Reklama

Reklama

Euforie

(seriál)
  • USA Euphoria
Trailer 2
USA, (2019–2025), 25 h 15 min (Minutáž: 50–65 min)

Tvůrci:

Sam Levinson

Hrají:

Zendaya, Hunter Schafer, Austin Abrams, Sydney Sweeney, Jacob Elordi, Alexa Demie, Algee Smith, Barbie Ferreira, Lukas Gage, Maude Apatow, Angus Cloud (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Euforie, dramatický seriál o dospívání, vypráví příběh skupiny středoškoláků, kteří se snaží vyznat v lásce a přátelství ve světě drog, sexu, traumat a sociálních sítí. V čele hereckého obsazení stojí herečka a zpěvačka Zendaya. (HBO Europe)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (209)

Handle 

všechny recenze uživatele

1. SÉRIE (85 %): Oceňuju počiny, které vypráví o tématu, se kterým se vlastně ani trochu nedokážu ztotožnit, ale díky impozantnímu zpracování mě dokážou naprosto pohltit. Přesně to jsem cítil z Euforie. Bál jsem se, že budu sledovat nějakou rádoby cool artovinu o spratcích, co fetujou, ale postavy jsou tak skvěle napsané, že jsem se až sám divil, jak mi vlastně všichni byli sympatičtí. Navíc je to ve všech ohledech opravdu působivá i odvážná filmařina plná invence a nepředvídatelnosti. Pravdou však je, že seriál ve druhé polovině občas lehce ztrácel dech a do naprostého nadšení mi ještě trochu něco chybělo. A od finále jsem čekal opravdu víc. Každopádně solidní 4* a velká natěšenost na druhou řadu. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Keď som v roku 2019, prakticky hneď potom, čo HBO odvysielalo všetky epizódy videl pilotný diel, povedal som si, že nie, nechápem čo na tom ľudia vidia, to v žiadnom prípade pozerať nebudem, ešte stále čerstvo naštvaný som tomu šupol odpad na ČSFD a dúfal, že snáď sa čoskoro to hodnotenie zníži, pretože vtedajších 80% sa mi zdalo strašne prehnaných. Ako išiel čas, hodnotenia skôr stúpali než klesali, decká si to všade vo školách veľmi vychvaľovali a tí, čo zdieľali hlboké citáty zo seriálu na Instagram ešte v ten večer pridali selfíčka jak držia Morgana v ruke. Keď som videl, aký dopad to má na dnešnú spoločnosť, povedal som si, že to musí byť fakt riadna sračka, ktorá ten humus skôr podporuje a že všetci, ktorí tomu hodili viac ako tri hviezdy sú hrdé fetky a smažky. Až teraz pred pár dňami som sa rozhodol, že tomu dám znovu šancu, pretože jednej mojej známej sa to veľmi páčilo a to pritom, rovnako ako ja, nenávidí alkohol a ľudí. Tak som si o druhej hodine rannej pozrel druhú epizódu a ešte v ten večer seriál dopozeral. A výsledok? Bolo to... no, viacmenej OK. Zobrazenie dnešnej modernej doby a spoločnosti bolo veľmi trefné a realistické, snáď až na to, že tam v niečom lietala doslova každá postava a keď už nebola závislá na alkohole, tak na drogách a keď nie na drogách, tak na sexe, vo väčšine prípadoch však každý robil všetko z uvedeného. Preto som tam ani nemal veľmi s kým sympatizovať. Hlavná hrdinka Rue síce bola v jadru dobrý človek, ale taktiež bola aj veľmi seba-deštruktívna, zobrala snáď každý prášok, ktorý sa jej dostal pod ruku a robila problémy jej blízkym. Spolu ešte s Fezom a tak nejak aj Chrisom a Lexi to bola zároveň aj jediná postava s ktorou som síce úplne nesympatizoval, ale aspoň ma vyložene nevytáčala a dokázal som jej správanie pochopiť a viacmenej aj akceptovať. No čo už, každý sa so svojimi problémami vysporiada nejak inak a pokiaľ človek nie je robot alebo cynik, musí mať nejaký únik od problémov. Len škoda, že v prípade každej postavy to je niečo z vyššie uvedených, prípadne sebapoškodzovanie alebo hnev potláčaný násilím, čiže hej, v tom seriáli je všetko, čo tak nejak poznáme. Len škoda, že nikto neuniká od problémov vecami, ktoré ho napĺňajú a dokážu sa pri nich aspoň trošku odreagovať - napríklad umenie. Alebo dajme tomu aj ten šport. Pochváliť musím technickú a vizuálnu stránku filmu. Vďaka takémuto spracovaniu je dianie v seriáli o to intenzívnejšie a autentickejšie, a vďaka atmosfére občas aj dosť tiesnivé, ponuré a depresívne. Eufória je jednoznačne veľmi inteligentný, inovatívny, originálny, mrazivý a revolučný moderný seriál. Len škoda, že to čo sa snaží povedať vyšumelo tak nejak do prázdna a jediné, čím dokáže nejak viac zaujať sú sexuálne scény, ktoré sú na televízne pomery celkom dosť explicitné. Bohužiaľ tam nie je žiadny silnejší, emocionálne vypätejší moment, resp. niečo, čo mladým nejak prehovorí do duše. Ale dajme tomu. Tri hviezdy, nebyť výborných hereckých výkonov, dám skôr dve. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Od začátku se nelze zbavit dojmu, že Euforie tak trochu chce šokovat, ale citlivé a precizní zpracování jednotlivých příběhových linek a jejich barvitých charakterů se zasluhuje o to, že seriál nakonec působí velmi přirozeně a lidsky. Místy je to koncentrovaná deprese, místy špetka černého humoru a místy lekce do života. V konečném důsledku nejde o to, jestli je Euforie věrohodná a realistická, ale o to, že po jejím shlédnutí získá člověk lepší náhled na to, jak teenageři uvažují, jak se cítí a jak vnímají svět. Když vzpomenu třeba na kdysi uznávaný seriál o náctiletých, Skins, tak Euforie je rozhodně o krok dál. 9/10 ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo eufória, neviem prečo taký gýč, neviem prečo také vysoké hodnotenia. Priveľa postáv, navyše nevyužitých, a tie posledné dva diely prvej série boli samé bla bla bla bla bla............ Takže som tie "psychologické" a pseudofilozofické drísty preklikala. Scenáristu asi vyhodili z psychológie, ak sa tam vôbec dostal, potom z filozofie a možno aj z niekade inde, tak všetku svoju frustráciu vypľul na klávesnicu notebooku, následne sa na ňu vyšťal, a potom si vyhonil na obrazovku. No a čo, že sa tam vykecáva transka, ktorá ani nevie, aké pohlavie vlastne chce byť, či aké pohlavie šukať, a vlastne vôbec nevie, čo chce? Odkedy je takýto seriál dobrý? Nie je to nič iné ako Beverly Hills 902 10 v dnešnej dobe. Tie "múdrosti" pre "násťročných" pretkané celým seriálom ma fakt srali. Nehovorím, že herectvo nebolo dobré, za to tá jedna. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Čůráčci a čůzinky ve strhující generační výpovědi další ztracené generace, kde nahota, sdílení, omamné látky, závislosti, úzkosti, rodiče co nic nechápou a videa hrají prim. Hledají sebe sama i objevují sexualitu; tedy věci, kterými si prošly veškeré generace. Akorát to hledají skrze jiné prostředky a jinak než generace před nimi. Výtečně podané, zahrané, celou dobu mrtě znepokojivé a nepříjemné způsobem ne nepodobným svého času Requiemu za sen. Místy to působí až moc literárně; speciálně sáhodlouhé monology Rue na počátku epizod, kdy stačilo bohatě informaci předat vizuálem (což se děje) a není třeba to celé minuty a minuty i popisně a nadbytečně říkat. To je však detail. Jediná skutečná výtka snad k tomu, že to záhy řekne v podstatě vše a pak se to... Ne, že přímo točí v kruhu či mlátí prázdnou slámu, ale s trochou nadsázky platí "viděli jste jednu epizodu, viděli jste všechny". Jsou do jedné stejně dobré, silné, vypovídající a bez výjimky jde o "echt silnou kávu", ale ten pocit, že to možná nemusel být formátem až tak seriál jako minisérie, ten nezmizí. | S1: 4/5 | ()

Galerie (346)

Zajímavosti (30)

  • V auguste 2022 Barbie Ferreira oznámila, že sa nevráti v tretej sérii kvôli údajným nezhodám s tvorcom seriálu Samom Levinsonom so slovami: "Nechcem byť len tučná najlepšia kamarátka." (F2003F)
  • Herec Angus Cloud, ztvárňující postavu drogového dealera Fezca, zemřel v srpnu roku 2023. Bylo mu pouhých 25 let a zemřel týden po smrti jeho otce, která ho velice zasáhla. S psychickými problémy se ale potýkal už delší dobu. Příčinou úmrtí byla, dle zdrojů BBC, akutní intoxikace způsobená kombinací účinků metamfetaminu, kokainu, fentanylu a benzodiazepinů. Štáb i herci se s Angusem rozloučili na jejich sociálních sítích Instagram, stejně jako oficiální profil seriálu Euforie a stanice HBO. (pityty)

Související novinky

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

28.03.2023

Kabelovka HBO se nedávno rozloučila s první sérii seriálového hitu The Last of Us, už nyní ale diváky přivítala závěrečná sezóna oceňovaného dramatu Boj o moc, ještě v letošním roce nás pak čeká… (více)

Reklama

Reklama