Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (332)

italka63 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvních kombinací animace a hraného filmu Československu. Krásně barevné, chytlavá píseň, kterou si i dnes prozpěvujeme s generacemi mladšími a to, že zlo má být po zásluze potrestáno. Taková škoda, že tenhle obušek je jenom v pohádce! Ten film jsem jako dítě prostě milovala, hlavně pana Smolíka. On byl ten symbol dobra a lásky v každé pohádce a dalo se mu věřit. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Já jsem toho Peška nikdy moc nemusela, ale jo... pohádka je to hezká, obušek mě jako děcko fascinoval a neviditelná jitrnice mi voněla i přes televizní obrazovku. Měla jsem teda období, kdy mě tahle pohádka srala a vyhýbala jsem se jí jak cigán práci, nicméně pak přišla stařecká demence a zase "Obuška" snáším bez alergické reakce. 70% ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Vím, že mi čas od času Peškovo neutuchající ševelení a veselí lezlo na nervy, nicméně to bylo jen párkrát a naštěstí to vždycky něco nebo někdo zachránil. Hlavně hospodský Beyvl absolutně neměl chybu, stejně jako celá ta geniální scéna s jitrnicí, co svět neviděl. No a pak je tam neodolatelný stařeček Smolík v pojízdný posteli. Zakomponování samotnýho obušku do děje poněkud netradiční, leč překvapivě přesvědčivé. Pohádková stálice. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Obušok, z vreca von!" či v originále "Obušku, z pytle ven!". Veď už len ten názov je trapný. Ja som túto starú českú rozprávku nikdy nemal rád. Ani ako decku sa mi to vôbec nepáčilo. Myslím, že to je predovšetkým preto, že bol do hlavnej úlohy obsadený slizký buzík Ladislav Pešek. Tento pajác mi bol vždy silne protivný. No a keď začal vyspevovať, že si s písničkou svetom vykračuje ako ptáček, tak som mal chuť mu vytrhnúť tú balalajku, na ktorej brnkal a rozmlátiť mu ju o hlavu. * ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Proč jsou lidi tak zlí." Obušku, z pytle ven názorným způsobem poukazuje na to, jak mohou dobráci a poctivci tvrdě narazit ve světě plném zlounů a chamtivců. Ladislav Pešek se skvěle vžil do role naivního a důvěřivého muzikanta, stejně tak jako Josef Beyvl, jenž byl v roli hrabivého a podlého hostinského rovněž výtečný. Na svou dobu nabízí film kvalitně zpracovanou animaci s obuškem a ústřední píseň je vskutku chytlavá. Přesto na mě pohádka v porovnání s našemi jinými tuzemskými kousky působí veskrz průměrným dojmem, na čemž se dost možná podepsala místy až "hloupá naivita" hlavního hrdiny a postava kouzelného dědečka, jež až příliš ovlivňoval příběh. Závěrečná "obušková mela" však neměla chybu. P.S. "Hej, na světě je přece krásně." ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Ve Sněžném došlo i k jedné velké nepříjemnosti. Filmový osel byl uvázaný v kůlně, v jejíž blízkosti byl ustájený pár koní. A to bylo špatně. Osla totiž jednou v noci přemohly choutky, utrhl se a běžel ke kobylce. Druhý kůň se kvůli tomu splašil, a když se vzepjal, napíchl se na železnou tyč. Utrpěl natolik vážné zranění, že musel být druhý den utracen. (ČSFD)
  • Když dostane muzikant (Ladislav Pešek) „jitrnici, jakou svět neviděl“, lze si všimnout v pravém rohu mikrofonu. (Beo.wulf)
  • Film natočený na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena Kouzelné dary. (contrastic)

Reklama

Reklama