Reklama

Reklama

Mlýny smrti

(festivalový název)
  • USA Death Mills
Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 1945, 22 min

Režie:

Billy Wilder

Obsahy(1)

Propagandistický snímek slavného hollywoodského režiséra Billyho Wildera Mlýny smrti je jedním z prv­ních dokumentů otevřeně ukazujících nelidské zločiny páchané v koncentračních táborech. Krátký film měl sloužit jako instruktážní video pro německou veřejnost, která často odmítala připustit podíl viny na holocaustu. Billyho Wildera vedly k jeho natočení i osobní pohnut­ky - v koncentračním táboře v Osvětimi zahynuly jeho matka i babička. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (13)

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem nemálo dokumentů o šoa či nacismu, ale autenticita těchto záběrů je i při strohém komentáři silnější než jakýkoliv komponovaný dokument... Zajímavé je, nakolik se film věnuje tvářím - mrtvým, umírajícím - jejichž výraz je nejsugestivnější a pod nimiž člověk (na rozdíl od těl) skutečně vidí lidi a které zůstávají v paměti i po odchodu z kina. Ten kontrast, kdy ze sálu vyjdete na náměstí, kde hraje moderní hudba a lidi sedí v kavárnách a u stánků s klobásami je... děsivý. (LFŠ 2013) ()

classic 

všechny recenze uživatele

Pri pozeraní krátkometrážneho dokumentu o HOLOKAUSTE mi úplne stačili dve desiatky minút, aby som sa cítil totálne MIZERNE, keď „navštevujem” najznámejšie koncentračné tábory, kde vidím na vlastné oči množstvo mŕtvych, ktorí sa ocitli v nesprávnej dobe na nesprávnom mieste... A každou uplynutou sekundou sa zábery čoraz viac zintenzívnia, čistý a surový NATURALIZMUS, aký nemá obdoby, ktorý sa v skutočnosti stal, že sa mu nevyrovná ani najdesivejší HORROR všetkých čias. Toto bolo peklo na zemi ! ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument. Silný, jasný, s obrovskou výpovědní a emoční hodnotou. A to možná vůbec nejpalčivější si nechal nakonec, čímž mě utvrdil v plném počtu. A ať už bylo Wilderovo zapojení jakékoliv (prý se pořádně angažoval až ve střižně), do těch 22 minut se podařilo nacpat vše podstatné a přitom nic nepřebývalo. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Billyho Wildera viedli k natočeniu tohto strašného dokumentu osobné dôvody. Vzniklo dielko, ktoré je holou obžalobou fašistického systému a pichľavým spôsobom zobrazuje hrôzy koncentračného tábora. Desivé obrazy sú v ostrom kontraste s hajlujúcimi prívržencami režimu. Wilder použil túto sekvenciu úmyselne, aby zvýraznil nevedomosť obyčajných nemeckých občanov s udalosťami vo vyhladzovacích táboroch. V konečnom dôsledku bol jeho propagandistický snímok určený predovšetkým im. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Zábery na ľudí, ktorí nevedeli čo ich čaká.. hoci my vieme ako to celé dopadlo vzbudzujú svojou bezprostrednosťou také zimomriavky.. že ešte teraz mám v sebe strašne divný pocit. Koncepčne a formálne normálny dokument.. ale téma a spôsob zobrazenia holocaustu je natoľko autenticky.. že jeho sila nikdy nezmizne... dokým budeme mať aspoň nejaké svedomie. Aspoň v to dúfam. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama