The Wire má svoje mouchy, (kupříkladu vynaloží obrovské úsilí učinit sympatickým řekněme Namonda, ale vůbec se nesnaží zlidštět jeho nesnesitelnou matku De'Londu; lead seriálu McNulty pro mě skutečně není zřejmě zamýšleným perfektním antihrdinou, nýbrž pouze otravným hlupákem) a ani zdaleka se u mě nepřiblížil titulu Best TV Show Ever (který dál neotřesitelně patří Six Feet Under), s čistým svědomím ho ale můžu pasovat na nejlepší kriminálku a jeden z mých nejintenzivnějších (ne-li nejlepších) seriálových zážitků posledních pěti let. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

...a všechny ty reality show a dokumenty se můžou jít klouzat. Kdo by to byl řekl, že denní šedivou rutinu obou stran barikád lze zpracovat tak uvěřitelně. Takovým způsobem, že sice plně chápete jednání obou stran, ale přitom se ani s jedním neztotožníte, byť je vám naprosto jasné, že takhle to prostě chodí. A to nejen v Baltimoru, ale vlastně i v kruzích mimo ty policejní/zločinecké. Nejsou tu žádná klišé, ať již žánrová či seriálová. A přitom navzdory tomu všemu to funguje stejně jako to co zobrazuje. Jako droga, kterou si nedokážete odpustit. A tak se epizodu po epizodě stále více a více stávám závislým na sychravém baltimorském počasí, do kterého se ráno co ráno probouzejí malé rybky, bossové, řadoví policisté i jejich nadřízení jen zatím účelem, aby si zase nechali srát na hlavu... Zápor pro mnohé ovšem bude, že jednotlivé sezóny příliš nefungují v rámci jednotlivých epizod, ale až jako celek; jako jeden mnohahodinový film, takže je pochopitelné, že při klasickém seriálovém sledování "co týden to epizoda" se prostě nenajde síla to dotáhnout do zdárného konce. ()

Mkqp 

všechny recenze uživatele

Wow wow wow a ještě jednou wow. Žánrová dokonalost ve své nejčistší podobě. Na The Wire nemůžu reagovat jinak, než skládáním poklon a pěním ód. Řemeslné veledílo ve všech ohledech. Práce zainteresovaných složek, děj, dějová psychologie, psychologie postav, příběh a v neposlední řadě scénář, z kterého jsem téměř omdléval, utváří z The Wire nejkomplexnější seriál, jenž jsem v tomto žánru viděl. Všechny herecké výkony byly na výbornou. Navíc jsem si i přes nespočítatelné množství postav dokázal spoustu oblíbit. Jde cítit, že opravdu žijí vlastním životem, mají koníčky, zvyky, oblíbené věci, minulost a jsou natolik reálné, že utváří vlastní sofistikovanou a fungující společnost. Nejvíc mě zaujal Idris Elba a Dominic West (ten jeho přihlouplý úsměv byl super :D). Další desítky oblíbených postav jsou v nevelkém závěsu. Snad první seriál kde není třeba téměř žádného soundtracku k navození silné atmosféry a kde se mi i bez něj tvořila na těle obrovská husina. Určitě doporučuji všem kdo mají rádi tento žánr ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

1. série - 85% ___ Další seriál u něhož rozhodně zhlédnu následující čtyři řady. Nebyl jsem sice vtažen tak rychle jako u jiných seriálů, které mám v širší TOPce, ale nakonec jsem si cestu k The Wire našel. A upřímně Vám radím, abyste si taky našli čas. Nebudete litovat! Svým zpracováním, tj. realistickým pojetím špinavé Baltimorské ulice, prospěchářských a korupčnických útvarů justice a městských politických činitelů, téměř bezmocné policie (výše zmíněné útvary jim hází klacky pod nohy, ještě štěstí, že existují idealističtí policisté) je tento seriálový produkt HBO naprosto jedinečný. Dokonce se stydím za to, že mám v TOP 10 několik idealistických kriminálek (Monk, Odložené případy, možná i Dexter) a tohle zatím ne. Jako většina uživatelé jsem totiž i já přehodnotil to, jak by měla realistická krimi vypadat. Tohle je opravdu jako reality-show. __ Mimochodem u některých seriálů vypisuji oblíbené postavy, tady to udělat nemohu. Musel bych totiž napsat všechny charaktery (od McNuttyho přes Omara až po Barksdelea) a tolik místa vyplýtvat nechci. Očekávám totiž, že něco napíšu až dokoukám další série. ()

Galerie (595)

Zajímavosti (35)

  • Vedle témat zpracovaných v jednotlivých sezónách se uvažovalo také o sérii zabývající se hispánskou přistěhovaleckou vlnou. (DaViD´82)
  • Zatiaľ čo sa scénky v intre menia zo série na sériu, tak snímka s rozbitím pouličnej kamery sa nachádza v každom intre. (Kaceris)
  • Postava mumlajícího Reginalda 'Bubblese' Cousinse (Andre Royo) byla inspirována skutečným baltimorským feťákem téže přezdívky. Když byl v 70. letech zatčen za krádež, začal s policií spolupracovat jako informátor. Jeho tipy vedly během několika desítek let ke stovkám zatčení. Za každý tip si vydělal alespoň 50 dolarů. Jeho fotografická paměť a schopnost nenápadně zapadnout do situace ho dělala jedním z nejlepších ve městě. Metodu při prodávání klobouků (vkládal klobouk předem domluvené barvy na hlavu podezřelého) skutečně používal i v reálném životě. (Sonnik)

Související novinky

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

17.03.2023

Šok a obrovská tragédie. Tak nějak by se dala popsat nečekaná zpráva o smrti herce Lance Reddicka, jemuž bylo pouhých 60 let. Hvězda nespočtu seriálových a filmových rolí se zapsala do paměti diváků… (více)

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

08.03.2021

Snad žádné jiné policejní drama nestojí v tolika seriálových žebříčcích na prvním místě, jako epická drogová sága The Wire – Špína Baltimoru. Její tvůrce David Simon začínal jako novinář pokrývající… (více)

Reklama

Reklama