Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární režisér Carlos Saura přidal k dlouhé řadě žánrově rozmanité filmografie také snímek pojednávající o baletním představení s názvem 'Salome'. Všeobecně známý biblický příběh vypráví o krásné tanečnici Salome, která je zamilovaná do Jana Křtitele. Ten její city neopětuje a zhrzená Salome využije svých půvabů k pomstě. Saura vnímá baletní představení nejen jako příběh vyjádřeny pohybem. Performanci je třeba připravit, vybrat tanečníky, navrhnout scénu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jistě velmi originální a osobité ztvárnění Salomé. Výsledné baletní zpracování má naprostou absenci dialogů a jeho samotná délka mě již po chvíli začala uspávat. Baletní interpretaci jinak nebaletního příběhu jsem ve filmu ještě dosud neviděla, takže pohled na, v podstatě "žádný" děj bez mluvy, pouze za přítomnosti tanečníků, byl pro mě dost nezvyklý. A s postupem děje začínalo být představení také lehce jednotvárné. Balet je krásný a i tento snímek má své kouzlo, spíše se však hodí pro zájmově zaměřené publikum, které jej dokáže patřičně, hluboce a možná i odborně ocenit. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nemám rád balet, ani tanec jako takový, ale chtě nechtě musím konstatovat, že Salomé Carlose Saury měla hodně co do sebe, flamenco je v tomhle podání ve většině filmu nádherné...když je navíc podpořeno opravdu nádhernou choreografií, výpravou i scénou, tou hrou barev, atmosfér a úchvatné hudby, vydržím celých 85 minut bez mrknutí okem... ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kdo hlavu nepoužívá k myšlení, ten ji beztak nepotřebuje, i když, pravda, pak mu poněkud prší do krku. Salomé věděla, jak dosáhnout svého, chytrá holka. Ten příběh má koule. A Salomé disponovala nejpůsobivějším poprsím, jaké jsem kdy ve filmu viděla. Nejeden muž by hlavu ztratil ... a tady stačilo nechat useknout nějakou cizí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

No, tanec toť esteticky zvládnutý pohyb, jak říká Werich a jak se v naší rodině říká s laskavým despektem. Nicméně španělsky laděné rytmy doprovázející všestranně pohyblivou a patřičnou dekoltáží obdařenou tanečnici, to jsem schopen i přežít, aniž bych ztratil hlavu. Kdyby takováto Salome tančila přede mnou, asi bych ledasco za odměnu přislíbil, byť cizí životy přece my zodpovědní muži ženám nesvěřujeme, ať jsou sebekrásnější a sebeohebnější. Že si musela pro polibek vybrat zrovna toho hocha od Jordánu, kterému by sukni mohla závidět kdekterá princezna, to mi hlava nebere. No aspoň to měl brzo z krku. Zajímavé je, že v Bibli je v tom Salome vlastně nevinně, pouze splní příkaz své matky. Až pozdější tradice z ní učinila femme fatale, která svým přáním odplácí odmítnutí. Choreografie, hudba, přednosti tanečnice v ústřední roli (ten výstřih je vážně výstavní), jo, i já občas něco vrcholně uměleckého zvládnu... :) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Balet je umění lidského těla vyjádřit jakékoliv emoce pohybem, výrazem nebo gestem. A pokud je pro člověka balet v jeho životě svým způsobem velkou vášní, pak se to nutně musí odrazit i na baletních prknech, jak jsem to mohla vidět v originálním pojetí a s úžasnou atmosférou v Salomé. Jsem ráda, že jsem mohla trochu nahlédnout, co všechno se skrývá za přípravou takového baletního představení, jaké vybrat kulisy, barvy, šaty a to nejdůležitější, kdo budou TI, kteří nám svým baletem mistrně předloží kruté biblické drama. Já miluji balet, ale přece jen dávám přednost živému vystoupení, protože to je alespoň pro mě daleko intenzivnější a niternější zážitek. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama