Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Obušok, z vreca von!" či v originále "Obušku, z pytle ven!". Veď už len ten názov je trapný. Ja som túto starú českú rozprávku nikdy nemal rád. Ani ako decku sa mi to vôbec nepáčilo. Myslím, že to je predovšetkým preto, že bol do hlavnej úlohy obsadený slizký buzík Ladislav Pešek. Tento pajác mi bol vždy silne protivný. No a keď začal vyspevovať, že si s písničkou svetom vykračuje ako ptáček, tak som mal chuť mu vytrhnúť tú balalajku, na ktorej brnkal a rozmlátiť mu ju o hlavu. * ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Chodí Pešek okolo, nekoukej se na něho! Kdo se na něj koukne, toho Pešek zbouchne. On s pissničkou jde jak čuráček, cam cára tramtadýda bumnakundu hrc, na zádech nese pytel sraček, umcaca cokroktoprd fidlyfidly grc. Áááááá kdo se nerad us-mí-vá, tomu držka vy-hní-vá...... Kurva, babi, vždyť je to gay, tak si nandej zpátky zuby a vytáhni tu ruku z rozkroku!!!! ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

V době budovatelských filmů se naštěstí našel čas i na milou pohádku, která se už dávno zlatým písmem zapsala mezi nestárnoucí klasiky. Příjemná atmosféra, přepálená barevnost, chytlavé melodie, výborní herci a přímočarý děj, který neodmyslitelně patří k tuzemským vánočním svátkům. Zdaleka neleze na nervy a potěší i třeba za deset let. Holt, kdepak ty staré zlaté pohádkové časy jsou.. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Proč jsou lidi tak zlí." Obušku, z pytle ven názorným způsobem poukazuje na to, jak mohou dobráci a poctivci tvrdě narazit ve světě plném zlounů a chamtivců. Ladislav Pešek se skvěle vžil do role naivního a důvěřivého muzikanta, stejně tak jako Josef Beyvl, jenž byl v roli hrabivého a podlého hostinského rovněž výtečný. Na svou dobu nabízí film kvalitně zpracovanou animaci s obuškem a ústřední píseň je vskutku chytlavá. Přesto na mě pohádka v porovnání s našemi jinými tuzemskými kousky působí veskrz průměrným dojmem, na čemž se dost možná podepsala místy až "hloupá naivita" hlavního hrdiny a postava kouzelného dědečka, jež až příliš ovlivňoval příběh. Závěrečná "obušková mela" však neměla chybu. P.S. "Hej, na světě je přece krásně." ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi jednoduchým spôsobom podané morálne poučenie pre deti. Z dvojice hlavných postáv jedna predstavuje absolútne dobro, ktorá sa podelí aj s posledným kúskom chleba s neznámym a druhá ten najhorší ľudský charakter - zlomyseľného vychcaného zlodeja. Koniec je jasný hneď ako spoznáme obe osoby, navyše tá scéna s animovaným obuškom je trošku mimo... Ale ústredná melódia je fajn a pre deti dobré. Inak, Pešek mi tu svojou naivitou pripomínal bežného súčasného dôchodcu a hospodský akoby bol predskokanom šmejdov. :-) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Film natočený na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena Kouzelné dary. (contrastic)
  • Původně měl film trvat jenom půl hodiny. Scénárista Jiří Brdečka nedokázal skrýt svůj údiv a rozhořčení, když se dozvěděl, že film má 70 minut. Jaromír Pleskot nevymyslel nové scény, jen je hodně natáhl. (Sinecod)
  • Do potoka padal pan Pešek asi 5x a výsledkem byla nejen nezapomenutelná scéna, ale i pořádná rýma. (SvaPepina)

Reklama

Reklama