Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chlapec Billy Chapman uvidí vraždu svojich rodičov Ellie a Jima zlodejom v obleku Santa Clausa. Billy svoju tragickú mladosť strávi v sirotinci uzavretý do seba, ale musí čeliť aj častému týraniu. Po odchode si nájde prácu v miestnej predajni, kde má za úlohu taktiež nosiť oblek Santa Clausa, čo v ňom prebudí silné spomienky na tú strašnú udalosť. Billy začne zabíjať... (LaciLC)

(více)

Recenze (119)

Colonist 

všechny recenze uživatele

Jo, tohle je přesně ten typ slasheru, který mám rád. Výtečná béčková atmosféra, 80. léta jsou vidět v každém záběru a o vraždy, krev a ženská ňadra není nouze. Vraždy jsou opravdu zajímavé a poměrně originální (uškrcení vánočními světýlky, napíchnutí na parohy). Nutno ovšem vidět v té nové UNCUT verzi. Nezapomenutelná je také scéna, kdy "Santa" dá hodné holčičce za odměnu zkrvavený řezák na krabice, kterým předtím zabíjel :) Krásně úchylný je tenhle film. Nebo jsem možná úchylný já, ale co, dobře jsem se bavil. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

snímek starý stejně jako já, bohužel není zdaleka tak povedený :-) až na pár efektních killů a obnažených teenek toho nebylo moc k vidění... nelogické chování (nestotožnitelných) postav, okaté neherectví, absence POV flashbacků a (ne)stárnutí jeptišek dodaly jednoduchému a značně čitelnému scénáři takřka hnědou pachuť... slušná hudba a začátek to zachraňují na 50%. no, jsem docela rád, že u nás chodí Ježíšek... ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuji na dvě věci, jak stále všude podotýkám, nemám příliš v lásce slashery (spíše se orientuju na 70.kové explotation brutality apod.) a tento film jsem viděl v UNCUT verzi, která je o několik minut delší než verze, která byla ještě donedávna produkována do kin a na vhs. Film byl zkrácen naprosto o všechny goreefekty a spoustu násilností, podobně jako nedávno rovněž v UNCUT verzi vydaný My Bloody Valentine (1981). Jedná se o naprosto špičkový slasher, který ovšem není jen klasickou "vyvražďovačkou", jakých vznikly stovky, ale mix mezi slasherem, násilným explotation horrorem a dost naivní sondou do vrahovy duše ... Film mírně vykrádá a to jak již klasický Halloween (1978) zejména s myšlenkou mladé jeptišky, která o vraha pečovala když byl dítě v přísné katolické škole a navštěvuje město, aby jej nalezla (záměna za doktora Loomise...). Dále pak film silně reaguje na kontroverzní Nightmare in a Damaged Brain (1981) s myšlenkou trauma z dětství+sexualita+sekera ... Vrah je od začátku filmu znát a film je rozdělen na 4 části. V té první se dlouze seznamujeme s dětstvím a traumaty dítěte Billyho, které to opravdu nemá lehké. Veškerá jeho traumata (vražda rodičů, znásilnění matky) jsou spojena s postavou Santa Clause a americkými vánocemi. V katolické škole je týrán jak psychicky, tak fyzicky starou sadistickou hlavní sestrou. Jaký mladý urostlý sympatický chlapík o 10 let později dostane práci v hračkárně, kde jde vše snadno, dokud nenastanou jeho neoblíbené vánoce, pár spouštěčů jako hádky, stres, alkohol a "výborný" nápad majitele obléknout Billyho do obleku Santa Clause. Film napíná diváka na samou hranici prasknutí nervů jak jeho, tak Billových, který to nakonec nevydrží, bere vše, co je po ruce, "vyčistí " hračkárnu, vydá se na čistku městem a přes les (kde nezapomene zpracovat ještě dva puberťáky) "domů" k matce představené, aby s ní zúčtoval ... To vše zabaleno do technicky naprosto špičkově zvládnuté kamery, hudby, scénické hudby, goreefektů, násilností, nahoty a excelentního hereckého výkonu herce, který hraje Billyho. Tohle není žádná srandovní kýčovitá vyvražďovačka, ale brutálka, u které opravdu mrazí v zádech a ty kontrasty a nápady jsou tak špičkově zvládnuté, že člověk nechápe. Film nepoleví ani o píď od začátku do konce ve své chladnosti a mrazivosti, dočkáme se ale i klasicky slasherovsky zábavného konce ... Pro diváky, kteří budou sledovat UNCUT verzi jedna velká zajímavost - původně vystřižené scény poznáte tak, že jsou mnohem méně ostré a mírně obrazově nekvalitní, než zbytek. Uvidíte, o co všechno původní diváci přišli a jak ohavně byl film roky znehodnocen ... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Zpočátku zajímavá vánoční vyvražďovačka, která věnuje nebývale hodně prostoru vykreslení vrahova psychického vývoje (přičemž vrah je sympatický mladík) a nešetří obnaženými poprsími. Skvělý je úvod s dědou a přepadením Santou, sirotčinec už byl ale na můj vkus moc natažený a od půlky pak valí standartní vyvražďovačka, kterou jsem odzíval. Přece jenom už nejsem malej a ke štěstí mi nestačí nabodnutí (Linney) na parohy. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

"Trest! Neposlušná!" :-)) Už začátek, kdy malýho Billyho vyděsí jeho vlastní choromyslnej děda mě rozbil. Malýmu Billymu zavraždí rodiče Santa Claus, ten z toho má dodobný deprese jako Lorie Strode z Michaela Myerse, v dětsáku ho navíc terorizuje matka představená. Když je Billymu 18 let, dostane job v hračkářství. Bohužel se ale blíží Vánoce. Billy musí zaskakovat v převleku Santa Clause, tím mu definitivně hrábne a začne kosit všechny, co se mu postaví do cesty, tedy až na hodný děti. Škoda jen, že neodkrouhnul i matku představenou. Originální námět vraždícího Santy se sekyrou a vtipný hlášky. Doufám, že bude remake, protože tenhle zapadlý slasher si ho zaslouží. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (6)

  • Film se měl původně jmenovat Slayride, společnost Tri-Star ho však na poslední chvíli přejmenovala. (Mol)
  • Obchod, ve kterém Billy (Robert Brian Wilson) získal práci, se jmenuje Ira's Toys". Ira je křestní jméno jednoho z producentů. (aknamor)
  • Když byl film uveden, naštvaní rodiče demonstrovali před kiny, kde byl film vysílán, a žádali hosty o podepsání petice, aby byl film z kin stažen. To se dva týdny od uvedení stalo. (aknamor)

Reklama

Reklama