Reklama

Reklama

VOD (1)

V roce 1981 měl premiéru muzikál Cats, který si Andrew Lloyd Webber napsal sám podle knihy básníka Thomase Stearnse Eliota. Přes počáteční rozporuplné přijetí kritiky se nakonec stal hudebně-scénickým hitem. Přesáhl hranice obvyklého divadelního představení: v současnosti se nepřetržitě hraje v New Yorku, Londýně, Hamburku, Budapešti, ale například i v Japonsku a Austrálii. Dodnes ho vidělo více než 48 milionů lidí ve 42 jevištních produkcích na celém světě. Podobně jako Jesus Christ Superstar a Evita tak muzikál Cats představuje v současném hudebním dění osobitý a významný fenomén. Příběh muzikálu se odehrává v průběhu každoroční oslavy Jellicle Cats, kdy se pravidelně scházejí kočky, aby ze svého středu zvolily jednu za svého nového vůdce. Každý je přesvědčen, že pro tuto důležitou funkci je třeba mít jiné vlastnosti a schopnosti. Někdo zdůrazňuje krásu, sílu, druhý životní styl, dostatek spánku, jídla a pití, jiný zas moudrost či lásku. Rozhodování o tom, kdo bude určovat v novém roce život všech koček, proto není nikterak jednoduché… Filmový záznam jevištní verze nezapírá divadelní stylizaci ve scénických a světelných efektech, v choreografii i kostýmech. Muzikál je doslova nabit jevištní akcí jednotlivců i chóru. Kromě hudby i zpěvu také strhne všudypřítomným tancem, a zároveň mísí básnickou nadsázku libreta se surrealistickými prvky a režijní fantazií. (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Naživo to musí neskutečný zážitek. O muzikálu slýchám většinu života. Sem tam zachytil nějaký kus... Ale celé jsem si to teď dal úplně poprvé. A musím říct, že bych v divadle dloooouho tleskal ve stoje. Perfektní kostýmy, nádherné písně a celkově ta dřina na prknech je něco, co na divadelních hercích obdivuji. Skvělé, opravdu. Je fakt, že některé party měly končit podstatně dříve, dost se to místy táhlo, ale krása koček a charisma kocourů to drží celé nad vodou... Píseň Memory !!! Nádhera! ()

Molir 

všechny recenze uživatele

Cats je trochu zvlastni muzikal - je totiz vlastne o nicem, zadne drama se nekona. Jenze to "nic" je vyplneno nadhernou hudbou, zpevem a tancem. Toto "filmove" zpracovani je ciste divadelni, odehrava se v jedine dekoraci, na jevisti, plusem pro divaka jsou detaily, zmeny uhlu, trocha trikovych dodelavek apod., kterych si v divadle zrovna moc neuzije ;-) ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Hodně svérázný, echtovně britský kus prakticky bez příběhu, stojící na rozmanitě zhudebněných kočičích básních T. S. Eliota (hravých, nikoli infantilních!), s fantastickými maskami a pěveckými i tanečními výkony, prodchnutý zvláštní obřadně rituální, pospolitou atmosférou. Nemusí na člověka zabrat napoprvé, ale kdo se naladí na jeho vlnu, toho čeká velká poetická jízda. 90 % a kdo ví, jestli příště nepřidám i tu pátou *. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Podobne jako "Ze zivota hmyzu" bratri Capku nebo "Pribehy Lisky Bystrousky" Janacka/Tesnohlidka, i Cats jsou jakousi pohadkou s alegorickymi motivy, zalozenou na basnich angl. spisovatele T.S. Eliota z knizky "Old Possum's Book of Practical Cats". Dejove je to velmi jednoduche...kazdym rokem se kocky schazeji na bale, kde jedna dostane privilegium vstoupit do kociciho raje. Divakovi se pak postupne predstavi ruzne typy kocek, ruznych povah, vzhledu a "povolani". Zajimavejsi je asi cele zpracovani, kde vyniknou kostymy, masky, choreografie a vubec fyzicka narocnost tanecnich cisel, spojenych se zpevem. Pestrost kocicich hrdinu se take odrazi ve spektru pisni. Nejchytlavejsi je asi melodie z "Jellicle Songs for Jellicle Cats", nejznamejsi a nejkrasnejsi pak jedina skladba, ktera nepochazi od T.S.Eliota - "Memory" v podani Grizabelly (Elaine Paige). A. L. Webber proste umi. Napr. na Broadwayi byly Cats tretim nejdele hranym kusem (prvni je Fantom opery a druhe Chicago). A i kdyz neni muzikal zanr, ktery bych musel mit kazdy den, raz za cas je to prijemna podivana. A tohle TV zpracovani je povedene. ()

DearS 

všechny recenze uživatele

Kdo by neměl svůj film-srdeční zálěžitost či film-životabudič.Pro mě jsou to Kočky a ať si o mě klidně někdo myslí, že jsem blázen. Film, který je vlastně záznamem jevištního muzikálu (tj. celý film vidíme jednu scénu, mění se pouze její osvětlení), spolehlivě po pár minutách spoustu lidí odradí (byla jsem svědkem). ALE!!!Tady jde hlavně o energii, která doslova srší z každého zúčastněného (a jistě to nebyla v těch kožiších procházka růžovým sadem). Navíc: dokonalá choreografie, masky, herecké, pěvecké a taneční výkony (o něčem takovém si může většina našich muzikálových "hvězd" nechat jenom zdát, i když taková Lucie Bílá jako Grizabella by mohla být zajímavá...) ()

Galerie (10)

Související novinky

Muzikál Cats nabírá hvězdné obsazení

Muzikál Cats nabírá hvězdné obsazení

20.07.2018

Muzikály v posledních letech dost letí, není tedy divu, že Hollywood spěchá s výrobou nových (La La Land), pokračováním starších (Mamma Mia! Here We Go Again), nebo rovnou remaky těch již ověřených … (více)

Reklama

Reklama