Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

petaspur 

všechny recenze uživatele

K trestu smrti odsouzený zarputilý odpůrce trestu smrti Gale se rozhodne v posledních dnech života poskytnout rozhovor a tím dát námět investigativní reportérce Bitsy. Bitsy nechce Galea zachraňovat, ale on jí svým vyprávěním přesvědčuje o tom, že je nevinný. Bitsy netuší, že si s ní jenom pohrává a vše je pouze hra vymyšlená pro vyšší cíle. Musím se přiznat, že ve vyjímečně závažných případech, kdy je vina stoprocentně jistá (samotné přiznání pachatele nestačí), jsem pro obnovení trestu smrti. To však neznamená, že bych se u tohoto poměrně průhledného dramatu celkem nebavil a nechápal Galeovy pohnutky. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"SOCRATES WAS UGLY, PLATO WAS FAT, AND ARISTOTLE WAS A PRISSY DRESSER." --------- Na roku vzniku filmu som nejak prehliadol nulu a bol v tom, že je 2013. A tak na to pozerám, užívam si ten nádherný šedý filter, tú zrnitosť obrazu, celý čas sa sám seba pýtam, ako je možné, že tu Katka vyzerá tak dobre a mlado vyzerajúc, reku či nejak pokročili technológie omladzovania, ale hlavne, prečo by Parker točil v '13 film, čo vyzerá (po filmárskej stránke) tak zhruba na prelom milénia. A potom, keď ho dopozerám, zbadám, že aha, tak nič, 2003 it is... Každopádne, Parker s Davidom Galeom odišiel (hoci o 17 rokov neskôr, ale predsa) v tom najlepšom (alebo radšej, aby ma nemohol nikto zdžubať, "nie v najhoršom"), i keď zámorskí kritici by asi nesúhlasili. Za mňa obrovská spokojnosť. Odhliadnuc od explicitnej agitky som videl čistú, poctivú filmárčinu, viac než solídne výkony od viac než solídneho obsadenia a topový scenár, ktorý miestni komentátori mali odhalený už v polovici filmu (kvalitný roast). Dlho som už nevidel takto dobrý film. A čo tu dávala Rhona v tých dvoch scénach... Rghhh... S tým v mysli odchádzam teraz zrobiť inú činnosť... ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey se málokdy objeví ve špatném filmu. Už jen jeho účast se stává jakousi zárukou úspěchu, což se stalo i v případě Života Davida Galea. Spacey exceluje na každém filmovém políčku, tentokráte výborně doplňován Kate Winslet a Laurou Linney. Herecké výkony jsou však jen jednou součástí perfektně namazaného stroje, který se během sto a třiceti minut ani jednou nezadře. Na úroveň hereckých výkonů bych postavil hudební doprovod sourozenců Parkerových, kteří odvedli překvapivě nadprůměrnou práci. Film samozřejmě těží z ožehavého a kontroverzního tématu, avšak ten je tu nakonec jen jako jakási kulisa v pozadí příběhu o životu Davida Galea a o tom, jakou sviní může život býti.. Ještě před několika dny bych na otázku 'Trest smrti ano či ne' odpovědět nedokázal. Po shlédutí Davida Galea a Tance v temnotách říkám: Trest smrti ne. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Cosi shnilého jest ve státě Texaském. I když, možná že nakonec ne tak docela... Alan Parker si vybral velmi zajímavý námět i excelentní herce. Rozhodně z toho vznikl nadprůměrný snímek, u kterého vysoká politická angažovanost nijak nevadí. To co Parkerovi trochu sráží nohy je přílišná čitelnost scénáře. Když vám tvůrci již před půlkou filmu (ne)chtěně odkryjí všechny karty, tak pak nemá valný smysl stavět na tomto odhalování závěrečnou půlhodinu. Není to nijak zásadní výtka, ale bohužel se díky tomu nemůže dostavit úplné splynutí s postavami a tím pádem ani emocionální prožitek. Ovšem i tak jde o nadprůměrnou záležitost, kterou nelze ani v nejmenším považovat za ztrátu času. Spíše naopak... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Parkerovo očividné filmové politikum a snaha vyslovit se k právě probíhající debatě o smysluplnosti trestu smrti ve Spojených státech a o jeho úplném federálním zrušení. Profesor David Gale stejně jako režisér Alan Parker jsou zjevně proti tomuto absolutnímu trestu...a jejich argumentační rovina je...okázale přesvědčivá... Vynikající, strhující film! Podobné filmy: Mrtvý muž přichází, Krátký film o zabíjení, Capote, Zelená míle, Hlas moře ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • V roce 2003 byl snímek nominován na Zlatého medvěda v Berlíně, avšak ocenění nezískal. (Terva)
  • Scéna, kdy Kevin Spacey jde opilý po ulici a oslovuje kolemjdoucí, byla zčásti improvizace. Režisér později uvedl, že většina lidí kolem nepatřila ke komparsu. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama