Reklama

Reklama

Le mura di Sana'a

všechny plakáty

Obsahy(1)

Dvanáctiminutový cestopisný dokument ze středního Jemenu. Pasolini zachycuje architekturu města a v doprovodném komentáři stručně shrnuje současný problém Jemenu (1964) - kontakty s jinými kulturami. Krátkým srovnáním s estetickou devastací středověkého charakteru italského města ukazuje nutnost zachování historického bohatství dosud nepoznamenané země. Končí několikanásobnou výzvou UNESCu, aby pomohlo. (Frollo)

(více)

Recenze (3)

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Krátké, ale výstižné. Všem kdo mají Pasoliniho v oblibě, i těm, kteří jsou vůči němu nějak zaujatí, vřele doporučuji. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Pasolini je fascinován jedinečným charakterem mizejícího místa, volá po záchraně a nevědomky tvoří záznam začátku konce. Jediná smysluplná konzervace se koná právě skrz tyto (a jim podobné) záznamy. Vše ostatní pohltil všežravý turismus. Dnes tam možná ještě stojí ty zdi, ale jsou bombardovány tupými pohledy tisíců návštěvníků, devalvovány milióny instagramových selfies, jistě tam někde stojí Starbucks, na každém rohu se prostituuje nějaká "zaručeně autentická" tradice, turistické pasti (generické, stejné jako kdekoliv jinde na světě) se tu rojí jako houby po dešti. Už to není to místo, už je to jen bezvýznamná kulisa orgií konzumerismu. Pasoliniho noční můra. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Perfektní doprovod filmu, kdy v úvodu líčí, že Čiňani udělali z přístavu do Sana asfaltku a dodali mnoho věcí denní spotřeby, potraviny v konzervách aj. ()

Reklama

Reklama