Reklama

Reklama

Odpadlík

(seriál)
USA, (1992–1997), 78 h 52 min (Minutáž: 42–44 min)

Hrají:

Lorenzo Lamas, Branscombe Richmond, Kathleen Kinmont, Sandra Dee Robinson, Stephen J. Cannell, Larry Manetti, Geoffrey Blake, L.Q. Jones, Shauna Sand (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(110)

Obsahy(1)

Bývalý policista Lorenzo Lamas se stane psancem. Přesto stále bojuje na straně práva a spravedlnosti... (TV Prima)

Recenze (385)

tron 

všechny recenze uživatele

„Bol policajtom. Dobrým policajtom. Potom sa ale postavil proti svojim skorumpovaným kolegom. Chceli ho zabiť, namiesto toho zabili jeho ženu. Falošne obvinený sa teraz túla krajinou. Štvanec loviaci štvancov. Lovec ľudí. Odpadlík.“ Toto nie je žiadne béčko, ale solídny akčný seriál na spôsob Utečenca, s charizmatickým Lorenzom Lamasom v titulnej úlohe. Aspoň tak sa mi to zdalo v 90. rokoch, kedy som chodil na základku, frčalo to poobede na Nove a vždy som zo školy utekal domov, aby som stihol nový diel. K tomu vtipný Indián (Branscobe Richmond) a štíhla karate baba s oholenými lýtkami (Kathleen Kinmont). Plus Hummer, Harley Davison, slnečné okuliare, kvalitná akcia, neuveriteľné úvodné titulky (zimomriavky!) a zápletky rovnako nenápadité, ako poctivé a fajn. Keď som bol malý, možno som chcel byť smetiarom aj kozmonautom, ale tiež som chcel byť svalnatým lovcom ľudí. Rútil by som sa na motorke vyľudnenou krajinou a občas by som asi niekoho ulovil, aby sa nepovedalo. A mal by som vlčiaka. Určite by som mal vlčiaka. Len neviem, či by to za mnou stíhal. ()

drexik 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem ho dost žral, dnes spíš s podivem co jsem na tom viděl. Každý díl je na tom skoro stejně. Reno chytá zločince, někomu pomůže (rozumějme nějaké ženské), ta se do něj zamiluje ale on to nemůže opětovat. Ob díl ho zatknou a zjistí identitu, ale protože vypadá jako dobrej chlap tak ho místní šerif pustí. No a do toho všeho ještě kibicuje parťák Bobby ze sérgou a hlavní nepřítel federál - poručík Dutch. Vypadá to, že mám na odpadlíka spadeno, ale opak je pravdou a když k tomu přidám i pomyslnou nostalgickou slzu tak to mám za 3*. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Nasledováno všech 110 dílů. Nedá se říct, že by Odpadlík byl někdy nepřekonatelnou klasikou, ale narozdíl od přeplácaných Walkera nebo Kobry se v rámci žánru držel vždy v rovině slušného průměru. A díky tomu se dal bez problémů sledovat i po letech. Základní premisu "psanec který loví psance" zná každý a když pominu její totální nevěrohodnost (jeden z nejhledanějších v USA a skoro nikdo ho nepozná?), nabalují se na ni slušné díly. Příběhy nejsou úplně pitomé, většinou je to tak akorát mix vyšetřování, romantiky s nějakou tou akcí. Občas je tu až westernová atmosféra díky těm různým zapadákovým, pozdější série z prostředí pláží jako by vypadly z Baywatch. Kromě klasických epizod jsou tu i dějové epizody točící se kolem možnosti Rena se očistit, které nikdy nevyjdou, protože scénář. A pak také párkrát "přeskočíme žraloka" takže tu nechybí mimozemštani, duchové, divoký západ, upír nebo klasický díl "co kdybych se nikdy nenarodil". Postavy inu klasické devadesátky - Reno je frajer s dlouhýma vlasama, motorkou, brokovnicí a bojovým uměním, vedle něj je nepřekonatelný byznysman, manekýn a tlučhuba Bobby Sixkiller, který když na to přijde umí být i slušným lovcem odměn a naprosto zbytečná blondýna Cheynne, kterou když v poslední sérii vystřídá stejně zbytečná blondýna Sandy, nikdo si toho ani nevšimne. Akce také neurazí - občas nějaká honička, hodně vystřílených nábojů (ale v rámci přístupnosti se málokdo trefí a když tak do ramene) a bojové umění. Lamas používá zajímavý mix klasického karate a aikido chytaček a hodů a narozdíl třeba od Walkera není nezranitelný, takže to občas nedopadne. Zkrátka - bavilo mě to, žádné nadšení se nedostavilo, ale ani žádné zpruzení, prostě pohodový devadesátkový průměr. ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Na to, jak beznadějně zoufalou pitomost ve své době tenhle seriál představoval, má velmi vysoké hodnocení, za které vděčí věkovému profilu členů CSFD a nostalgii. Už první řada představovala hromadu klišé a stereotypů, další řady dílo zkázy završily přežvýkáním a vykrádáním sebe sama. Celkový dojem 10 %. ()

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Býval vždy průměrným hercem, ale spáchal ten nejhorší hřích když si naivně myslel, že pozvedne svět televizní tvorby na novou úroveň. Sebeúcta ho měla včas varovat. Místo toho zarazil poslední hřebík do své skomírající kariéry. Obviněn z urážky kinematografie, nyní sedí na zadku ve svém čalouněném sofa zcela zapomenut. Lovec Zlatých malin a sběratel plastických operací - Lorenzo Lamas. Reno Raines je tak drsný, že i do té nejdivočejší akce nabíhá vždy s odhalenou hrudí a skrytým větrákem puštěným na plné kule, který bez přestání čechrá jeho divokou kštici. Je tak drsný, že má za parťáka Indianského elegána v sáčku s jágrovským mulletem na hlavě a tím nejdrsnějším příjmením na světě. Bobby Sixkiller - to má prostě grády! Je tak drsný, že odvahu reprízovat Odpadlíka dnes nemá ani Prima Love. Za doprovodu táhlé harmoniky a kvílivých tónů Stratocasteru, projíždí na své motorové hapině tamějším krajem a rozdává své smrtící otočky ve stylových zpomalovačkách. Svůj sexy úsměv si drží i při frajerské palbě od boku doběla rozpáleným kuláskem, který na jeho anticky tvarovaném břiše rozehrává nespoutané mexické vlny. Jeho dravý pohled dokáže přivést do varu i fyziologický roztok uvnitř silikonových výplní blonďaté žáby, co se kolem něj dychtivě natřásá celých pět seriálových sezón. Svorně přiznávám, že i já jsem byl v dětství infikován mužným šarmem Lorenza Lamase a s kbelíkem pod televizí se snažil zachytit odkapávající testosteron v naději, že ze mě po aplikaci bude stejný "badass". ()

Galerie (78)

Zajímavosti (10)

  • Odpadlík bol svojho času jeden z najsledovanejších seriálov. Súčasne sa vysielal v 100 krajinách po celom svete a bol nadabovaný do 12 jazykov. V tomto smere mu môže konkurovať iba Pobrežná hliadka (od r. 1989). (m.a.t.o.)
  • Tento a předchozí film (1993) byly v některých případech uvedeny také jako samostatné epizody v seriálu Odpadlík (od r. 1992), a to jako 20., 21. a 22. díl druhé řady. (CANNIBAL)
  • Hlavného záporáka, Donalda "Dutcha" Dixona, si zahral autor a producent seriálu Stephen J. Cannell. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama