Reklama

Reklama

Také sochy umírají

  • Česko Sochy také umírají (festivalový název) (více)
Dokumentární / Krátkometrážní
Francie, 1953, 30 min (Special Edition: 20 min)

Obsahy(1)

Film, který vznikl ve spolupráci více tvůrců, byl francouzskými cenzory po více než jednu dekádu zakázán jako útok na francouzské koloniální období (a nyní je dostupný jen ve zkrácené podobě). Snímek je hlubokou studií afrického umění a jeho úpadku jako důsledku kontaktu se západní civilizací. (Letní filmová škola)

Recenze (6)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dost dobrý antirasistický dokument. O sochách a maskách tak úplně není, míří trochu hlouběji do duše bílého muže. ()

Peabody

všechny recenze uživatele

žil jsem tam, masky a africké umění od té doby miluji a pokud by někdo chtěl plnou verzi, tak ji mám :-). Nádhera a mimochodem, ono je to mnohem složitější, než tehdy Resnais mohl tušit. Ano, ve Vatikánu, Musée de l Homme, Britském muzeu a jinde je spousta nakradených památek, ale když zase víme, kolik se jich zničilo v Africe, Oceánii, na blízkém Východě ad. v místních válkách, z náboženského přesvědčení i jinak, ještě snad dobře, že jsou v těch muzeích. A o rasismu, koloniálních válkách atd by se taky dalo diskutovat, ale opět, v roce 1953 to vypadalo jinak. Resnais odvedl perfektní práci ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Úvod s detailnými zábermi sôch trochu hrozí tým, že sa na tie isté obrázky budeme pozerať polhodinu, ale je to skutočne iba úvod a neskôr sa vyberieme sa do kolonizovaných oblastí. Marker a Resnais boli všestranní až až, rovnako ako sociálne a politicky angažovaní a ich dielo z roku 1953 predbehlo dobu natoľko, že bolo vďaka cenzúre skrátené na 20 minút, takže dodatok SE:20 min neberte ako ich rozhodnutie film skrátením zdramatizovať. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Dokument o africkém umění, který není tak docela o umění. Spíše o Evropanech, o tom, jak moc mění Afriku a zda je to opravdu k dobru samotným Afričanům. Snímek z padesátých let klade stále aktuální otázky a to mi přijde špatné. Neměly by být už zodpovězené? ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem si myslel, že to bude klasický dokument jen trochu umělečtější, ale postupně jsem pochopil, že to dokument není, ale regulérní filmová esej vyprávěná textem i obrazem a trochu i hudbou. Od obdivování a snahy vysvětlit jak vznikaly nádherné africké sochy, přejdeme k otázkám kultur jejich vzájemného ničení a mísení. Velmi se mi líbilo, jak mluvený text doplňovaly krásné záběry afrických sošek a někdy, bez textu, mluvily sami za sebe. Euroamerická kultura zničila tu africkou a ta ztratila svou originální autenticitu. Zároveň však otroci přivezení do Ameriky ovlivnili a proměnili naši kulturu ve sportu, v hudbě a podobně. Skvělá filmová esej. ()

Zajímavosti (2)

  • V nezkrácené verzi se objevuje mladý ministr bez portfeje François Mitterrand na oficiální návštěvě v Africe. Tento archivní záběr byl dlouho považován za choulostivý. (bratr.Milan)
  • Film byl dokončen v roce 1953 a tentýž rok ho cenzura zakázala. Spory vyvolával vedle komentáře Chrise Markera, který byl považován za příliš politicky kritický, především třetí a poslední kotouč, kde je odsuzován kolonialismus. První dva kotouče byly uvolněny do distribuce v roce 1957 a cenzurní zákaz byl s konečnou platností zrušen až v roce 1963. (bratr.Milan)

Reklama

Reklama