Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (332)

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Taková pěkná pohádka a má jen 75%. Podle mě jedna z nejlepších v těch 40, 50 a 60 letech. Beyvl hodně dobrej, ale Pešek. To bylo opravdu famózní. Z něho ta energie sršela určitě na míle daleko. Věřil jsem mu všechno. Především tu je ho radost a prožití každého okamžiku. Samozřejmě nechyběla povedená písnička "Já z písničkou jdu jako ptáček ..", kterou si rád prozpěvuju. Jednoznačně plný počet. 95% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Včera jsem viděl zase po delším čase s potomstvem tuto pohádku a opět jsem si potvrdil, že z filmových pohádek je to u mně stále ta co patří mezi ty slabší. Samozřejmě neexistující jitrnice i ten animovaný obušek z hlediska uměleckého byly super, ale jako dítě jsem na pohádku nahlížel jinou optikou. Coby děcko mně ten kreslený obušek moc nebral, neseděl mit am jako cosi rušivého a naopak mně štvalo, že tam nelétá skutečná sukovice. Největší problém jsem měl ale s hercem Peškem. Ač ho mám jinak velmi rád a ctím jej jako pana herce, tady mi prostě nesedl. Už jen ten jeho podle hrnce provedený účes navíc blonďatý, ty červené tváře a ten ,,obrozenecký'' ohoz... prostě se mi celý těžce nelíbil. A když se vám hlavní kladný hrdina nelíbí, může být hodný stařeček Smolík sebemilejší, ale se závěrečným hodnocením to moc nezmůže. Alespoň , že film obohatil svět filmových písniček o jednu dnes už klasiku - ,,Já s písničkou jdu jako ptáček''... Dávám tedy za tři klarinety. * * * ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Chodí Pešek okolo, nekoukej se na něho! Kdo se na něj koukne, toho Pešek zbouchne. On s pissničkou jde jak čuráček, cam cára tramtadýda bumnakundu hrc, na zádech nese pytel sraček, umcaca cokroktoprd fidlyfidly grc. Áááááá kdo se nerad us-mí-vá, tomu držka vy-hní-vá...... Kurva, babi, vždyť je to gay, tak si nandej zpátky zuby a vytáhni tu ruku z rozkroku!!!! ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Aneb jak dobré srdce a především naivita a šíleně hloupá důvěřivost nakonec vyhrály nad nenažraným, ziskuchtivým a podlým kapitalismem. Ale ta propaganda je jinak ještě poměrně snesitelná a legendární obušek spolu s kultovními písničkami přežije asi všechny generace, dokud bude přežívat i samotný film. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která se stala klasikou a její svítivé barvy každého dostanou. Sympatický a hodný stařík Ladislav Pešek si zpívá a dává za vyučenou každému kdo na něj udělá nějakou levárnu. Pěkná pohádka, která i v dnes v konkurenci s novinnými nebo dokonce animovanými pohádkami zůstává schopnou konkurencí. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Původně měl film trvat jenom půl hodiny. Scénárista Jiří Brdečka nedokázal skrýt svůj údiv a rozhořčení, když se dozvěděl, že film má 70 minut. Jaromír Pleskot nevymyslel nové scény, jen je hodně natáhl. (Sinecod)
  • Filmování probíhalo na Vysočině v okolí Sněžného, Samotína a Krátké, kde štáb pobyl přibližně 3 měsíce. (SvaPepina)
  • Když dostane muzikant (Ladislav Pešek) „jitrnici, jakou svět neviděl“, lze si všimnout v pravém rohu mikrofonu. (Beo.wulf)

Reklama

Reklama