Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V dokumentu o českém rockerovi se setkáte s Patti Smith, Talking Heads, Blondie, Johnem Calem, Iggy Popem, Ramones a dalšími. Titulní píseň Ivana Krále Dancing Barefoot textařky Patti Smithové znamená česky Tancovat bosý. Ivan Král je považován za jednoho z nejvýraznějších českých muzikantů, světovou osobnost v oblasti rocku. Proslavil se až po emigraci do USA. Po krátkých začátcích v Praze, kde ještě stačil zaujmout Jiřího Černého a umístit se v rozhlasové „Houpačce" s písničkou své tehdejší skupiny Saze, stává se tento rockový skladatel a kytarista v USA přímým účastníkem hudební vlny sedmdesátých let, vlny ohlašující glam rock a punkovou éru. Ivan Král se na krátkou dobu stává členem kapely Blondie, v čele s výraznou zpěvačkou Debbie Harry, a po té na pět let zakotví ve skupině Patti Smith Group, s níž natočí čtyři alba. Po náhlém odchodu zpěvačky Patti Smithové ze scény se stává spoluhráčem a spoluautorem nejšílenějšího ze šílených, rock'n'rollového rebela Iggyho Popa. V této době také spolupracuje s Johnem Calem... Podstatnou část dokumentu tvoří záznamy, v nichž Ivan Král osobně zachytil hudební dění v CBGB – newyorském rockovém klubu 70. let – Television, Talking Heads, Patti Smithová, Debbie Harryová, Iggy Pop a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Upřímně a poctivě natočený dokument o chlapci, který si splnil s svůj (tj. každého z nás) rokenrolový sen. Ostatně Patti Smith Group a Talking Heands byly poslední kapely, které mě skutečně zaujaly. Natočit po letech dobový dokument neni určitě snadné; nedostatky v něm jsou už jen vadou na kráse. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Tento snímek ve mně vzkřísil lásku k rockové hudbě. Ale hlavně je to dokument o člověku a době. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Suchý odvedl kus skvělé a myslím, že i mravenčí práce, když zmapoval část života Ivana Krále, muzikanta, který se v hudebním světě neztratil. Hrál pár měsíců s Blondie, taky s Iggy Popem, ale především několik let s kapelou Patti Smith. Nechybí archivní fotografie, videa z koncertů, zpovědi samotného Ivana Krále i členů kapel, kterými prošel, včetně Debbie Harry, Iggyho i Patti. Ta popisovala (a to byla asi nejdojemnější část), jak vnímali v kapele jeho kořeny a politický vývoj v jeho zemi a aniž by se o tom Ivan příliš šířil, chápali, že zatímco oni jsou ve Státech všude doma, on se tak necítí, a přiznala, že v její tvorbě byla i inspirace jeho osudem. Ivan se též vyznal z obrovské úcty k její osobě, což jen potvrdil šot z pohnutého setkání po 14 letech. Samozřejmě zazněla spousta skladeb, m.j. i v podání Bono Voxe, který na závěr také, byť jen po telefonu, složil na adresu českého muzikanta obrovskou poklonu. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Film ukázal, že nějaký Ivan Kral hrál se spoustou slavných hvězd. Bohužel nám neřekl téměř nic o Ivanovi. Hudební ukázky rozhodně dobré, ale katastrofa je v tom, že většina měla totálně rozjeté synchro zvuku a obrazu - učiněný amatérismus nebo odfláknutí. Když se ale podíváme na rok vzniku, dá se to pochopit, ne ovšem tolerovat. 65%. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama