Reklama

Reklama

Proměna

(festivalový název) (TV film)
  • Západní Německo Die Verwandlung (více)

Obsahy(1)

„Když se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi nestvůrný hmyz.“ Věta jak vystřižená z pokleslého zetkového bijáku, za niž by se nestyděl lecjaký brakový patlal. První dojem ovšem často klame. Tato slova totiž otvírají proslulou novelu Franze Kafky a zaznějí také v úvodu její filmové adaptace, již krátce po své emigraci z hovniválské reality komunistické ČSSR natočil věčný provokatér a enfant terrible československé nové vlny Jan Němec. Rázem se tedy ze zetkového močálu pozvedáme do hájemství artového filmu nejotrlejšího řádu. Projekt, zaštítěný slovutnými televizemi ZDF a ORF, vznikl podle scénáře, který Němec napsal už v 60. letech se svým bratrancem, filozofem Jiřím Němcem a byl uveden v rámci cyklu, kde čerstvému exulantovi dělali společnost R. W. Fassbinder, Jim Jarmusch či později Tom Tykwer. Realizační klíč ke Kafkově mnohoznačné předloze nalezl Němec v důsledném uplatnění subjektivní kamery, díky níž se Řehoř prezentuje jako pohled a dochází k jeho splynutí s divákem, který tak na vlastní kůži zažívá, co to obnáší stát se obtížným hmyzem. Nebojte se toho a přijďte si prostřednictvím taktilní kamery omakat a prošmejdit všechna zatuchlá zákoutí příbytku spořádané měšťanské rodiny, za jejíž pimprlovou fasádou dřímá inherentní brutalita a krutost. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (9)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Všechny zdejší dosavadní komentáře tvrdí, že film stojí na zajímavém nápadu, který ale nedokáže utáhnout téměř hodinový film. Osobně si myslím opak. To, že sledujeme celý snový příběh přímo očima Řehoře proměněného v hmyz, to že na nás členové Samsovy rodiny hledí a mluví z vrchu, to vytváří zcela neopakovatelnou, sugestivní atmosféru. Nejde jen o "jeden dobrý nápad", jde o celkové nazírání příběhu; forma je zde obsahem. Pokud čtete Kafkovu povídku, může vám příběh úředníka proměněného v brouka připadat až absurdně komický. Když ale vidíte jeho očima, když svět vnímáte z podlahy, vaše matka se vás k smrti štítí a otec se vám snaží rozšlápnout hlavu, zaručuji, že se smát nebudete. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Má to několik zajímavých režijních prvků, ale celkově je Proměna i na rok 75 bezdůvodně utahaný film. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak ještě jednou Jan Němec. Chtěl jsem vedle zlatých šedesátých vidět nějaké filmové dílko našeho ,,věčného experimentátora" i z doby jeho emigrace, a jsem rád, že jsem narazil zrovna na Proměnu. Režisér Němec ani spisovatel Kafka nejsou zrovna umělci mého srdce, ale jejich "společné" dílko slibovalo zajímavý zážitek, a ten se dostavil. Ne, že bych přímo šílel z toho radostí, ale dojem to na mne udělalo. A troufám si říct, že navzdory televiznímu původu jde o film, který svým originálním zpracováním námětu může být souměratelný s kvality předlohy. Kamera zde zabírá téměř veškerý děj z pohledu hlavní postavy (muž Gregor proměněný v hmyz), často přímo od podlahy směrem nahoru, čímž přímo před očima zesilňuje tu propast mezi Gregorem a jeho rodinou v bytě. I ten nechutný pocit z naturalistických opisů hmyzu v předloze spolehlivě vynahradily nepříjemně snímané detaily na kousky jídel, odpadky či rozbité střepy... Spolu s Démanty noci za mne nejlepší Němec, pokud pominu krátkometrážní kousky. 75% ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[FOD 2024] Pohled na svět očima brouka. S titulky založenými na překladu od Vladimíra Kafky. Co víc si přát na velkém plátně? V téhle radikálně jiné adaptaci je forma vším a tvoří neopakovatelnou atmosféru snímáním děje z pohledu Řehoře Samsy. Na Zemi, na stropě, na lustru hlavou dolů, lezoucí vodorovně i vertikálně... Od země sledujete nábytek poházený po bytě, vyklápíte jídlo a tekutiny z talíře na podlahu, rozbíjíte plný porcelán a sklo na stole... Člověku se z toho výsostně neestetického bordelu skoro dělá blivno. A mějte pak rádi někoho, kdo v tom s vámi žije. First person mód prověří míru vaší empatie a představivosti až na hranu. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Záměr natočit Proměnu zveřejnil Jan Němec již v roce 1965, kdy v časopise Film a doba vyšel tiskem scénář. K realizaci však došlo až v 70. letech v Západním Německu. (hippyman)
  • Na scénáři spolupracoval Jan Němec se svým bratrancem, filozofem Jiřím Němcem. (hippyman)

Reklama

Reklama