Reklama

Reklama

Tichý běh

(neoficiální název)
  • USA Silent Running
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v budoucnosti na gigantické vesmírné lodi. Pěstují se zde lesy, které již na zemi nemohou dále existovat. Stará se o ně vědecký personál, včetně Freemana Lowella. Když je obdržen příkaz lesy zničit, Lowell se ve své lásce k nim rozhoduje zabít své pohrdavé kolegy a les zachránit. Jedinými společníky mu zůstává trojice malých robotů. Otázkou je, co bude s Lowellem a jeho lesem dál...

Film je režijní prvotinou Douglase Trumbulla, který stál u zrodu speciálních efektů ve filmech Blade Runner a Blízká setkání třetího druhu. (-bad-mad-wolf-)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

d-fens 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný námet, ale veľmi plané prevedenie. Takmer celý film je komorná one-man-show, od ca. 15 min. sa v ňom stretneme už iba s Freemanom, a dvoma ťarbavými nemými robotíkmi. Snahou Freemana je zabrániť nariadenému zničeniu poslednej oázy pozemského života uchovávaného v obrovskom vesmírnom skleníku, kde Freeman plní funkciu "hlavného záhradníka". Jeho zápal a presvedčenie o "vyššom princípe" ho dovedú až na pokraj ľudskosti. Väčšina filmu je už potom iba akoby zobrazenie nudy na opustenej palube vesmírnej lode a o "poľudšťovaní" malých robotíkov Hueyho a Deweyho (učí ich sadiť stromy, hrať karty, SPOILER!!!pochovávať:) . To celé je podfarbené pesničkami (dvoma) v podaní skvelej Joan Baez (vďaka jej hlasu pôsobí film ešte viac spätý s dobou vzniku - snaha mladých žiť v súlade s prírodou, váženie si prírody, odpor voči všetkému "umelému" a konzumnému, túžba po harmónii). Herecký prejav Brucea Derna je priemerný, dáva do role veľa, ale častokrát prestrelí, rovnako ako scenárista. Záver bol pre mňa asi najkrajší - aj smutný, ale aj povznášajúci v predstave vesmírom blúdiacej poslednej maličkej oázy čistého života, o ktorý sa sám naveky stará nemotorný robotík Huey - bola to až rozprávková predstava, niečo s takým krásne melancholickým záverom by som vedel rozprávať deťom pred spaním. Špeciálne efekty a kulisy sú priemerné, a ak by som to nemal v titulkoch, nikdy by ma nenapadla autorská spojitosť medzi Vesmírnou odyseou a týmto filmom. Odporúčam pozrieť iba ľuďom, ktorí majú naozaj vrelý vzťah k prírode, k jej ochrane, a radi sa vžijú aj do scenáristicky naivnej a simplexnej postavy (hold, dôjsť na konci filmu na to, že rastliny potrebujú svetlo sa mi zdá prejav simplexnosti) posledného záchrancu pozemského života, opusteného vo svojom boji v šíro-šírom prázdnom vesmíre. Pozrel som si to navnadený knihou "501 filmov, ktoré musíte vidieť" (Slovart, 2010), ale myslím že tento snímok by som v tej "päťstojednotke" kľudne nahradil niečím iným .... nebudem tu vyťahovať 4-5 hviezdičiek iba preto, aby som dokázal, že sa mi páčilo posolstvo filmu o nutnosti vážiť si prírodu - to sa mi totiž zdá úplne normálny postoj každého rozumnejšieho, eticky a esteticky založeného človeka :-/ ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nic proti filmům s myšlenkou, ale tohle je vymaštěné hippie sci-fi, jehož tvůrci museli být v permanentním rauši. Minimálně o Bruci Dernovi nelze pochybovat, ten jeho naivní pohled, tklivé rozhovory s roboty Heweym a Deweym ( ano, takhle si je pojmenoval sám ) a dramatické zjištění v závěru, že rostliny potřebují Slunce, aby mohly žít .. a do toho hippie přírodní píseň Joan Baez, ROFL !!! Ach, ty jednoduché scénáře raných sedmdesátek ( dále viz např. Omega Man, Vanishing point ), věřím, že dnešní USA scenáristé by dali nevím co, aby se tam vrátili.. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Počkať... ! To je ten Douglas Trumbull, ktorý spolupracoval na Kubrickovej Vesmírnej Odysei, kde mal na starosti vizuálne efekty ? W.T.F ? A toto má byť čo, Douglas ? Tie tzv. vesmírne lode vyzerajú zvonku ako Lego - stavebnica, niečo tak amatérske, príšerne, by som od tohto tvorcu zrejme nečakal, ale bohužiaľ stalo sa to ! Interiéry, hm... ako tak ujdu, ale exteriéry sú strašne zle spravené, to vôbec nevyzerá ako science - fiction ! Douglas je extrémne slabučký režisér, čoho tento rež. debut je krutým dôkazom, takmer som to chcel vypnúť, a to už po 5. minútach ! Ak vezmem tú ekologickú myšlienku, tak to áno, ale ak vezmem to spracovanie, tak to nie, to sa bije ! Scenár Mike Cimino, áno ten, ktorý spraví klasiku o niekoľko rokov, aby sa zakrátko na to sám dobrovoľne pochoval ! Bruce Dern ako tak zachraňuje celkové vyznenie filmu, ktorý by som inak ohodnotil rýchlym odpadom ! Ešte, čo je na snímku zaujímavé, sú 2. roboti. A tie songy od Joan Baez, pane bože ! ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tohle by dnes vzniknout asi nemohlo. Evidentně to nestálo pár šupů, přitom to není žádný akční mainstream a příběh je hodně přímočará ekoagitka. Je to jednoduché, originální a uteče to rychle. Na druhou stranu se ten film stihne dotknout spousty otázek a ani jednu pořádně nerozvede natož aby nějákou zodpověděl. Ve výsledku, i když tomu chci fandit a je mi to sympatické, mám z toho trochu rozpačité pocity a uspokojený nejsem vlastně v žádném směru. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Vcelku originální přiběh se silně ekologickým podtextem. Už před padesáti lety se někdo pozastavoval nad rabováním přírody a ukázal kam by to mohlo vést. Byla by to skvělá povídka do nějaké antologie, asi i dobrá epizoda do nějaké sci-fi série, ale v plné stopáži to dost často nudí. Ani ne tak kvůli Dernovi, který si s z Tichého běhu udělal oneman show, jako spíš kvůli tomu, že dnes už většina diváků ty technické vymoženosti viděné optikou sedmdesátých let neocení. Aspoň ne tak, aby je tvořila třetina filmu. Díky zařazení hippiesácké písně od Joan Baez, na mě celý film působí jako smutný večerníček pro "grínpísáky", kteří mimochodem vznikli v roce 1971, tzn. v době natáčení Tichého běhu. Chci remake. Temnější, depresivnější, postavený na psychologii Lowella, který ztrácí sen a hned po něm kolegy a rozum. S hudbou, která bude evokovat tu tragédii a závěrem, který bude opravdu smutný. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (13)

  • Text, ktorý visí Freemanovi v izbe na stene, je tzv. "Sľub umiernenosti" (Outdoor Life Conservation Pledge), ktorý bol koncipovaný v roku 1946 a pozmenený v roku 1993. K tomuto sľubu sa zaviazali napríklad aj politici ako Harry S. Truman alebo Al Gore. (d-fens)
  • Kvůli úsporám si režisér najal několik vysokoškolských studentů, kteří mu pomáhali s modely a trikovou stránkou filmu. Jedním z nich byl i známý John Dykstra, který se později podílel mj. na Hvězdných válkách, Star Treku či Spider-Manovi. (-bad-mad-wolf-)
  • Název filmu je výraz vypůjčený z námořnického slangu, označující ponorku nehybně ležící na dně ve snaze vyhnout se odhalení. (Locksley)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Reklama

Reklama