Reklama

Reklama

Hvězdná brána

(seriál)
  • Kanada Stargate SG-1 (více)
USA / Kanada, (1997–2007), 157 h (Minutáž: 42–96 min)

Hrají:

Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don S. Davis, Corin Nemec, Ben Browder, Claudia Black, Beau Bridges, Tony Amendola (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(213)

Obsahy(1)

Seriálové pokračování slavného sci-fi filmu stejného názvu. Po dalším objevu Daniela Jacksona je zjištěno, že pomocí hvězdné brány je možné cestovat i na jiné planety. Americká armáda proto zřídí několik týmů pojmenovaných SG, které mají za úkol planety prozkoumat a pokud možno s jejími obyvateli navázat přátelské vztahy. Bojují také proti mimozemské civilizaci, která zotročuje planety, pátrají po původu hvězdných bran a snaží se vymanit z vlivu zkorumpovaných politiků, kteří chtějí bránu využívat kvůli vlastnímu prospěchu. (Sharlay)

(více)

Recenze (1 010)

Sinecod 

všechny recenze uživatele

No, jsme tu rozdělení na dva tábory. Já patřím k tomu lepšímu a rozumnějšímu táboru. Miluju tenhle seriál. Je skvělej. Pořád dobré nápady, všechny díly jsou fajn, teda neřikám, že se všechny povedly, nefandím zrovna dílům kde je jenom Teal´c a spoustu jeho jaffovských kámošů, ty jsou trochu nudný a Breatac je mi taky trochu protivnej, ale to mi vůbec nevadí. Mám ráda Daniela, šestou sérii sem musela přetrpět, Vala je skvělá no prostě všechny postavy sou dobré. Jediný co sem nikdy moc nechápala bylo v druhé serii když je Daniel v alternativní realitě a všichni se nechají zabít aby zachránily jinou alternativní zemi, no to je trochu na hlavu. Nevim jak vy, ale já bych to neudělala. Ehm. Takže! Juchůůů já miluju Hvězdnou bránu! Tenhle komentář rozhodně nepatří k mým nejlepším výplodům, ale šak je taky pár let starý a kdo sem abych se vysmívala sama sobě?-) ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Stargate JE americká militaristická agitka napěchovaná ideologickými podtóny, které se mi nelíbí. Asi nejméně se mi na tom líbí podpásová kombinace téměř nekritické oslavy euro-americké civilizace s chytrou dehonestací civilizací podstatně starších a občas možná funkčnějších. Seriál navíc docela pružně reagoval na soudobé poměry na domácí i mezinárodní politické scéně, takže poselství je nad slunce jasné. Euro-americká civilizace (případně převládající euro-americké náboženství) je to jediné legitimní, pravé a ořechové. (Což já si nemyslím.) -- Stargate je zkrátka tak neuvěřitelně white-anglo-saxon-protestant-centrická, až to občas opravdu bolí. Ale protože mám jistou slabost pro propagandu, a protože SG je výborně napsaná, skvěle obsazená a špičkově zahraná záležitost, já Hvězdné bráně ten pitomý spasitelský komplex odpustím. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Joel Goldsmith, Richard Band, Kevin Kiner a Neal Acree: 1. Main Title [1:01] ,2. Return to Active Duty/General Hammond [2:50] ,3. The Bomb/Jack's Protest [3:07] ,4. Jack's Story/Memory Of A Son [1:38] ,5. Egyptology/Sha're/Aliens [8:10] ,6. Apophis/The Ceremony/Escape [6:39] ,7. Entering the Stargate [3:12] ,8. Chosen for Life or Death [4:16] ,9. Final Battle/Ultimate Victory [8:47] ,10. SG-1 vs. The Aliens [5:52] ,11. Choosing a Queen/The Test [3:26] ,12. End Title [0:58], ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

HB je fenomén, který mě bral už od začátku. Je.to sice propagace USA (mnohdy o sobě nepokrytě mluví jako o těch nejlepších na planetě), když to ale vezmu kolem a kolem, asi bych jim tu Bránu nechala. Hlavní postavy překypují charismatem (Jack), roztomilostí (Daniel), naivitou a arogancí (Samantha), duševní i fyzickou silou (Teal´c) a moudrostí a rozvahou (gen. Hammond). Škála mimozemšťanů je také nepřeberná. Nejvíce jsem si oblíbila goaulda Baala. Nemůžu si pomoct, ale je to prostě super chlápek hláškující:(cca) "240 programů a na žádný se nedá dívat" a přitom kouká na digitální hodinky, "Abych použil lidský eufemismus proč schovávat jehlu v kupce sena když máte k dispozici stoh", nebo vytáhne mobil a zavolá prezidentovi: "Pane prezidente, hovořím s vámi z mé flotily na orbitě vaší planety"...Ještě bych dodala, že je dobře, že se odprostili od těch omrzlin při průchodu bránou. Je docela zajímavé porovnat první díl, kdy týmy prošly skrz a ven doslova vypadly, zvracely, motaly se a měly všude sníh a v dalších si ležérně procházejí sem a tam bez sebemenších potíží. Asi to bylo tím, že jejich brána byla tak dlouho u ledu...na 4dobré díly připadá asi 1nudnější a 1 vyloženě blbý. To je docela dobré skore. A nakonec musím pochválit i díly s Ori. Můj prvotní znázor se nepotvrdil. 10 posledních dílů jsem shlédla během dvou večerů (nocí). HB zkrátka bude navždy mým idolem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jestli si Star Trek v 60. letech vysloužil mezi televizními pracovníky a recenzenty nálepku "sci-fi seriál pro intelektuály", pak Hvězdná brána je seriál pro popkornově naladěné publikum, které od televizního seriálu očekává nenáročnou zábavu, při které může divák vypnout mozek, rozložit se na gauč nebo do pohodlného křesla a tři čtvrtě hodiny se oddávat nicnedělání. Je to naivní, místy i blboučké, ale takovým tím roztomilým způsobem. Nikoliv náhodou vznikla dlouhá šňůra řad a komerční efekt je nezanedbatelný. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (3 151)

Zajímavosti (201)

  • Roland Emmerich, tvůrce původního filmu Hvězdná brána (1994), seriál nesnáší. Je to způsobené hlavně tím, že svůj film zamýšlel jako první díl filmové trilogie. (ben666)
  • Jaffské bojové umění zvané "mastaba", které je k vidění například v epizodě Bojovník (2002) nebo v epizodě Svornost (2002), odpovídá brazilskému bojovému umění "Capoeira". (cze.Oi)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama