Reklama

Reklama

Balada o Cable Hogueovi

  • Česko Balada o Cablu Hogueovi (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdo jinému jámu kopá... Enfant terrible hollywoodského filmu Sam Peckinpah zůstal po westernu Divoká banda věrný svému oblíbenému žánru, ale výrazně změnil jeho polohu. Po brutálním násilí předchozího díla se v následujícím westernu Balada o Cablu Hogueovi podíval na svět Divokého západu přece jen laskavějším pohledem. Divoké přestřelky vystřídal humorný nadhled, vytříbený smysl pro filmový detail i pochopení pro stále chybující hrdiny snímku. Příběh prospektora jménem Cable Hogue (Jason Robards) začíná jeho zdánlivou smrtí v poušti, když ho oloupí a opustí jeho povedení kumpáni. Cable se nejen vylíže ze svých zranění, ale navíc si zřídí velice lukrativní občerstvovací stanici. A nakonec získá srdce krásné ženy s pochybnou pověstí (Stella Stevensová)... Titulní úlohu ztělesnil významný divadelní a filmový herec Jason Robards (1922–2000), držitel dvou Oscarů za skutečné postavy šéfredaktora Bradleeho (Všichni prezidentovi muži – 1976) a spisovatele Dashiella Hammetta (Julie – 1977), jemuž zdařile přihrávají stálí herci z Peckinpahových snímků Strother Martin a L.Q. Jones (Hogueovi zlotřilí kamarádi Bowen a Taggart) či Slim Pickens (kočí dostavníku Ben Fairchild). Postava kazatele je jediným westernovým vystoupením britského herce Davida Warnera a hlavní ženskou postavu prostitutky Hildy přesvědčivě ztvárnila Stella Stevensová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kouzlo z úvodu filmu postupně vyšumí. Otravná je postava úchylného kazatele. Peckinpah se tentokráte notně drží při zdi a kdo si dělal zálusk na Divokou bandu či alespoň krvavé zúčtování má zkrátka smůlu. Tohle je úplně jiný žánr občas romantika, občas komedie a westernově se to tváří jen občas. 55% ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Balada je snad jediný western „krvavého Sama“ který točil možná střízlivý, když žena není jen courou na jedno použití a brutalita tu nehraje prim. Za to pohled do výstřihu a na boky prostitutky Hildy v statických záběrech kamery dají vzpomenout obsesi Russe Meyera (proti které nic nenamítám) a viděl bych tu i inspiraci spagetti westerny Sergia Leone. Film mimo jiné nabídne kritiku pokrytecké morálky v podobě chlípného kněze, pěkným falzetem odzpívané balady v duchu končících sixties music a výbornou režii i herecké výkony._____Prvních čtyřicet minut je skvělých, pak příběh mírně ztrácí páru, ubude komických momentů a závěr je možná trochu banální. A nebo druhý pohled, konec předpovídá přelom od století páry ke století benzínu a hrdina tentokrát neumírá jedoucí na koni s ostruhami na botách a kulkou z winchesterovky v zádech. A to je přece konec Divokého západu! 90%. Produkce: Warner Bros ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

"Bloody" Sam po Divoké bandě odlehčil nečekaným způsobem. Nic proti zkoušení něčeho nového, ale je evidentní, že tohle není úplně jeho parketa. Tenhle decentně komediální melancholický western nemá zvládnuté tempo ( kolem poloviny stopáže začíná nepříjemně drhnout ). "Romantické" rovině chybí výraznější chemie postav ( je vidět že emocionální vztah muže a ženy Sam neumí, nebo možná nechce? - s podobným motivem mnohem lépe zafungoval Altmanův kousek McCabe a paní Millerová, podobný i použitím písní ). Ani nostalgická rovina nemá tu správnou sílu, tady bych zase doporučil spíše Život a doba Roy Beana Johna Hustona. Zrychlené záběry ve stylu klasické grotesky bych tedy opravdu nečekal a v účtování s bývalými kumpány už jsem si vyloženě přál, aby začal tvrdit muziku. Závěr se ovšem povedl a přestože není tenhle western ve svých základních dvou rovinách tak silný jako výše zmíněné dva kousky, nemůžu jít pod 4* ( pro ty, co nejsou big fans of Peckinpah, bych to viděl na 70% ). ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní varianta westernu – komediální balada o unikavosti lásky. Jason Robards i David Warner jsou výborní, Stella Stevens velmi krásná, až mne překvapilo, že už to ve filmu k ničemu lepšímu nedotáhla. Rozhodně velmi odlišný western než legendární Divoká banda. Už proto ho stojí za to vidět, možná pak začneme o Peckinpahovi uvažovat trochu jinak. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mám strašně rád filmy o dobrácích a tenhle mě tedy nezklamal. Parádní neakční western, kde vůbec nejde o střílení, ale hlavně o lásku a podnikání :) Moc se mi líbily ty zrychlený komický pasáže a bavily mě tam všichni ty dobráci, co řídili dostavník. Jason Robards je tam přesnej, dostávalo mě, jak se dehydrovanej plahočí pouští a ironicky si kecá s bohem :) A Stella Stevens byla ale sakra ženská. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Kvůli špatnému počasí se často nemohlo natáčet. Tyto přestávky využívali členové štábu v čele s Peckinpahem k pití alkoholu. Účet za pití nakonec činil více než 70 000 dolarů. (MrCreosote)
  • Peckinpahův nejoblíbenější film. (MrCreosote)
  • Několik členů štábu bylo během natáčení vyhozeno. Speciálně určený člověk měl na starosti kupování lístků na autobus a když Peckinpah vyhodil dalšího člověka, ihned se zeptal: ,,A máte pro něj lístek?" (MrCreosote)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama