Reklama

Reklama

Království

(seriál)
  • Dánsko Riget (více)
Trailer 3
Drama / Horor / Mysteriózní / Komedie
Dánsko / Francie / Německo / Švédsko, (1994–2022), 14 h 20 min (Minutáž: 60–79 min)

Hrají:

Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Søren Pilmark, Ghita Nørby, Jens Okking, Baard Owe, Peter Mygind, Udo Kier, Holger Perfort, Laura Christensen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(13)

V době, kdy Netflix ještě neexistoval ani jako půjčovna DVD, natočil režisér Lars von Trier televizní sérii Království, odehrávající se v útrobách kodaňského špitálu postaveného na místě, kde kdysi byly jen mokřiny a stará bělidla. Lékaři zde dennodenně zápolí s limity medicíny i vlastními kolegy, Švédové tu proklínají Dány a záhady a hrůzy se zde mísí s nadsázkou a humorem. Televizní série, proslavená svými sépiové tóny a chóry umývačů nádobí, se postupem času stala kultovní a zařadila se mezi nejvýznamnější díla quality TV. (KVIFF.TV)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (243)

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani vo sne by ma nenapadlo, ze raz dám Trierovmu filmu päť hviezd a ešte sa mi bude aj máliť. Bravúrne, excelentné, vynikajúce a čo ja viem čo ešte. Už úvodná znelka sa mi páčila, hlavne jej zvuková stránka. Stará nemocnica pohltila všetky moje zmysly a predostrela predo mňa hotovú alegóriu bizarnosti, mysticizmu, hororu a komédie. Humorná zložka je veľmi zvláštna, pretože najviac funguje tam, kde by ju človek nečakal, na hranici vážnych a smutných vecí zrazu zasvieti iskrička radosti a smiechu. Zvláštne, ale úžasne uhrančivé. Postavy sú rôzna zmes do detailu prepracovaných charakterov, čo umožňuje na pozadí tajomna a mystérií rozohrať šachovú partiu spoločenských intríg a kurióznych situácií s ich následkami. Okrem intríg sledujeme samotný príbeh vyšetrovania jednej starej záhady, ktoré vedie sympatická babička so záľubou v okultných vedách, čo z toho vzíde nechajte sa prekvapiť. :) Nie vždy je pre nás dobré to, po čom najviac túžime. Keď to zrazu získame, ukáže sa to byť hotovou pohromou, to je jedna zo základných myšlienok tohto bravúrne bizarného diela. Posledná časť pri konci ma tak rozosmiala, ako už dávno žiadna čistokrvná komédia, niekoľko minút som sa nemohol zastaviť, jednoducho majstrovská režisérska/scenáristická práca, extrémne návyková, extrémne podmanivá. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

„Jejich tempo je vražedné, jejich revírem je nemocnice“, napadlo mě při sledování úvodních titulků první epizody, a u všech dalších epizod ostatně taky. Ale to jen tak na okraj. Ne že bych neměl výhrady. Už poněkud exaltované vizuální pojetí prvních minut (mám na mysli krutě zrnitý oranžový obraz a houpavou ruční kameru) se mi zdálo lehce za hranou vkusu, nemluvě o dvou downech u myčky nádobí v roli jakéhosi chóru, jejichž snad parodické umístění (v narážce na twinpeaksového trpajzlíka a spol.) mi docela pilo krev. Tím ale zásadnější racionální kritika z mé strany končí. Dál už mohu pouze konstatovat, že Království je vtipné i napínavé zároveň, vztahy a dění v nemocniční komunitě jsou i bez duchařských a jinak bizarních příměsí zajímavější než v Nemocnici na kraji města, a co víc, ačkoli se to u Triera jaksi očekává, nic není prvoplánové. Mráz mi zkrátka běhal po zádech nejen při scénách v temné výtahové šachtě. Nehodnotil bych sice Království plným stem procent, ale při úvaze, kolik má tenhle seriál přímých konkurentů (rozuměj málo), mi jiná volba než plný počet hvězd nezbývá. ()

Reklama

Compote 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Achjo. Řekla bych, že Království by si měl protrpět/užít každý. Osobně v tom ale nevidím nic geniálního, nic úžasného. Tu šiblou babku a její uprskané spírchítchuss (a jiné výlevy) jsem nesnesla už od začátku. Navzdory tomu, že dowňácké duo + finální porod jentak z hlavy nevymažu a úvodní psycho-znělku slyším doteď, celkově bych toto dílko nenazvala jinak, než naprostou demencí. Nepochopila jsem. ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

TOP10. Tahle ujetost, kterou dávali po 22 hodině na ČT2 nemůže a nebude překonána ničím. Natolik atmosférický seriál se jen tak nevidí - dvojice s Downovým syndromem, Udo Kier jako čerstvě narozené dítě, ďábelský Ernst-Hugo Järegård, sanitka, dánština, holčička naložená v lihu, úvodní syrová znělka, krátké shrnutí přímo z úst Larse von Triera a všudypřítomný černý humor se podílel na vytvoření této seriálové perly, která pro svou škodu není moc známá a nedočkala se bohužel nikdy svého zakončení. 92% ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lars von Trier drží diváka pevně ve svých ďábelských rukách a doprovází ho svým světem. Nahlédněte do jeho světa. Divák se dokáže během sledování KRÁLOVSTVÍ dotknou všech Trierovských vizí ve všech obrazech, bude v kontaktu děsivých zvuků (pláč dítěte), napětí, šílenství, zlu, strachu a v panice. V obsahovém záměru a démonických postav. KRÁLOVSTVÍ má perfektně vybudovanou atmosféru! Lars von Trier vyzařuje démony, které má v sobě děsivou formou na filmové plátno. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (12)

  • Herci, kteří se v seriálu objevili jako umývači nádobí, nedokázali své dialogy řádně vyslovovat, a tak museli být předabováni. (HellFire)
  • Třetí série byla v ČR poprvé uvedena v září 2022 na Mezinárodním festivale seriálů Serial Killer v Brně. (Filip_SK)

Související novinky

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

20.12.2022

Streamovací platformu KVIFF.TV nemohli fanoušci filmu v uplynulém roce přehlédnout. Jako jediná přinesla do České republiky poslední počin režisérské legendy Larse von Triera – třetí sérii Království… (více)

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

09.08.2022

Ačkoli bývá někdy označován za provokatéra a kontroverzní osobnost, šestašedesátiletý dánský režisér Lars von Trier (Melancholie, Antikrist) dodnes patří mezi jedny z nejunikátnějších hlasů moderního… (více)

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

21.12.2020

Mysteriózní seriál Království od Larse von Triera (Antikrist) se v roce 2022 dočká třetí řady. Kultovní hit z let 1994 a 1997 vyprávěl znepokojivý příběh dvou neurochirurgů z Kodaně a už původně byl… (více)

Reklama

Reklama