Reklama

Reklama

Létat jako pták

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva přátelé (Nicolas Cage a Matthew Modine) se vrací z války ve Vietnamu, z níž si oba nesou své šrámy. Jeden utrpěl fyzická zranění, druhý má duševní trauma. Žije v představě, že se proměnil v ptáka - tvora, který ho odjakživa fascinoval. Vystoupejte do nových výšin v tomto strhujícím a podmanivém filmu, v jehož hlavních rolích se představí Matthew Modine a Nicolas Cage. Pírko (Matthew Modine), veterán z války ve Vietnamu, sedí téměř v katatonickém stavu na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny. Přivedla ho sem představa, že je jedním z opeřenců, o kterých už jako malý chlapec snil. Jeho psychiatr se rozhodne povolat na pomoc Pírkova nejlepšího přítele z dětství Ala Columbata (Cage). Al, který si z války přinesl své vlastní šrámy, se zoufale snaží přivést kamaráda zpátky do reality. Odpověď možná spočívá hluboko v jejich dětství, kdy si podivín Pírko poprvé navlékl křídla a lehkovážný Al mu pomohl vzlétnout. Film Křídla je příběhem o věrném přátelství. Zčásti komedie, zčásti drama. Zčásti něco, s čím jste se ještě nikdy nesetkali. Připravte se na vskutku povznášející zážitek. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (94)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Originální příběh o dvou nerozlučných přátelích, na kterých zanechala válka ve Vietnamu nemalé psychické, ale i fyzické stopy. Matthew Modine a Nicolas Cage podali opravdu kvalitní výkony a jestli někdo pochybuje o Cagově herectví nechť se podívá na tento snímek. Alan Parker je režisér, který ve svých dílech umí vytvořit nezapomenutelnou atmosféru a upoutat diváka do sedadel a Birdy není rozhodně vyjímkou. Trochu škoda, že si Birdy neodnesl nějakou oscarovou nominaci, alespoň za scénář by si určitě zasloužil. Pokud máte rádi filmy jako Lovec Jelenů, rozhodně nebudete těch dvou hodin co u snímku strávíte litovat...... ()

Woody77 

všechny recenze uživatele

To je typ filmu ,ktorý mám rád. Alan Parker dal tomu filmu dušu a to dnes nie je pravidlom. Dráma kde hrajú hl. postavy Matthew Modine, Nicolas Cage, sa odohráva koncom 60-tych a zač.70-tych rokov počas Vietnamského konfliktu a práve tento konflikt stojí v pozadí tohto filmu. Neodohrávajú sa tu žiadne veľkolepé vojnové scény avšak aj keď tam nie sú prítomné, divák si uvedomí hrôzu prežitých zážitkov Ala a Birdyho. Jeden sa z toho čiastočne otrasie avšak druhý sa zmení. Po oslobodení alebo úteku zo zajatia prestane vnímať skutočný svet a chce sa stať vtákom o čom sníval už od malička. Dej filmu je rozdelený na tri časti v prvej sa zoznámime s chlapcami ktorý vyrastajú v americkom meste a užívajú si svoje sny a túžby napriek tomu ,že obaja majú iné priority . Druhá časť trvá iba chvíľu ,ale Parker do nej dal perfektnú myšlienku bolo to v okamihu keď Al odchádza do Vietnamu a Birdymu zahynie jeho obľúbený vták. Tretia časť sa vlastne odohráva už v ústave pre poruchy správania kde je Alovou úlohou priviesť späť Birdyho. Toto spočiatku vyzeralo ako Syzyfovská práca avšak v istom okamihu sa to zlomilo a vojnou poznačený veteráni začali útek za ″slobodou″ vetou CO JE ? ()

Reklama

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Srovnávat toto s Lovcem jelenů je sice možná formálně správné, přesto Birdy ani náhodou nedosahuje tomuto skvostu ani po kotníky a to po všech stránkách. Jedná se sice o příběh dvou kamarádů, které poznamenala a zároveň opět stmelila válka ve Vietnamu, přesto mě scény z léčebny tolik nebrali a většina stopáže se spíše soustředí do dětství obou kamarádů, zvláště pak na Birdyho. A to je pro mě kámen úrazu. Ano, nominace za scénář by si to jisto jistě zasloužilo a příběh je to poměrně silný, mě ale postava Birdyho strašně štvala. Že je to podivín je jasné, osobně mám pro některé typy podivínů slabost, ale Birdy je pro mě naprostej cvok a magor, kterýho znát, tak bych mu musel jednu ubalit, aby se mu v tom jeho ptačím mozku rozsvítilo. Jako to co celej film předvádí je na pěst, nezajímaji ho holky ani jiný lidi, jen ptáci (ani jiný zvířata). Nevím, možná jsem necitlivej (asi určitě), ale alespoň upřímnej, takhle to prostě cítím a kvůli tomu nemůžu dát ani vyšší hodnocení, jelikož dvě hodiny koukat na takový hovado chce kus odvahy. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou velkých přátel v podání nekompromisního Alana Parkera. Tento režisér umí dodat hodně syrový až nehezký materiál. Jeho filmy jsou prostě "jiné". Za všechny bych mohl jmenovat například Angel Heart nebo Půlnoční expres. Nicolas Cage se ukázal už kdysi dávno jako velmi talentovaný herec a tady překvapil hodně vymakanými břišáky. 65% ()

smrt.ka 

všechny recenze uživatele

Další bombastická Parkerovka. Pamatuji si, že mi mohlo být dvanáct, když jsem ten film viděla poprvé. Moc jsem mu nerozumněla, ale přesto na mě udělal určitý, na tu dobu silný dojem. A proč? To ta hudba, to ten podivín, který miloval ptáky, to ten Cage coby typickej americkej frajírek, to ten příběh! Stojí za zhlédnutí! Kdo neviděl, nechť se namáhá to změnit... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (9)

  • Pro Petera Gabriela to byla první zkušenost se skládáním hudby pro film. Jako základ pro všechny písně použil Gabriel skladby ze svého třetího a čtvrtého alba. (HellFire)
  • V novele, které film inspirovala, sloužili vojáci ve 2. světové válce, to bylo ale pro účely filmu změněno na Vietnam. (CliffLee)
  • Během natáčení byla poprvé použita tzv. skycam. Jednalo se o kameru, kterou držely ve vzduchu dráty a podporovaly ji 4 jeřáby. Celá se ovládala počítačem. Byla využita pro scény, kde Birdy (Matthew Modine) snil a věřil, že je skutečně schopen létat. (Nine)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama