Reklama

Reklama

Božská Julie

  • Kanada Being Julia (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film natočený podle románu W. Somerset Maughama Theatre adaptoval držitel Oskara, Ronald Harwood (Pianista). Opojná kombinace rozpustilé komedie a bolestného drama, v hlavní roli Anette Bening jako půvabná a okouzlující herečka Julia Lambert. V Londýně 1938 je Julia Lambert na vrcholu - jak po fyzické stránce, tak i z hlediska kariéry. Její úspěšná divadelní kariéra a její manželství s pohledným impresáriem Michaelem Gosselynim (Jeremy Irons) pomalu zabředává do šedi běžných dnů a přestává ji naplňovat. Julia touží po změně, rozruchu a jiskření. Znenadání vstoupí do jejího života Tom Fennell (Shaun Evans), mladší muž, který je jejím velikým obdivovatelem. Tomova bezprostřednost a nadšení jsou pro Julii neodolatelné, a tak se rozhodne podat tomuto vášnivému dobrodružství, který je nejlepším lékem na krizi středního věku. Život se pro ni stane najednou zajímavější a vzrušující, dokud se ji mladý milenec nepokusí bezcitně degradovat do vedlejší role. Ale jednoho večera Julia všechny přesvědčí, že je daleko lepší herečka, než si mohou představit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

novoten 

všechny recenze uživatele

Milá, i když možná trochu příliš rozverná hříčka (ale to je do jisté míry vada žánru), kterou překvapivě neosvěžuje trochu křečovitá Anette Bening, ale výborní mužští herci kolem, hlavně Irons je tradičně výborný a napadlo mě, že je možná škoda, že je příběh vyprávěný z pozice Julie. Kdyby byl hlavní postavou Ironsův Michael v pozici mezi dvěma ženami a film by byl podán jako drama (viz Irons v o dvacet let mladší verzi ve Swannově lásce) s vedlejší Juliinou linií, bylo by to lepší. Film má strašně hluchou pasáž ve chvíli, kdy dojde k očekávanému opuštění Julie a nastává zdlouhavá část, ve které se s hrdinkou máme dobrat k pomstě, která naštěstí dostává očekávání. Finální divadelní scéna a to, co následuje potom, považuji za úžasný vrchol filmu a kdyby se děj malinko zhustil, mohla to být paráda. Pochvalu si zaslouží i výborná hudba, ať už působivý orchestrální doprovod nebo povedený jazzový soundtrack. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Od Sommersetha som kedysi volačo čítal, páčilo sa mi to, ale na filmovú adaptáciu dotyčnej knihy by som príliš zvedavý nebol. Od Szaba som videl iba jeho top filmy a nebolo im čo vyčítať. Dá sa povedať, že výkon Anette Bening je v tomto filme podobne dokonalý, ako tie Brandauerove v týchto filmoch. Takže Szabó dokáže vyždímať z hercov maximum. O herečke Julii Lambert som v živote nepočul, takže v takomto prípade si o to viac cením, ak ma životopisný film zaujme, pretože film je kvalitný sám o sebe a nepotrebuje k tomu ani príťažlivú populárnu osobnosť, poprípade nejaké filmársky atraktívne obdobie. Being Julia je film o žene, ktorá je sympatická tým, ako je silná, ako sa dokáže vzoprieť ľuďom, ktorí jej ublížili (najlepšie to ide s humorom, takže film má pre mňa praktické posolstvo) a o jej vnímaní hranice medzi realitou a divadelnými úlohami. Zvolený štýl mi vyhovoval viac, ako keby sa jednalo o trýznivú drámu o starnutí, samote, alebo nefunkčnom manželstve. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tentokráte žádný dlouhý komentář..... herecký Koncert s velkým K úžasné Annette Bening! Nic víc, nic míň! Nesmírná radost a potěšení ji po celou dobu snímku pozorovat. p.s. hvězdička navíc, za tu závěrečnou FANTASTICKOU reklamu na pivo. Při pohledu na Annette jsem dostal hroznou chuť dát si jedno orosené :o) Tohle by byl reklamní spot jako hrom, kterému by se nevyrovnal žádný Pardál vyladěný přímo pijáky či " divnej vrchní " z Velkých Popovic..... ()

Pavlík 

všechny recenze uživatele

Annette Bening jsem poprvé zaregistroval v roce 1989 ve Formanově filmu ,,Valmont“. Tak se mi tam líbila, že každý snímek, který s ní vidím, se mi velmi zamlouvá. Platí to i o tomto opusu. Sice se mi moc nelíbí český název (Božská je pouze Greta), ale vydržím to. Nominace na Oscara za její výkon byl oprávněný. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Nič človeka nezlomí viac ako láska...či skôr jej koniec. Bolesť, ktorá trhá vnútornosti nás zaskočí kedykoľvek. Schopnosť a spôsob s akým sa vyrovnávame so stratou je u každého iná. Famózna ukážka hereckého umenia Annette aj Júlie zo mňa vyžmýkala mnoho. Okrem iného závisť...že mi chýba grácia a predsavzatie..že nabudúce budem aj ja dáma. Aj keď nikto nevyhráva. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Snímek za 18 mil. dolarů vydělal Sony Pictures Classics během prvních třech dnů (15. – 17. 10. 2004) promítání v osmi kinech 101 126 dolarů. Celková tržba se po několikaměsíční pouti po severoamerickém kontinentu vyšplhala na 7,7 milionu. (imro)
  • Annette Bening si za svůj výkon vysloužila na Mezinárodním festivalu v Bangkoku cenu Golden Kinnaree. Podělila se ale o ní s Aňou Geislerovou, která okouzlila tamější porotu svým výkonem ve snímku Želary (2003). (imro)
  • Kameraman Lajos Koltai (Malena) získal nominaci na Evropských filmových cenách. (imro)

Reklama

Reklama