Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (332)

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi jednoduchým spôsobom podané morálne poučenie pre deti. Z dvojice hlavných postáv jedna predstavuje absolútne dobro, ktorá sa podelí aj s posledným kúskom chleba s neznámym a druhá ten najhorší ľudský charakter - zlomyseľného vychcaného zlodeja. Koniec je jasný hneď ako spoznáme obe osoby, navyše tá scéna s animovaným obuškom je trošku mimo... Ale ústredná melódia je fajn a pre deti dobré. Inak, Pešek mi tu svojou naivitou pripomínal bežného súčasného dôchodcu a hospodský akoby bol predskokanom šmejdov. :-) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Dnes už víceméně legendární ale stále neokoukatelná vánoční pohádková klasika, ale s pěknými hereckými výkony.František Smolík jako laskavý a kouzelný stařeček namaskovaný téměř k nepoznání neměl chybu. Vždy se mi líbil nejvíce. Ladislav Pešek exceloval zejména ve scéně s neviditelnou jitrnicí, to co tam předvedl bylo výtečné ekvilibristické číslo alá Burian z filmu Přednosta stanice. Josef Beyvl jako starý ale o to více prohnaný lakota byl občas k sežráni, ale jako malý jsem ho nemohl ani cejtit. Ale ve scéně kdy seděl ve škopku obsypaný peřím a namočený v medu mi ho bylo přeci jenom trochu líto. Takže za všechny tři tyto hlavní herce které jsem vyjmenoval, a kteří táhli vlastně děj celého filmu takřka sami, potom za nějaké ty parádní triky ( smějící a mračící se obušek) a za pěknou dnes už zlidovělou titulní píseň dávám za 4*. Všechny ty dnešní nepoctivci by si měli vzít z této pohádky příklad, protože se tam určitě vesměs všichni vidí! Alá třeba zrovna někteří dnešní páni podnikatelé či politici..že? Velice výchovná pohádka jen co je pravda. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Jémine, docela jsem zapomněl, jak podivný je tohle kousek. Anticharismatický padesátník Pešek nepochopitelně obsazený do role mladého muzikanta, záběry natahované daleko za hranici trapnosti, upocená, přímo lepkavá legrace, nepokrytě obscénní symbolika jitrnic a obušků, docela milá ústřední melodie vydřeněná do totálního omrzení v neadekvátních, těžkopádných instrumentacích, morálně sporné ponaučení (chudák si svou dobrotou vyslouží přístup k neomezeným zdrojům, jen se nejdřív musí naučit nebýt zas tak velký dobrák – a co z toho plyne pro reálný život, kde neomezené zdroje jaksi nejsou k mání a hlavní problém nespočívá ani tak v dělení hodnot, jako v jejich vytváření?)… Ale zas je tam kouzelný dadadědek v potrhlých variacích na ladovské kostýmy, na svou dobu obdivuhodně animovaný titulní hrdina (zvláštní, jak se dialogové postsynchrony někde rozcházejí klidně o vteřinu, ale údery obušku sedí na hudbu jak u Disneyho) a nefalšovaně dojemná scéna „živitel se znemožňuje před svými dětmi“… Dobrá, tak za lepších 50 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Další z řady klasických českých pohádek, která neměla tu sílu nějak více mě zaujmout. Obušek je sice fajn a na dobu i docela dobře udělaný, ale to je asi tak vše. Hlavní hrdina příběhu mi byl nesympatický a vlastně jediná věc, co se mi líbila byla ta krátká epizodka v hostinci, kde náš potulný muzikant dostal talíř a začal jíst neexistující jitrnici. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Já jsem toho Peška nikdy moc nemusela, ale jo... pohádka je to hezká, obušek mě jako děcko fascinoval a neviditelná jitrnice mi voněla i přes televizní obrazovku. Měla jsem teda období, kdy mě tahle pohádka srala a vyhýbala jsem se jí jak cigán práci, nicméně pak přišla stařecká demence a zase "Obuška" snáším bez alergické reakce. 70% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Původně měl film trvat jenom půl hodiny. Scénárista Jiří Brdečka nedokázal skrýt svůj údiv a rozhořčení, když se dozvěděl, že film má 70 minut. Jaromír Pleskot nevymyslel nové scény, jen je hodně natáhl. (Sinecod)
  • Do potoka padal pan Pešek asi 5x a výsledkem byla nejen nezapomenutelná scéna, ale i pořádná rýma. (SvaPepina)
  • Chleba „u jitrnice, jakou svět neviděl“, v jednotlivých záběrech mění svojí velikost a tvar. (Beo.wulf)

Reklama

Reklama