Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

lamps 

všechny recenze uživatele

Malý velký muž je příjemně nadnesený jako komedie, nesmírně poutavý jako lidské drama a skutečně mimořádný jako dobrodružný western. Už jen to svědčí o vyjímečnosti tohoto krásného příběhu, který za těch 42 let ani o den nezestárnul a který by si za svůj námět a myšlenku účast v top200 jednoznačně zasloužil. Dustin Hoffman je opravdu skvělý, podává asi svůj nejlepší výkon po Rain Manovi a jen těžko bychom si dnes mohli představit osudem nepolapitelného Jacka Crabba bez jeho nevinné a odhodlané tváře. Ovšem tak jako on září před kamerou, tak i Arthur Penn předvádí velký režisérský koncert a podařlo se mu vtisknout do vyprávění takovou škálu pocitů, barev a emocí, že i těch 140 minut se zdá být zatraceně málo. Kde jsou všechny oscarové nominace, minimálně pro režii a Hoffmana...? ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Je radost vyprávět, když máte co. O vyprávění a právu trochu jej přibarvit (vždycky půjde jenom o náš výtvor) vznikla již řada filmů. Časové, tématické i výkladové rozpětí však Malému velkému muži zajistilo členství v elitním klubu, kde může popíjet tu nejdražší ohnivou vodu s Forrestem Gumpem nebo Benjaminem Buttonem. Kromě nápady napěchované dobrodružné komedie se před námi odvíjí paralelně jedna z nejsmutnějších epizod americké historie. Vyvražďování domorodých Indiánů sice akcentuje spíše pohled obětí, ale nositele příběhu (jež by jinde byl pouze jeho aktérem) nelze jednoznačně zařadit. Až na zkázonosnou radu generálu Custerovi je víceméně pasivní figurkou, která se snaží přijímat převážně kladné podněty ze všech stran. V co se zprvu nepopsaný list papíru po sérii posbíraných empírií promění, demonstruje o agresivní povaze Spojených států nemálo. Jack v sobě slučuje hrdinu a antihrdinu, čímž mizí černobílé rozdělení klasických westernů. Westernové prvky jsou ostatně znevažovány také jejich hyperbolizací či komentářem vypravěče, jakoby osobou dobře znalou filmů tohoto žánru („mé pistolnické období“). S dobou jeho vzniku spojuje Malého velkého muže mnohem větší shovívavost k nerovnoprávným skupinám; vyzdvihuje historickou úlohu ženy, jež je zde několikrát nositelkou mnohem větší inspirace než věčně destruující muži; přehlédnout nelze ani spojitost s Custerem inspirovanou americkou 1. jízdní divizí, která operovala ve Vietnamu. V mnoha ohledech sice jde o film protiamerický, přesto nabízí vrchovatou porci prvotřídního amerického vypravěčství. 90% Zajímavé komentáře: kleopatra, Radek99, tron, wipeout ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump divokého západu, kterého jsem si ale mnohem víc oblíbil. Celou dobu to bylo přesně na hranici 4 a 5 hvězd, ale tečka v podobě náčelníkova pokusu o odchod z našeho světa to korunovala, i když trochu nezaslouženě, výš. Je to možná maličko moc epizodní a děj spoléhá na až moc velkou souhru náhord, ale celková atmosféra příběhu o indiánovi, podvodníkovi, pistolníkovi, vojákovi, banditovi a křesťanovi v jedné osobě má něco do sebe a dokáže si člověka omotat kolem prstu i bez nutného slzení, jako to dělá Tanec s vlky. Není to sice čistých pět hvězd, ale nelituji jich. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Táto pecka mi strašne pripomína Forresta Gumpa, toho, čo všade bol a všetko videl. Za 120 rokov sa toho dá zažiť... Aj po toľkých rokoch film má čo povedať a nestratil nič na svojej príťažlivosti. D.Hoffman je fantastický, príbeh dojímavý, celý kolíše medzi komédiou a drámou, práve v tomto vidím podobnosť s F.Gumpom. A možno sa režisér Zemeckis naozaj inšpiroval týmto filmom, a nielen on, ale asi aj K.Costner pred natáčaním Dance with wolves. 100%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film, který ve mně po svým skončení velmi krásně zraje. Sice si nemyslím, že Dustin Hoffman tady předvedl svůj nejlepší herecký výkon kariéry, ale zato nepochybuji ,že Calder Willingham tady scénaristicky vysloveně zazářil. Nádherné vyýprava na divoký západ a přes malého velkého muže sledovat události i zásadní epizodu divokého západu. Jack Crabb je zřejmě dědeček či tatínek Forrest Gumpa, protože i on je tam kde se něco děje a střídávě prožívá radosti i bolesti, které mu osud na střídačku přiděluje jako každému z nás. Střety indiánů z bělochy, lásky, nádherné panoramatické záběry na rozlehlou krajinu divokého západu a režisérsky skvěle zvládnutá záverečná bitva až má jeden pocit, že u toho všeho s malým velkým mužem byl. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • V románové předloze jsou Jack Crabb (Dustin Hoffman) a jeho sestra Caroline (Carole Androsky) zrzaví a mají velmi světlou kůži. Jack měří 160 centimetrů, zatímco jeho sestra kolem 190. (Landauer)
  • Marlon Brando odmítnul nabídku na roli náčelníka Old Lodge Skinse. Nakonec ho hrál skutečný indiánský náčelník, kanadský herec a básník z Britské Kolumbie, Chief Dan George. (džanik)
  • Dustin Hoffman bol za svoj výkon zapísaný do Guinessovej knihy rekordov za "Najväčšie vekové rozpätie stvárnené filmovým hercom". Jacka Crabba stvárnil od 17 do 121 rokov. (milealelia)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama