Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harrison Ford vyšetřuje vraždu své spolupracovnice a milenky. K nemilosti ženatého právníka se důkazy začnou stáčet k jeho osobě… Mistr vykreslování paranoie a plíživého napětí korporátních světů, Alan Jay Pakula (Pohled společnosti Parallax, Všichni prezidentovi muži, Sophiina volba), se koncem 80. let rozhodl natočit filmovou adaptaci románu Scotta Turowa, Presumed Innocent (1987). Ještě než kniha vyšla, producent Sydney Pollack zaplatil za filmová práva milion dolarů. Sázka na jistotu se vyplatila. Pakula v Podezření uplatňuje svůj úsporný, leč navýsost precizní styl, jenž manipuluje diváckými očekáváními. K tomu bezesporu dopomáhá ukázněná kamera Gordona Willise, stálého spolupracovníka Woodyho Allena a Francise F. Coppoly. Zneklidňující atmosféru pak podtrhuje hudba Johna T. Williamse (Hvězdné války, Čelisti, E.T. – Mimozemšťan)... Rusty Sabich je vzorný manžel, občan a úspěšný prokurátor, který má dobré vyhlídky, aby se stal šéfem známé právní společnosti. Když je Sabichovi přiklepnut případ zardoušené a znásilněné spolupracovnice, zdráhavě přijme. Ještě netuší, že kauza navždy změní jeho život. Během vyšetřování začnou okolnosti případu ukazovat směrem k jeho osobě. Zavražděná kolegyně byla naneštěstí Sabichovou milenkou. Prokurátorovi je brzy jasné, že někdo jemu blízký na něj ušil boudu. Ale kdo? Jako obžalovaný se neochotně obrací pro pomoc k dávnému soupeři. A nemilosrdný rozsudek je na spadnutí… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dobře provedený politicko-soudní thriller se stopáží dostatečně štědrou na to, aby se všechny nitky daly hezky vinout a zaplétat. Neznám předlohu, ale předpokládám, že Podezření je jeden z případů, kdy měl scénárista zjednodušenou práci, protože mohl využít už jednou někým jiným promyšlený příběh:) "Výsledný" film tomu aspoň odpovídá, a jelikož všichni zúčastnění herci (počítaje v to genderově nekorektně i herečky) velmi dobře hrají a atmosféra je správně hutná (na čemž má samozřejmě zásluhu John Williams), není důvod nedat 80%. Závěrečnou scénu si pamatuju už asi deset let. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Soudní síň a systém poroty poskytuje u řady filmů skvělou podívanou. Podezření není výjimkou. Tento soudní thriller s nádechem tajemna (Jak se vlastně vražda stala? Kdo za tím stojí? Jak to dopadne?) uteče i přes své pomalé tempo celkem rychle, hudba Johna Williamse je skvělá, zejména hlavní motiv je snadno zapamatovatelný a dodává scénám patřičnou hloubku, herci jsou vynikající a když k tomuto všemu připočteme výtečnou práci režiséra a excelentní rozuzlení, tak musí vyjít 5*. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ve filmografii Harrisona Forda netypicky temný, pro režiséra Alana J. Pakulu však zcela příhodný thriller z prostředí advokátů a státních zástupců, v jejichž kruhu se odehrála vražda. Odvážný scénář a komorní hudba Johna Williamse dobře podkreslují neveselou zápletku plnou osobních výčitek, zastírání, lží a erotického dusna. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Súdiac podľa množstva filmov z prostredia súdnej siene, je pre Američanov súdna sieň rovnako obľúbeným miestom, ako pre Španielov corrida. Napriek tomu vynikajúce filmy z tohto prostredia spočítam na prstoch jednej ruky. Ani Podozrenie k nim nepatrí. Pomaly plynúce a napätím šetriace krimi z prostredia vysokých štátnych úradníkov by malo mať lepšie tempo, nemalo obsahovať zbytočné chyby (napr. neúspešná domová prehliadka, nevhodná farba na kladivku) a dominantný výraz Harrisona Forda by nemal v divákovi asociovať zmoknuté kura. Takže vynikajúci film ani náhodou. Ale na jedno pozretie môžem pokojne odporučiť. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Harrison Ford nebol iba Han Solo, Indiana Jones alebo Rick Decard. V jeho filmografii je toľko peciek, že niektoré logicky museli zapadnúť aj napriek svojim kvalitám. Tento thriller Alana J. Pakulu (Všetci prezidentovi muži, Sophiiina voľba) k nim patrí. Príbeh štátneho zástupcu Rusty Sabicha (Ford) obvineného z vraždy svojej milenky (Greta Scacchi) má všetko, čo má správna žánrovka mať. A má aj niečo navyše. Finále, ktoré už v súčasnosti možno nie je až tak prekvapivé ako v dobe vzniku, ale na pôsobivosti mu to neubralo. Vlna drám zo súdnej siene (väčšinou adaptácií Johna Grishama) ešte nezačala, ale Podozrenie už začiatkom dekády nasadilo žánrovú laťku veľmi vysoko. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Rusty Sabich (Harrison Ford) má v kanceláři obraz ženy jménem Lila Acheson Wallace (1889 - 1984). Byla dlouhá léta předsedkyní a spoluzakladatelkou Klubu spisovatelů. Také věnovala nemalé částky na dobročinné účely. Mezi těmi, kterým přispěla nejvíce, patří Metropolitní museum v New Yorku. (Terva)

Reklama

Reklama