Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

misterz 

všechny recenze uživatele

Krásna dráma s pár komickými momentami, ale bol to skôr taký smiech cez slzy, niektoré hlášky ma však celkom dobre pobavili. Film dýcha osobitou melancholickou atmosférou, ktorá ešte podtrhuje jednotlivé vážne momenty, tie často diváka prinútia popremýšľať nad tým, čo je vlastne v živote dôležité a čo menej. A k tomu treba ešte prirátať Tyriona z HoT alias Peter Dinklage, ktorý tu bol absolútne fenomenálny. Veru, samota je hneď znesiteľnejšia, keď sú na ňu traja. 85/100 ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Klíčník z Pevnosti Boyard Peter Dinklage si zahrál profesora a spolumajitele prodejny železničních modelů. CITÁT - Seš Prófa nebo Šmudla?....... Posléze Fin (Peter Dinklage) zdědí nepoužívanou vlakovou stanici. Příběh může začít. A protože Fin chodí velmi rád pěšky, vydá se po svých až do....své stanice. Na scénu přichází Olivie a kubánec Joe. Olivie je Boží a až uvidíte, co dokáže na silnici s autem, budete ji fandit. CITÁT - Jste v bezpečí, nemám tady auto........jmenuju se Olivie Harrisonová...... Vedle Finovo železniční stanice prodává kafe Joe a ten si Fina hodně oblíbí. Začnou spolu chodit - spolu chodit "po trati". A mluvit, ikdyž Fin je nemluva. DIALOG: JOE - Je to dobrá kniha, co čteš? FIN - Říkal jsi, že nebudeš mluvit. JOE - Mlčel jsem dvacet minut??!! FIN (Podívá se na cibulové hodiny, které neustále nosí) a povídá - devět minut. JOE - Ty to měříš??!!....... 66 minuta je klíčová - někdy tu chuť mám také. Konec příběhu mě dostal, už dlouho jsem neviděl tak poetický a nádherný konec.CITÁT - Kup jí brýle........ ()

Reklama

Nosdrolomo 

všechny recenze uživatele

Thomas McCarthy si nasadil svým prvním režisérským počinem laťku tak vysoko, že by i Sergej Bubka měl ve svých nejlepších letech co dělat. Finbar je lilipután. Shodou nešťastných událostí má možnost opustit město, kde je spíše atrakcí než člověkem a tak okolnostmi introvertní jedinec využije šanci a rozhodne se odstěhovat na samotu, kde bude jen sám se sebou a jen sám sebou. Život však nenechá nic náhodě a přihrává Finovi ukecaného jihoameričana, který se bojí samoty a životem utrápenou ženu. McCarthy nás pak nechá pomalu a nenásilně vplout do jejich životů a okusit fakt, že samota se nejlépe tráví ve společnosti. A pokud možno i ve společnosti tohoto filmu. Asi nejlepší nezávisláček který jsem měl tu čest vidět. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Přednosta stanice (station agent) se nepodobá filmu, na jaký jsme pod stejnojmenným názvem zvyklí s Vlastou Burianem. Je to víc než mimořádně citlivý a příjemný film o člověku, který se s noblesou dokáže vyrovnat se svým handicapem a jeho budování citových a společenských vazeb ve svém novém okolí včetně vztahu nového okolí vůči němu. I když je to film s poměrně jednoduchou dějovou linií, všem lidem, co se na tomhle filmu podíleli, se podařilo vytvořit něco úžasného. Pro mě je tenhle film (spolu s maďarským Kontroll) asi nejpříjemnějším překvapením, které jsem letos vzhlédl. Patricia Clarkson jako Olivia a Peter Dinklage jako Fin a zdatně sekundující užvaněný Joe (Bobby Cannavale) .. to je herecký koncert... Prostě a jednoduše... je to neobyčejně obyčejný film o neobyčejně obyčejných lidech... :-) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ještě, než Tom McCarthy sledoval pozadí vzniku budoucí zpravodajské konzervativní bašty s démonickým Russellem Crowem v čele (The Loudest Voice) a než nám předložil ušlechtilé drama o jednom investigativního týmu (Spotlight), napsal a natočil civilní příběh z amerického zapadákova, ve kterém se toho příliš nestane, přesto si svého diváka najde. Ledový samotář Peter Dinklage zvláštně přitahuje své okolí a otevírá v druhých jejich třinácté komnaty a „pomáhá“ jim, jak se záklopkou naložit. Ve výsledku potěší mile zvláštní atmosféra a několik hereckých pokladů amerického (nejen) nezávislého filmu. Na skákání do vzduchu to ale zase určitě není, navíc se na něj docela rychle zapomene. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (11)

  • Kniha, kterou Joe čte, je Na západní frontě klid od Remarqua. (Kulmon)
  • V nemocnici na konci filmu čte Joe autobiografii Roberta Evanse "The Kid Stays in the Picture" (Kulmon)
  • Thomas McCarthy psal tři hlavní role rovnou pro herce, kteří je nakonec hráli. (Kulmon)

Reklama

Reklama