Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2013 došlo k jednomu z nejhorších únosů poslední doby. Dánský fotoreportér Daniel Rye byl zajat teroristickou organizací Islámský stát a držen jako rukojmí 398 dnů, spolu s několika dalšími rukojmími včetně amerického novináře Jamese Foleyho. Film sleduje Danielův boj o přežití v zajetí, jeho přátelství s Jamesem, i hrůzu, kterou prožívala Danielova rodina v Dánsku, snažící se vyrovnat se strachem, že už nikdy neuvidí svého syna naživu. Klíčovou osobou celé události je vyjednávač Arthur, který sehrál zásadní roli při zajišťování Danielova propuštění. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (87)

Claw 

všechny recenze uživatele

Po vlažném začátku se to rozjede natolik, že to člověka vtáhne na 100% do děje! I třeba kdyby někdo věděl, jak Danielův příběh probíhal a skončil, přesto bude mít tendence se o něj bát a držet jeho rodině palce, ať to výkupné nakonec sežene. Podobně intenzivní jsou i chvíle, které hlavní hrdina prožívá v zajetí, kde je podrobován týrání, spolehlivou nenávist vyvolají teroristé a nechutnost zase zástupci dánského ministerstva zahraničí, kterému víc, než na Danielově přežití záleží na zákonnosti sbírky, kterou pořádá zoufalá rodina. To, co dotyční museli přetrpět, je neskutečné. Na to, že se se jedná severský film, tak je natočen tak kvalitně, že strčí do kapsy lecjaké americké "trháky"!!! Víc takových filmů bych si přál vidět a doporučuji každému, kdo má rád podobné příběhy 😊 /90% + FILM ROKU/ ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Príbeh uneseného dánskeho novinára v Sýrii je v poradí druhou sfilmovanou verziou toho istého skutočného príbehu. Tou prvou boli dve epizódy dánskeho seriálu Dicte, nakrútené v roku 2016. Tie v necelej hodine obsiahli v zásade to isté čo "Vidíš mesiac, Daniel", nevynechajúc pri tom nič podstatné. Akurát boli trochu zmenené mená a voľnejšie sa pracovalo s postavami i príbehom. Z môjho pohľadu bolo seriálové spracovanie dramatickejšie. K čomu nepochybne prispelo, že bolo o hodinu a štvrť kratšie. Takže milý Daniel, nabudúce si pôjdem pozrieť naozajstný Mesiac. Namiesto toho, aby som si zopakoval už dva razy videný, v zásade totožný, no predsa len trochu zdĺĺĺhavý príbeh. ()

Reklama

Tereza_T 

všechny recenze uživatele

Terezo, proč si tohle děláš? Nepříjemný, nepříjemný, nepříjemný. Několikrát jsem si musela dát balkonovou pauzu. K násilným scénám se nebudu ani vyjadřovat, za zmínku stojí části odehrávající se v Dánsku s rodinou uneseného Daniela, ze kterých mi snad bylo i hůř. Asi nemá cenu rozčilovat se nad tím, že si za to můžou tihle novinářští blázni (na svobodě?) sami. Když po něčem takovém jejich duše prahne, tak ať. Koho je mi ze srdce líto jsou jejich rodiny. Chápu i pohledy států, jenž odmítají zaplatit výkupné. Realisticky naservírovaná lidská krutost, která mě ze všeho na světě děsí nejvíc. Celou dobu se mi hlavou honila kyanidová kapsle a její potenciální využití ve výbavě nejen nezávislých válečných reportérů. Filmově nemám co vytknout, děj sice ničím nepřekvapí, ale to se zde ani neočekává. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Když má film samolepku podle skutečné události, většinou čekám, že to bude dobrý. No a tady to můžu třikrát podtrhnout. Dokonce ve mě, ten film vyvolal slzavé emoce. Když nad tím, tak přemýšlím asi už nikdy nebudu cestovat. Ono je ve výsledku jedno, kam jedete všude se něco podobného děje. Obdivuju Daniela, že vydržel. Je to opravdu silný snímek a doporučuji ho vidět. Tenhle film hodnotím hlavně po příběhové stránce, to všechno ostatní je jen dobrá omáčka okolo. 100% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

I když člověk ví, jak Danielův příběh probíhal a skončil, přesto má tendence se o něj bát a držet jeho rodině palce, ať to výkupné nakonec sežene. Podobně intenzivní jsou i chvíle, které hlavní hrdina prožívá v zajetí, kde je podrobován týrání, spolehlivou nenávist vyvolají teroristé a nechutnost zase zástupci dánského ministerstva zahraničí, kterému víc než na Danielově přežití záleží na zákonnosti sbírky, kterou pořádá zoufalá rodina. Nemám co vytknout. 100% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Dánsko je klidnou zemí a pro dramatické příběhy obvykle musí sáhnout až do období druhé světové války. Blízkovýchodní situování příběhu tedy pro adaptaci Danielova příběhu byla velkou výzvou. Natáčení v Sýrii nepřicházelo v úvahu. Od roku 2013, kdy se film odehrává, se sice tamní situace poměrně stabilizovala, nicméně podmínky v zemi přesto nepřipouštěly tvůrčí práci. Po natočení scén v Dánsku a Švédsku se tedy štáb přesunul do Jordánska. Pro produkční tým se jednalo o vůbec první natáčení na Středním východě. Původní plán bylo natáčení v Maroku, filmaři se ale nakonec rozhodli pro Jordánsko, jelikož jeho barevná paleta více odpovídá zobrazované Sýrii. Pro Jordánko to v roce 2018 již třetí velké mezinárodní natáčení, po deváté epizodě Star Wars a netflixového seriálu Jinn. (MatyM)
  • Ve 105. minutě sundá Anita (Sofie Torp) ze stěny dva popsané papíry. V dalším záběru tam ale chybí tři papíry a později zase dva. (Duoscop)
  • Scénář filmu vychází z knihy novinářky Puk Damsgård, jež zachycuje Danielův příběh v zajetí. „Slyšel jsem rozhovor s Puk a vycítil, o jak silný příběh víry a naděje se jedná, protože jím hrdinové prochází absolutně bez nenávisti,“ dovává Anders W. Berthelsen, který ve filmu ztvárnil roli vyjednavače Artura a podílel se i na režii. (MatyM)

Související novinky

SCANDI 2020 se blíží

SCANDI 2020 se blíží

04.01.2020

Šestý ročník Scandi nabízí to nejlepší ze současné severské kinematografie napříč žánry – od temného noiru přes melancholické drama až po provokativní dokument. Úspěšná právnička zamilovaná do… (více)

Reklama

Reklama