Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (332)

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Veleotravná pohádka s neuvěřitelně nesympatickou ústřední postavou, uši trhajícími říkankami a i na tento žánr slaboduchým dějem. Navíc postava kouzelného dědečka je velice zvláštní, co se týče jeho "vztahu" k dětem. Sám s nimi několik dnů v chaloupce s potupitelným úsměvem, no nevím. Vrcholem této slátaniny je pak fakt, že se z dědečka vyklube sám Pán Bůh :-D. No tohle mi opravdu nesedlo a moc nechápu vesměs kladné ohlasy. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Obušku, z pytle ven! nepatří k těm pohádkám, na něž bych se každoročně těšil a které bych vyloženě vyhledával, ovšem stejně se na ni většinou podívám a pokaždé mě překvapí tím, jak je skrznaskrz milá... a laskavá... a vůbec. Takové Hrátky s čertem jsou sice ještě lepší, ale v nich zase není ten perfektní ponocný v podání Josefa Hlinomaze. ()

Reklama

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Skutečně div, že v hloubi stalinismu a době budovatelských filmů vznikla tato pohádková satira o lakotě, poctivosti i životním optimismu (byť se symptomy zmíněného žánru), s bravurním Peškem v hlavní roli. ~ ~ Proč jsou lidi tak zlí? / Vidíš, vidíš. S každým nevyjdeš po dobrém. Někdo rozumí vlídnému slovu, na jiného platí jen obušek. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Aneb jak dobré srdce a především naivita a šíleně hloupá důvěřivost nakonec vyhrály nad nenažraným, ziskuchtivým a podlým kapitalismem. Ale ta propaganda je jinak ještě poměrně snesitelná a legendární obušek spolu s kultovními písničkami přežije asi všechny generace, dokud bude přežívat i samotný film. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Neviditelná jitrnice a bláznivě polétající obušek:) To se určitě vybaví každému, kdo si vzpomene na tento film. Dokonale vykreslené dobro a zlo. Krásná pohádka, která pohladí po duši. Viděl jsem ji několikrát a chci ji vidět znovu. Ještě že ji mám na VHS! Herecké výkony prostě skvělé. Nejenom pana Peška, ale i ostatních herců, včetně pana hostinského v podání herce Beyvla. Dovoluji si tvrdit, že "animačnost" obušku byla lepší, než některé animace "věcí" v dnešní době. Takže Pixare, koukni na to:) Hodnotím jasnými pěti hvězdami. Tento snímek považuji za klenot z našich luhů a hájů!!! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Scéna výprasku byla hodně kritizována. Novinářům vadilo, že je tak krutá a naturalistická. (Sinecod)
  • Ve Sněžném došlo i k jedné velké nepříjemnosti. Filmový osel byl uvázaný v kůlně, v jejíž blízkosti byl ustájený pár koní. A to bylo špatně. Osla totiž jednou v noci přemohly choutky, utrhl se a běžel ke kobylce. Druhý kůň se kvůli tomu splašil, a když se vzepjal, napíchl se na železnou tyč. Utrpěl natolik vážné zranění, že musel být druhý den utracen. (ČSFD)
  • Film natočený na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena Kouzelné dary. (contrastic)

Reklama

Reklama