Reklama

Reklama

Království

(seriál)
  • Dánsko Riget (více)
Trailer 1
Drama / Horor / Mysteriózní / Komedie
Dánsko / Francie / Německo / Švédsko, (1994–2022), 14 h 20 min (Minutáž: 60–79 min)

Hrají:

Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Søren Pilmark, Ghita Nørby, Jens Okking, Baard Owe, Peter Mygind, Udo Kier, Holger Perfort, Laura Christensen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(13)

V době, kdy Netflix ještě neexistoval ani jako půjčovna DVD, natočil režisér Lars von Trier televizní sérii Království, odehrávající se v útrobách kodaňského špitálu postaveného na místě, kde kdysi byly jen mokřiny a stará bělidla. Lékaři zde dennodenně zápolí s limity medicíny i vlastními kolegy, Švédové tu proklínají Dány a záhady a hrůzy se zde mísí s nadsázkou a humorem. Televizní série, proslavená svými sépiové tóny a chóry umývačů nádobí, se postupem času stala kultovní a zařadila se mezi nejvýznamnější díla quality TV. (KVIFF.TV)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (243)

Tosim 

všechny recenze uživatele

No nevím, k nepochopení toho v seriálu moc není. Spíš vás fascinuje, jak umně dokáže Lars von Trier spojit všechny ty žánry. Nerozpadly se mu pod rukama, divák vnímá tajemno, doktořinu i humor a nic nepřečnívá (zásluhu na tom má i rozumná stopáž). (Chtěný?) otevřený konec nenaštve a ten, komu by to bylo málo, má u závěrečných titulků možnost nechat si panem režisérem vše vysvětlit. 90%. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Nemocnice jsou pěkně děsivý místa. Ale po první sérii Království od von Triera mě do nějaké z nich někdo jen tak nedostane. Lars není tak extrémní jako v pozdějších opusech, ale na povrch už zřejmě prosakuje hra s divákem a jde-li to tak nazvat, tropení si legrace z něj. Patrné je to zejména v Trierových vstupech pod závěrečnými titulky. Království je pozoruhodnou žánrovou směskou. Každý z žánrů a nápadů je rozvinutý, žádný z nich není jen laciným odkazem či vsuvkou. Trier uměl a umí, o tom není sporu. ()

Reklama

ad-k 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších televizních sérií, jaké kdy byly natočené. A proč vlastně ten seriál z nemocničního prostředí (ano, něco na způsob Sanitky, Nemocnice na kraji města...) tak vyzdvihovat? Čím že to "Království" ve skutečnosti je? Bizarní společností, obskurním nemocničním zařízením se svými specifickými zřízenci, pacienty... probouzí se temnota, navrací zlo, otevírá brána do Království, umývači nádobí věští konec světa, glosují dění kolem a Udo Kier roste víc a víc do krásy... už maličko chápete? Nadužití rudo-hnědých filtrů, ruční kamera, humor, napětí i strach. Šílené nápady, dánsko-švédská nevraživost, výborná psychologie postav a především špitál, kam "váží" cestu i pacienti se zástavou srdce, mozkovou mrtvicí a sennou rýmou zároveň. Několik paralel s Twin Peaks (aneb kampaň za čerstvý vzduch aka zachraňte Ghostwood, postava Moesgaarda = Benjamin Horn, neuvěřitelný psychiatr s netradičními metodami, kombinace absurdity / vtipu se strachem / mystériem atd.), ale především originální dílo dánské kinematografie, vrstevnaté v možných náhledech, směšné i děsivé zároveň. Dílů není příliš, ovšem zajímavých událostí i postav moře (a v divákovi stále budí zvědavost, což beru jako ohromné seriálové plus). Nechte se utopit v labyrintu nemocničních chodeb a následně povozit sanitkou bez řidiče. Jste-li odvážní... │100% ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

IMHO nejlepší "doktorský" seriál (jděte se bodnout s Housem, Pohotovosti, Chicago Hope a nevím, čím ještě) a kdyby neexistoval mistr Lynch a jeho majstrštyk Městečko Twin Peaks, tak i nejatmosféričtější seriál vůbec - což je zajímavé, jelikož Riget i TP mohou v různých segmentech asociovat soap opery, dle mnohých nejpokleslejší seriálový žánr, i když je pravda že jsou tyto prvky v obou zmíněných dílech parodické. Dá se říct, že se nemohu dočkat druhé série, opravdu se těším až popáté navštívím Dánskou Královskou nemocnicí a opět uzřím záchvěv spiritualismu a okultismu či na znovusetkání se s nejbizarnějšími doktory (ten Stig Helmer je polobůh!, takový cynik se jen tak nevidí), jenž kdy brázdili po naších obrazovkách, nelze se tedy divit, že jsem opět musel reformovat mou seriálovou desítku. 95% EDIT 12.11.2012 Druhá série je snad ještě lepší než první, tady prostě nemohu jinak než že celé hodnocení zaokrouhlím na úžasných 100 procent, Riget opravdu nelze nedoporučit, škoda jen, že nemohla vzniknout třetí sezona. To je skoro stejná škoda jako nevzniknutí třetí řady Twin Peaks. 100% Oblíbené postavy: Stig Helmer, přerostlé mimino - bratříček, dvojice umývačů nádobí, Lars von Trier a jeho konečné rekapitulující monology ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebudem hľadať asociácie Trier-Kráľovstvo, Lynch-Twin Peaks, to tu už určite mnohí urobili. Riget je jednoducho vydarený seriál. Je kombináciou všetkých hore uvedených žánrov a treba povedať, že to všetko dokopy perfektne funguje. Má syndróm Lost, totiž ak skončíte s jednou časťou, musíte si pustiť ihneď ďalšiu, inak začnete zúriť a susedia zavolajú políciu. Rovnako s hodnotením (ako pri Lost) musíte počkať až do konca seriálu, podľa jeho záverečnej pointy. Ako vidíte podľa hodnotenia, niečo sa tak úplne nepodarilo, resp. nedokončilo. Samotná prvá séria je za 5, ale ak nemáte vymyslený poriadny koniec....(znova sme pri tých Lost). ()

Galerie (53)

Zajímavosti (12)

  • Jméno postavy, Stig Helmer, je převzato od postavy Stig-Helmer Olsson ze švédské komediální filmové série Sällskapsresan od Lasse Áberga, která byla svého času považována za symbol švédské tuposti a přísnosti. (TomikZlesa)
  • Herci, kteří se v seriálu objevili jako umývači nádobí, nedokázali své dialogy řádně vyslovovat, a tak museli být předabováni. (HellFire)

Související novinky

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

20.12.2022

Streamovací platformu KVIFF.TV nemohli fanoušci filmu v uplynulém roce přehlédnout. Jako jediná přinesla do České republiky poslední počin režisérské legendy Larse von Triera – třetí sérii Království… (více)

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

09.08.2022

Ačkoli bývá někdy označován za provokatéra a kontroverzní osobnost, šestašedesátiletý dánský režisér Lars von Trier (Melancholie, Antikrist) dodnes patří mezi jedny z nejunikátnějších hlasů moderního… (více)

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

21.12.2020

Mysteriózní seriál Království od Larse von Triera (Antikrist) se v roce 2022 dočká třetí řady. Kultovní hit z let 1994 a 1997 vyprávěl znepokojivý příběh dvou neurochirurgů z Kodaně a už původně byl… (více)

Reklama

Reklama