Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O osmi vojácích zapomenutých válkou na malém ostrově.  Rok 1941. Osm italských vojáků obsazuje ve jménu Mussoliniho malý řecký ostrov kdesi v Egejském moři. Po zuby ozbrojení vojáci najdou v opuštěné vesnici jenom pár slepic. Čas míjí a nikdo se neobjevuje. Vojáci přestávají držet hlídky, odkládají uniformy i rozkazy. Povinnost se mění v prázdniny. Nic se na tomto stavu nezmění ani po návratu vesničanů z hor. Na ostrůvku není ani rádio, a tak nepřicházejí žádné zprávy. Válka je kdesi daleko, nikdo ani neví, jestli už neskončila. A náruč krásné Vasilissy přináší zapomnění... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

meave 

všechny recenze uživatele

Keď pošlete capa do susedovej záhrady alebo Janíka na vojnu bode každý jeho počin aspoň trochu komický. Ako tento film. Humor príjemne bezzubý - netrhá uši ani netne do živého. Človek si oddýchne - ani nezmúdrie, ani neohlúpne. Na piatok po šichte je to fajn. Dalo mi to iba jedno - už viem, na čo je seržant - aby vrieskal. Po tomto filme nebudete. Ale ani nadšením. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

"Vassilisa, ty ho tiež miluješ? Áno. Čo teraz chlapci, to ale mení situáciu, ako sa môžeme stavať proti citom? Nemôžeme? No, čo myslíš? No nemôžeme. Jeho city ma strelili do ramena porúčík. Ale choď, to nie je nič vážneho." Nuž na tomto filme sa dá pobaviť, aj keď ten humor často nie je doprevádzaný nejakou hudbou, vyzerá sucho, často vám to zábavné pripadať nemusí, ale o to tu ide. Film pôsobí dosť nudne, možno to však bol zámer, aby pôsobil ospalo, možno tam bol súvis s niečím z talianskej histórie. Súvis s vývojom vojny a vtedajšieho Talianska, ak trocha poznáte tieto dejiny pochopíte, pochopíte aj stredomorskú kultúru, filozofovanie, či iné body tohto filmu, ktoré sú celkom fajn, no nemôžem sa zbaviť pocitu, že to mohlo vyzerať inak. Prvú približne pól hodinu ma to ubíjalo, skoro nič sa nedialo, to bolo trocha nezvládnuté, zvyšná viac ako hodina však nebola zlá. Povahy tých ôsmych Talianov už ani šialenejšie asi byť nemohli, to by som asi neveril, že ich zobrali do armády, inak taká jednoduchšia komédia, ktorú pokazil ešte aj záver, ktorý je dosť nevierohodný. Keďže som sa narodil v tom roku, kedy toto vydali, tak to považujem za starší film a možno preto priemerné hodnotenie dám, odvtedy sa totiž veľa zmenilo, ale aby toto získalo ocenenie Oscar za najlepší cudzojazyčný film? Zisťujem, že tie Oscari asi ani netreba vnímať ako niečo objektívneho, niečo normálneho, takmer nikdy sa s nimi nestotožňujem, však posúďte po pozretí tohto filmu sami, či je to niečo extra alebo len jednoduchá záležitosť. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No jako Oskarovej film mi to neprislo, ale zabava to je vyborna. Samotnej napad je hodne originalni a dobre zpracovanej. Sice je to valecny,ale vubec se tu nevalci (jen o valce mluvi) a spis je to o tom jak se vojaci seznamujou s obyvateli ostrova. I kdyz nich tu je 8 tak mi vyraznejc v pameti utkveli jen 4, protoze ti ostatni jsou takovy nevyrazni, ale vsichni zahrali dobre. I kdyz se tu vlastne nic nedeje, vojaci se jen tak poflakujou a rozmlouvaj spolu, tak jsem se ani na okamzik nenudil a nektery forky jsou fakt vyborny. Prislo mi to jako takovej mix mezi Bazanti jdou do boje a Zachrante vojina Ryana. Hodne se mi libila hudba, ktera i kdyz neni nijak velkolepa a porad se opakuje, tak skvele doplnuje dej. Jediny co se mi moc nelibilo je ten uplnej zaver, kdyz se tri po letech potkaj, to je takovy navic, ale jinak k tomuhle filmu nemam zadny vyhrady. Od Stredozemi jsem nic moc necekal a dostalo se mi vyborne valecne komedie. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

docela zajímavý film s protiválečným námětem. Líbil se mi jeho styl i vyprávěný příběh, jen trošku nevýrazní mi přišli herci, ale i tak byli dostatečně přesvědčivý. Hlavně je však natočený s nadhledem a špetkou humoru, která do té "poetické" atmosféry skvěle sedne. A film se u mě dostal těsně nad 4hvězdičkovou hranici. ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

Má to být sice komedie, ale vtipné momenty by člověk napočítal na prstech jedné ruky, na válečný film tu zase není prakticky žádná akce. Kamera a hudba je na slušné úrovni, příběh není špatný, jen mě trochu zamrzelo, že zde není věnován větší prostor jednotlivým postavám. Nevěřícně však kroutím hlavnou nad tím, jak tento snímek mohl vyhrát Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Když uvážím, že o dva roky dříve Italové vyhráli tuto sošku za senzační Bio Ráj, mé udivení je o to větší, protože Bio Ráj je imho úplně jiná liga a jeho vítězství v oscarovém klání bylo více než zasloužené. U Středozemí si tím nejsem tak jistý. ()

Galerie (2)

Související novinky

John Malkovich jako ruský kmotr

John Malkovich jako ruský kmotr

12.07.2011

Podle jeho výkonů v Red a Transformers 3 se zdá, že je v dobré herecké formě. Kromě hollywoodských blockbusterů si ale rád zahraje i v něčem menším. Třeba v italsko-litevské koprodukci Educazione… (více)

Reklama

Reklama