Reklama

Reklama

Pořadník

  • Španělsko Lista de espera (více)

Obsahy(1)

Jsme opravdu schopni rozeznat, co je skutečnost a co sen? Alegorická komedie ze současné Kuby. Autobusové nádraží kdesi mezi Havanou a Santiagem. Dvě desítky cestujících čekají na autobus. Ten však přijede beznadějně přeplněný, a proto jsou nuceni pokusit se opravit náhradní vozidlo, aby se dopravili tam, kam potřebují. Společné problémy je stmelí dohromady, konflikty pomalu mizí a skupina si vytváří jakýsi vlastní mikrokosmos, oddělený od ostatního světa. Příští autobus už najednou není to nejdůležitější, co je spojuje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

emma53 

všechny recenze uživatele

Soudruzi a soudružky, tak tohle je zase jeden z těch prima filmů, které moc ráda doporučím každému, kdo má občas chuť dát si gaučink a pauzu od těch náročnějších kousků. A i když se tady jedná o Kubu, mohlo by se to klidně aplikovat i na jiné země (ale zase by jste přišli o to krásné soudružství:D) s názvem "bylo, nebylo, kdesi, kdysi......", příjemná snová a hlavně úsměvná, mírně satirická záležitost, kde si vychutnáte každého z těch čekajících lidiček a za chvíli nebudete mít absolutně chuť odjet, tak jak se to stalo i mně. Každému tam možná něčím přiroste k srdci nějaká osobnost, buď svým charakterem a nebo vizuálně, to je celkem jedno. Mně například padnul do oka Roland hned od začátku a byla jsem celou dobu zvědavá jak dlouho to dá. Co? To už je na vás, jen se mrkněte a budete hned vědět :-) Rakev, červenobílé lavičky, tolik připomínající ty naše socialistické, blízkost moře a ještě spoustu jiných momentů učinilo mé sobotní odpoledne moc fajnovým. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Pro našince naprosto nepřestavitelné, pro Kubánce, možná realita. Hrstka lidí, v jedné opuštěné čekárně, čekajíc na jeden autobus, který ne a ne přijet. Na jedno podívání tenhle film, ale bohatě stačí, přece jen na mě působil místy dost křečovitě. Až na scénu při odjezdu ta byla naprosto skvělá. Možná už jsem někdy podobnou sám zažil, kdo ví. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

po delší době jsem se setkal opět s kubánskou kinematografií a opět spokojenost a opět tam hraje Vláďa ;-) Latinskoamerická bezstarostná povaha mi dokáže zlepšit náladu a ještě navíc když se z toho umíchá koktejl s výbornými ingrediencemi: dobrý příběh, spousta různorodých postaviček, poctivá dávka absurdity a špetka komunistické utopie místo třešničky. Jen se zkuste vcítit do situace, kdy je Vám na Florenci vlastně jedno jestli pojede autobus dnes, zítra a nebo vůbec ... [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Soudruzi, jedná se o jednoduchý, lehce úsměvný a mohutně odgestikulovaný příběh, kde pro nás nepochopitelná zápletka čekání na místo v autobuse, který jede kolem třeba jednou za několik dní, nabírá zvláštních a do jisté míry velmi zdařilých rozměrů. Lista de espera je vedený jako alegorická komedie, ovšem mnohem víc než absurdní situace sedí vystižení mentality různých typů lidí, soudruhů z rudého ráje, Kuby. Za vším stojí právě jeden porouchaný autobus, který evokuje ve skupince na první pohled zcela odlišných postaviček nejrůznější pouta a vzájemné sympatie. Jižanský temperament, který místy připomíná lecjakou telenovelu mi zprvu vůbec nesedl. Ovšem s postupujícím časem a s neustálým zamotávání se děje jsem mu nakonec na chuť částečně přišel. I ty místy až neuvěřitelně rychle vypouštěné dialogy či monology už mi ani tak nevadily. Navíc tam, kde si dali autoři nejvíce práci, na zvýraznění charakteru postav, tam lze jen těžko hledat chyby. Kontrast povah je opravdu bohatý a pár scén, kupříkladu ta s nastupujícím hladem a improvizačním řešením dvou mladých soudruhů, vykouzlí alespoň ledabylý úsměv. Záleží na náladě, jestli vám to přijde nudné, záleží na míře tolerance k místy trochu propagandistickým momentům na adresu režimu, které možná spíš než by byly zdůrazňovány, mírně se je snaží parodovat. Já se úplně nenudil a místy jsem se i zasmál, tak, abych si notně překvapivý konec celkem užil. Abych se vyhnul soudruhu spoilerovi, pouze zkonstatuji, že si Juan Carlos Tabío vysloužil nefidelovské 3&1/2 hvězdičky. [7/10] ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Nesnesitelně ukřičená kubánská šílenost. Nevydržel bych mezi těmi lidmi ani pár sekund. Velice nepravděpodobně se na autobusovém nádraží vytvoří mikrokosmos plný divných lidí, řešících klasické lidské píčoviny. Oslovilo mě pouze pár vtipných momentů, když si ještě slepý hrál na slepého. Většina stopáže se točí kolem maximálně otravné romantické vsuvky dvou neskonale ošklivých lidí. Na diváckém zážitku mi rozhodně nepřidal ani odporný komunistický odér, kterého je v tomto filmu plný vzduch. Nápad fajn, ale žádalo si to více vymazlit děj namísto nabídnutých nudných klišé. Slabší dvě hvězdy. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama