Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Dostali mě, Jacku, nic víc. Život obsahuje zrnko rizika.“ - „Vy nepoznáte, kdy jste poražený.“ - „Poražený? Já nejsem poražený! Jen natřený dehtem a obalený peřím!“ Ve výsledku byla ovšem neporazitelná spíš hlavní postava, která měla snad 9 kočičích životů. Malý velký muž je docela netypický western. Hlavním hrdinou (obrovský a náležitě využitý prostor pro Hoffmana), způsobem vyprávění/členění, občasným humorem a celkovým nadhledem. Délka není zrovna moc divácká, na druhou stranu nudit se nezačnete, na to Penn vypráví až příliš zajímavě. Některé pasáže jsou vyloženě parádní, nejvíc se mi líbilo pistolnické období (budu se muset naučit nasazovat hadí pohled!), které jsem téměř celé prosmál. Jediný problém Malého velkého muže vidím v tom, že sice funguje většina jeho jednotlivých části, ale jako celek už film diváka tolik nestrhne, proto s hodnocením skončím „jen“ na silných 4*, jinak velká spokojenost. „To jsem ještě na tomto světě?“ - „Ano, dědečku.“ - „Toho jsem se obával. No...někdy to kouzlo působí, někdy ne.“ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Tématem tohoto nádherného epického antiwesternu je dobývání Západu a vybíjení indiánů ze stoicky důstojného pohledu vybíjených Čejenů a z ironického léty zmoudřelého pohledu jimi adoptovaného bělocha Jacka Crabba v podání Dustina Hoffmanna. Ten film má sice způsobem vyprávění blízko k Forrestu Gumpovi, ale tématem genocidy také k Podzimu Čejenů od Johna Forda, nebo třeba i k Spielbergově Schindlerově seznamu. Geniální Dustin Hoffman je zde v jedné ze svých životních rolí přizpůsobivého muže, který všechny přežil. Zajímavé komentáře: Kleopatra, Radek99, Paldini, Xmilden. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=dZLlt3Vl3Zc ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $31,559,552Tržby Celosvetovo $31,700,000Čistá Fantázia tento film! __Dustin Hoffman dostal úlohu šitú na mieru a v tomto westerne kde sa pravidelne prelínajú prvky drámy a komédie absolútne exceluje a na celej ploche 2 a pol hodiny nepocítime žiadnu nadbytočnú scénku, všetko pekne ladí a pravidelne svojou ľahkosťou zabáva a keď je treba nechá nás aj zamyslieť sa nad nezmyselným počínaným ľudí. /100%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Calder Willingham .. Unikátní westernový kousek, který jsem do svojí filmotéky zatraceně dlouho sháněl. Dustin Hoffman jako Forrest Gump divokého západu. A tím začalo mé období .. smíchu. Celý retrospektivně vyprávěný děj (snad jediná vada na tomto častém zarámování vyprávění je to, že příběh vypráví sto jednadvacetiletý muž, kde opravdu nechápu význam toho věku) je protkán tolika milníky a dějovými zvraty až jde hlava kolem. Některé jsou dosti absurdní, jiné odpovídají surové historii, ale všechny jsou podány s obrovskou porcí nadhledu a potřebné nadsázky. Bavil jsem se královsky. Scénáristicky i režijně je snímek zvládnutý bezvadně, ba excelentně. Dustin Hoffman v nejlepší roli záři ať jako chlapec či stařec, Faye Dunaway je při prvním výstupu tak božsky přitažlivá, že jsem se také zamiloval na první pohled a indián Chief Dan Georgie si střihne vskutku mistrně dokonalý prolog před odchodem do věčných lovišť. Bylo to velkolepé obcování. 100%. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Malý velký muž mi v počítači ležel už pěknou dobu, a když jsem si ho konečně pustil, došlo mi, že jsem vůbec netušil, že tohle není klasické westernové drama, ale v podstatě Forrest Gump na pozadí divokého západu. Obzvláště u prvních komediálních scén jsem si říkal, jestli vlastně koukám na ten správný film. Ale v průběhu jsem úspěšně přepnul na ten komediodramatický mód a prostě si film užil. Arthur Penn mě už potřetí přesvědčil, že sázka na jeho další filmy rozhodně nebude zklamáním. 7/10 ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Hlavní hudební motiv, který slyšíme při útoku na Washita River a během bitvy u Little Bighornu, je irský popěvek "Garry Owen", který byl od roku 1867 oficiální pochodovou “hymnou“ nešťastné Sedmé kavalerie (generála Custera). (džanik)
  • "Malý velký muž" se jmenoval Indián, který se podílel na zajetí nebezpečného lakotského bojovníka jménem Crazy Horse. (Pradlík)
  • Marlon Brando odmítnul nabídku na roli náčelníka Old Lodge Skinse. Nakonec ho hrál skutečný indiánský náčelník, kanadský herec a básník z Britské Kolumbie, Chief Dan George. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama