Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (332)

Disk 

všechny recenze uživatele

Stále výborná pohádka s geniálním hereckým triem Ladislav Pešek - Josef Beyvl - František Smolík. Kouzelného dědečka nemohl zahrát nikdo lépe než František Smolík. Celá pasáž s animovaným obuškem patří k vrcholu celé pohádky. Interakce obušku s hostinským nijak nezestárla, a pokud by celá pohádka byla náležitě zrestaurovaná (např. vyjasnění barev), byla by to velká paráda. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Menej sviatočná rozprávka, ktorú televízie v dnešnej dobe vyťahujú z archívu čoraz menej, no o to viac jej zhliadnutie poteší. Tradične jednoduchý príbeh o morálnych hodnotách človeka, krátky, milý, poučný a hlavne nadmieru vtipný a celkom rytmicky zhudobnený. Skrátka taká malá pozitívna záležitosť. 80%. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Další z řady klasických českých pohádek, která neměla tu sílu nějak více mě zaujmout. Obušek je sice fajn a na dobu i docela dobře udělaný, ale to je asi tak vše. Hlavní hrdina příběhu mi byl nesympatický a vlastně jediná věc, co se mi líbila byla ta krátká epizodka v hostinci, kde náš potulný muzikant dostal talíř a začal jíst neexistující jitrnici. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V době budovatelských filmů se naštěstí našel čas i na milou pohádku, která se už dávno zlatým písmem zapsala mezi nestárnoucí klasiky. Příjemná atmosféra, přepálená barevnost, chytlavé melodie, výborní herci a přímočarý děj, který neodmyslitelně patří k tuzemským vánočním svátkům. Zdaleka neleze na nervy a potěší i třeba za deset let. Holt, kdepak ty staré zlaté pohádkové časy jsou.. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Když se vysloví jméno Ladislav Pešek, tak si vždycky vybavím tuto skvělou pohádku s velice dobře udělanými triky. Akorát jsem nikdy neměl rád, jak Pešek namlsal svý děti, že budou mít spoustu jídla z jeho ubrousku a na co si vzpomenou a pak nebylo nic. Toho hostinského bych za to zmydlil ještě dvakrát tolik. A scéna s neviditelnou jitrnicí je taky dokonalá! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Nůž, kterým si Muzikant (Ladislav Pešek) krájí „jitrnici jakou svět neviděl“, je známá Rybička od firmy Mikov. (koca999)
  • Filmování probíhalo na Vysočině v okolí Sněžného, Samotína a Krátké, kde štáb pobyl přibližně 3 měsíce. (SvaPepina)
  • Do potoka padal pan Pešek asi 5x a výsledkem byla nejen nezapomenutelná scéna, ale i pořádná rýma. (SvaPepina)

Reklama

Reklama