Reklama

Reklama

Létat jako pták

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva přátelé (Nicolas Cage a Matthew Modine) se vrací z války ve Vietnamu, z níž si oba nesou své šrámy. Jeden utrpěl fyzická zranění, druhý má duševní trauma. Žije v představě, že se proměnil v ptáka - tvora, který ho odjakživa fascinoval. Vystoupejte do nových výšin v tomto strhujícím a podmanivém filmu, v jehož hlavních rolích se představí Matthew Modine a Nicolas Cage. Pírko (Matthew Modine), veterán z války ve Vietnamu, sedí téměř v katatonickém stavu na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny. Přivedla ho sem představa, že je jedním z opeřenců, o kterých už jako malý chlapec snil. Jeho psychiatr se rozhodne povolat na pomoc Pírkova nejlepšího přítele z dětství Ala Columbata (Cage). Al, který si z války přinesl své vlastní šrámy, se zoufale snaží přivést kamaráda zpátky do reality. Odpověď možná spočívá hluboko v jejich dětství, kdy si podivín Pírko poprvé navlékl křídla a lehkovážný Al mu pomohl vzlétnout. Film Křídla je příběhem o věrném přátelství. Zčásti komedie, zčásti drama. Zčásti něco, s čím jste se ještě nikdy nesetkali. Připravte se na vskutku povznášející zážitek. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (94)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Cageovi obväzy pristanú a Modine nemusí vyriecť ani slovo. Úlohy im sadli, aj keď obaja by vedeli vydať zo seba viac, no možno ešte nie v tomto veku. Pozitívny príbeh o priateľstve s extatickými scénami lietania človeka v podaní Alana Parkera, Matthewa Modina a Nicolasa Cagea pohladí dušu. Scény lietania po hodine a pol nasnímané dynamickou kamerou sú najlepšie natočené zábery filmu a škoda, že takto nie je natočená aspoň polovica filmu. Birdyho disociatívna porucha je zaujímavá, ale Parker sa zdá byť príliš normálny, berie to len ako drámu, a vy rozmýšľate, aký kult mohol byť tento film, keby sa dostal do rúk Hitchcocka s jeho temnotou alebo Cronenberga s jeho úchylnosťou. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmových restů, který jsem měl. Dva kamarádi, jeden lehkovážný a impulsivní, druhý introvertní a krapet zvláštní, kterým do života krutě zasáhla válka. Vyrůstali v chudém filadelfském předměstí, vymýšleli hlouposti a jeden respektoval fascinaci toho druhého světem opeřenců. Plní „zážitků“ z vietnamské války se potkávají na oddělení psychiatrické léčebny: jeden se zraněním obličeje tam navštěvuje druhého, zásadněji zraněného – na duši. Odmítá jíst, nekomunikuje a propadá do představ, že sám je ptákem. Setkání by nakonec mohla být terapií pro oba. Cesta ven, respektive zpátky do reality ovšem rozhodně nebude snadná. Kousek osvědčeného a žánrově i tematicky univerzálního Alana Parkera patří k dílům, která se vracejí k traumatům, jež zaoceánské společnosti způsobila nechvalně proslulá účast ve vietnamské válce. Drama o síle přátelství stojí na bedrech hereckého dua Nicolas Cage a Matthew Modine, kteří jsou velmi dobří. Stejně jako Parkerovo vizuální cítění. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Originální příběh o dvou nerozlučných přátelích, na kterých zanechala válka ve Vietnamu nemalé psychické, ale i fyzické stopy. Matthew Modine a Nicolas Cage podali opravdu kvalitní výkony a jestli někdo pochybuje o Cagově herectví nechť se podívá na tento snímek. Alan Parker je režisér, který ve svých dílech umí vytvořit nezapomenutelnou atmosféru a upoutat diváka do sedadel a Birdy není rozhodně vyjímkou. Trochu škoda, že si Birdy neodnesl nějakou oscarovou nominaci, alespoň za scénář by si určitě zasloužil. Pokud máte rádi filmy jako Lovec Jelenů, rozhodně nebudete těch dvou hodin co u snímku strávíte litovat...... ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

"Birdy!" "What?" :) Strašně dlouho jsem měl nachystaný, že se na tenhle film podívám, ale pořád se mi nechtělo - no, prohloupil jsem, bylo to skvělý. Cage i Modine hrajou skvěle, btw. Niky s vlasama je fakt štramák! No a až na ty válečné sekvence, které byly plné laciné náhražky krve a vlastně by ani nevadilo, kdyby tam nebyly, to bylo skvěle napsané drama o podivné kamarádské dvojici, která se k sobě vlastně vůbec nehodí, ale kde jeden bez druhého nemůžou existovat. 80% ()

Faye 

všechny recenze uživatele

„Nebudeš létat stejně jako já. Nemůžeš létat, protože tomu nevěříš.“ V mládí dva nerozluční kamarádi se spoustou tragikomických zážitků (vždyť jeden z nich je tak trochu podivín, tak trochu snílek). V dospělosti dva přátelé, oba těžce poznamenaní válkou ve Vietnamu. Jeden z nich, uzavřený ve svém vlastním světě, za zavřenými dveřmi psychiatrické kliniky leží odevzdaně na podlaze..„Když spím, dává mi to sílu. Nabírám sílu k letu.“ A ten druhý trpělivě vypráví a vzpomíná, vždyť Birdy je víc než přítel „je součástí mého zatraceného života!“. Nádherně natočený film o přátelství, bolestech a snech.„Je čas začít mávat křídly.“ ()

Galerie (30)

Zajímavosti (9)

  • Aby přesně ztvárnil postavu s válečnými zraněními, nechal si Nicolas Cage vytrhnout dva zuby. Při zákroku odmítl anestezii, protože jeho postava takový luxus také neměla. (Mysteri699)
  • Pro Petera Gabriela to byla první zkušenost se skládáním hudby pro film. Jako základ pro všechny písně použil Gabriel skladby ze svého třetího a čtvrtého alba. (HellFire)
  • Birdyho pravé jméno nebylo nikdy odhaleno (také nebylo nikdy odhaleno v původní novele). (CliffLee)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama