Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hon na uprchlíka z vězení, připomínající lov divoké zvěře... Z věznice malého texaského městečka uprchl vězeň Bubber Reeves. Jeho cesta ke svobodě není jednoduchá. V patách má místního tvrdého a rozhodného šerifa Caldera. Naftařský a dobytkářský baron Val Rogers by chtěl mít Bubbera z cesty, aby zakryl milostnou aféru, svého syna Jasona a Bubberovy manželky. Na uprchlíka, jenž příliš nevoní místním obyvatelům, se tak doslova rozpoutá drsný hon mající blízko k lynči… Akční příběh, podle scénáře Lillian Hellmanové, vyprávějící o jasných postojích ve vypjaté životní situaci, natočil uznávaný režisér Arthur Penn. Ten do hlavních rolí obsadil přední hollywoodské herce Marlona Branda, Roberta Redforda, Jane Fondovou, stejně jako využil fyzický zjev tehdejší atraktivní televizní hvězdy Angie Dickinsonové. Do děje působivě zapojil atmosféru horké letní noci a maloměsta, plného obyvatel s předsudky, nudou a skrytými frustracemi. Všemu vtisknul až drásavé napětí, které v závěru úmyslně zpomalí, aby o to více dosáhl zamýšleného dramatického vyznění. (Česká televize)

(více)

Recenze (136)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

U štvanice mě zpočátku štval fakt, že se děj filmu věnoval místo uprchlíkovi Bubberovi nepříjemným, otravným obyvatelům městečka a já se docela nudil. Až později jsem pochopil proč. Štvanice totiž vlastně není o příběhu jednoho utíkajícího vězně jako spíš o kritickém náhledu na pokrytecké dobové americké maloměšťáky se všemi jejich nešvary. Pak se postupně začal můj hněv vůči všem těm povrchním zmetkům (bez rozdílu pohlaví) stupňovat a ve scéně, kdy je mlácen šerif, jsem byl na pokraji výbuchu zlostí, připraven nemilosrdně vykuchat jeho trýznitele a napalmem sežehnout celé tohle prohnilé místo, nezbylo mi však nic jiného než jen bezmocně přihlížet. Tenhle pocit mi vydržel vlastně až dokonce, kdy byl vztek nahrazen neobyčejným přívalem zmaru. A filmu, který ve mně dokáže něco takového vyvolat, hlasitě tleskám, škoda, že z počátku je to vcelku nuda, proto pouze silné 4*. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadherny film s velikanom akym pan Marlon Brando realne bol. Kvalitna rezia Arthura Penna /Vlak 1964, Bonnie a Clyde/ vladne na kazdom kroku, kazdy detail a kazda scenka je poctivo prepracovana. Namet - ako dokaze silna a talentovana osobnost prezit uprostred "normalnej" spolocnosti .- je istoiste aktualna dodnes. Plus pekne sa odkryva pokrytecka moralka akehosi maleho americkeho mestecka uprostred 60. rokov minuleho storocia. Herecke vykony su na urovni, a okrem pana Brando dokazal uputat aj pan CervenyFord n o a samozrejme aj Jane Fonda, na ktoru nesmiem zabudnut. Napatie pocas filmu pekne rastie, a rastie, az vyusti v masakrozny zaver, ktory ma pomaly az rozmery antickej tragedie. Nadherny film . 100 % ()

Reklama

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Skvělý obsazení. Ale žel mu ubírá český dabing, ve kterém jsem to viděl ( dokážu si představit, že minimálně Brando a Duvall by byli v originále ještě o level výš ). Děj má zajímavou gradaci, ale přesto mi přijde, že se z toho dalo vykřesat víc, respektive motivů je na takovou stopáž rozehraných moc a nebyly dostatečně prokresleny. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Najprv som to sledoval ako novinku, ale scéna na vrakovisku mi pripomenula, že som to niekedy veľmi, veľmi dávno ešte v detstve videl v Československej televízii. Najviac na mňa zapôsobil M. Brando. Opäť toho veľa nenarozpráva, hraje s kľudom a predsa je neprehliadnuteľný. Scéna kde ho zmlátia na vlastnej policajnej stanici je neskutočná a nečakane realistická. V tých rokoch boli pästné súboje dosť biedne natočené, krv tiekla len výnimočne. Arthur Penn to zobral veľmi vážne za to ho fakt chválim a presne takto vyzerá váš ksicht, keď sa do vás pustí niekoľko chlapov, aj keď občas stačí i jeden...A. Penn myslel na detaily a to je dôležité. Príbeh je celistvý, každá linka i postava tu má svoje miesto, jednoducho film obstojí i v dnešných časoch a stojí za váš čas. 100%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělí herci.. Neuvěřitelně krutý snímek o jednom nešťastníkovi, kterému se lepí smůla na paty už od adolescence, o jednom normálním čestném šerifovi a o jednom městečku kdesi v Texasu, kde každý má střelnou zbraň, je rasistou a chladnokrevným pijanem..! Skvostně natočené drama s neuvěřitelně kvalitním českým původním dabingem, který tomu jen přidá.. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (5)

  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)
  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama