Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (441)

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem nečekal - pro mě je to obrovský překvapení v nejlepšim slova smyslu snad ve všech myslitelnejch ohledech. A v úplnym výsledku mi to asi přijde zdařilejší i než ta knížka - seriál si z předlohy bere to nejlepší, nenechá se jí ale nijak omezovat nebo zotročovat a je schopnej bejt svůj. Obrovskou zásluhu na všem má samozřejmě předevšim Smyczekova režie a Vogeltanzem fantasticky napsanej scénář, kterej je vtipnej, lehkej a nepřekombinovanej, přirozenej a nic než čistej a průzračnej. Hapkova hudba je tady ale doslova dokonalá, nádherně podtrhuje uvolněnou a rošťáckou atmosféru seriálu a po Pánech klucích tak PH jenom dokazuje, že v tomhle "klukovskm" žánru v podstatě nemá konkurenci. Obdivuhodný až dechberoucí je ale snad úplně celý herecký obsazení; od dětskejch herců (!), ke kterejm mám snad vždycky výhrady a kteří mi často přijdou jako největší slabina filmů (a to i u takovejch věcí jako Záhada hlavolamu, Knoflíková válka...), přes hlavní dospělý role až po ty vedlejší - to je prostě fantazie se na to všechno dívat. Celá pětice hlavních kluků s Péťou v čele (a mladym Zilvarem v závěsu) je na jedničku s hvězdičkou, ale ten Péťa (Adam Novák) i sám za sebe je prostě úžasnej - ty jeho průpovídky a komentáře jsou jednoduše nic než dětsky čistý, kouzelný a hlavně naprosto a přirozeně uvěřitelný. Skvělí jsou i rodiče Bajzovi (Navrátil s Veškrnovou), strejda Vařeka (Nárožný), ale i ten doktor (Vydra), cukrář Svoboda (Vízner) i s Evičkou (Sandrou Novákovou), i ten krásně oldschůlovej zevlák starej Zilvar (Pecha), věčně prudící Fajst (Zindulka)... a tak bych moh pokračovat. Jedinym škraloupem (a opravdu jedinym) je pro mě polovina toho posledního dílu, totiž to snový-horečnatý delirium, který mě teda neuvěřitelně rozčilovalo i v knížce, takže k tomu mám asi už trochu averzi. Myslim si, že se tomu seriál fakt nemusel věnovat tak dlouze, ale ani tak to tady v žádnym případě neni nijak srovnatelný s tim, jak tahle "cesta do Indie" zabíjí knížku - navzodry všemu je to v seriálu zpracovaný ještě se ctí. A protože tohle by byl jedinej důvod snižovat hodnocení (a taky proto, že vyznění celýho seriálu to v žádnym případě zkazit nemůže), tak zůstávám na plnejch pěti a s radostí to řadim mezi svoje srdeční záležitosti. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takle se mohla jmenovat naše kapela :o). Ale kluci z kapeli říkali, že sem jim to moc nelíbí :o). No, ale s tou znělkou se ještě potkáme častokrát... Tohle je jeden z nejparádnějších českejch seriálů, tohle je ta pravá a poctivá klasika. Bylo nás pět má podle rád skoro každej normální člověk. Je to natočeno tak citově, tak obyčejně a v tom je neuvěřitelná síla! Výběr všech herců je absolutně dokonalej, to se vážně povedlo... Asi můj nejoblíbenější týpek je Oťásek Vocásek, to je neskutečnej masér a pokaždý když je na plátně, tak se za břicho popadám :o). A hele, Oťásek Vocásek... Kdepak máš andělíčka policajta :o). Obrovská škoda, že to má pouhopouze 6 dílů. Kdyby se rači točily podobný seriály a ne takový pípčoviny, který maj nekonečnej počet dílů. Jojo, tenhle pan Poláček to fakt dobře napsal :o) ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Režisér Karel Smyczek natočil v roku 1994 šesť dielnu televíznu sériu "Bolo nás päť". Nechal sa pri tom inšpirovať literárnou predlohou spisovateľa Karla Poláčeka. Spolu so scenáristom Odřejom Vogeltanzom spracovali túto tému do kvalitne zladeného celku. Technicky je to zvládnuté veľmi dobre a ešte lepšie je herecké obsadenie, vrátane detských úloh. Nehovoriac o perfektných hudobných podkladoch, ktoré zložil skladateľ Petr Hapka. Takže je pochopiteľné, že si tento český mini seriál našiel mnoho verných a oddaných divákov. Postupom času sa z toho stala klasika. Príbehy z malého mestečka z obdobia prvej československej republiky sú podané z pohľadu žiaka základnej školy. Je to svojské, originálne, zábavné, atmosferické. **** ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Opravdu dokonalá pocta velikému a silně nedoceněnému Karlu Poláčkovi a zašlým časům meziválečným, jejichž nejen Šecovou kamerou skvostně zde navozovaná atmosféra ze série přímo tryská, však bohužel neplatí za dokonalou filmovou záležitost, byť Bylo nás pět lze řadit mezi nejpovedenější i nejoblíbenější porevoluční seriály.. Dík Poláčkovu veskrze na mistrovském dialogu tradičně vystavěnému knižnímu předobrazu měl Karel Smyczek se spoluscénáristou Ondřejem Vogeltanzem svou autorskou úlohu na první pohled značně ulehčenu, leč protože se nevyhnuli při zřejmě pevně zadaném půdorysu o nesmyslných šesti hodinách úpravám, přepisování a rozvíjení jistých motivů i postav, sečtělý divák snadno odhalí posešívané díry ve scénáři, které herecky zvládá ustát snad pouze zde naprosto geniální Oldřich Navrátil v roli otce a rovněž i pravděpodobně té životní.. ()

Ak.žena 

všechny recenze uživatele

Tohle je zkrátka pohlazení po duši. Neuvěřitelná pohodovka. Skvělé herecké obsazení Dášou Veškrnovou počínaje a Jiřím Strachem konče. Krásný český humor. Nikdy mě nepřestane bavit si tímhle seriálem připomínat pravé atributy dětství: rodina, kamarádi, lumpárny, škola, poznávání světa a jeho černobílé vidění, poznávání sebe samého, první láska/y... PS: všechny díly jsem objevila na youtube.com. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Byť jsou Bajzovi římští katolíci, tak je v seriálu odkaz na židovský původ Karla Poláčka, kdy otec Vendelín Bajza v epizodě Pokoj lidem dobré vůle (1994) staršímu synovi Láďovi říká, aby si nechal ostříhat pejzy, jelikož je nenosil už Láďův děděček. (VN85)
  • Seriál se natáčel i v Kouřimi, což lze poznat i dle toho, že v epizodě Pokoj lidem dobré vůle (1994), když probíhá půlnoční mše, je v kostele na kruchtě (kůru) vidět městský znak. (VN85)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama