Reklama

Reklama

Kodaň

(TV film)
  • Velká Británie Copenhagen
všechny plakáty

Obsahy(1)

Niels Bohr (1885-1962), "otec" moderní atomové fyziky, nositel Nobelovy ceny z roku 1922. Werner Heisenberg (1901-1976), s jehož jménem si svět spojuje především princip neurčitosti, nositel Nobelovy ceny z r. 1932. Dvě mimořádné osobnosti světové vědy, blízcí spolupracovníci, velcí přátelé. Oba se ve dvacátých letech minulého století spolupodíleli na rozmachu atomové fyziky, pak je ovšem rozdělila politika. V roce 1941 žil Bohr v Němci okupovaném Dánsku, Heisenberg patřil k předním vědcům nacistického Německa. Bylo nanejvýš pravděpodobné, že se již nikdy v životě nesetkají. Jednoho záříjového rána však Heisenberg vystoupil v Kodani z nočního vlaku a po letech opět zamířil k domu svého učitele a přítele. Více než půl století znepokojuje historiky otázka, co bylo příčinou jeho nečekané návštěvy. Proč přijel? O čem ti dva muži hovořili? Na to se pokouší odpovědět divadelní hra Michaela Frayna, komorní drama tří lidí (obou mužů + Bohrovy manželky), hra o lidské zodpovědnosti za své činy, o pocitu viny, o svědomí. Světovou premiéru měla v roce 1998 v Londýně, po ní následovala řada uvedení na mnoha světových scénách a všude sklízela úspěchy: cena listu Evening Standard za nejlepší hru roku 1998, Moliérova cena za nejlepší hru... Její televizní podoba není pouhým pietním přepisem, pokouší se (např. četným opakováním scén z různých pohledů atd.) jít dál a hlouběji, než by umožnil klasický televizní záznam. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Frayn .. Fiktivní konverzační příběh vedený dvojící fyziků, kteří sehráli klíčovou roli při tvorbě jaderné zbraně, ovšem každý pro jinou z válčících stran. Zajímavý obsah plný faktů, který se snaží vysvětlit tehdejší tíživé okolnosti, pohřbívá spousta retrospektivních opakování rozhovorů na pomezí dokumentární/divadelní inscenace. Herecké obsazení je slušné, ale není z něj nijak těženo. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pro laika v jaderné fyzice poněkud těžší téma, nicméně psychologické a morální poselství tohoto filmu je neoddiskutovatelné. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Komorní, velmi. Ale pro mne na druhou stranu i překvapivě zábavné. Nemohu říci, že bych se nerozmíšlel a ty čtyři dal rovnou, to ne, ale nakonec si tento film mé hodnocení, alespoň u mne, zasloužil. Fyzice vůbec nerozumím, ale takhle ji sledovat klidně mohu. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

SPOILEROIDNÍ HLÁŠKY Z FILMU, KTERÉ SE MI POADŘILO ZACHYTIT: "Smysl je matematika. Jediný smysl." // "To bylo jediné, na co jsem mysleli. Rozběhnout reaktor!" // "Matematika se chová zvláště, když ji aplikuješ na lidi. 1+1 může dát mnohé rozdílné součty." // "O některých věcech jenom přemýšlíme, protože se o nich nedá mluvit." // "Elsinor se pro nás změnil tím, že víme, že tam žil Hamlet." // "Má fyzik morální právo pracovat na praktickém využití atomové energie?" // "Umístili jsme zas člověka doprostřed vesmíru. ... Začíná to Einsteinem. ... Neexistuje přesně vymezitelný objektivní vesmír." // "To, že pozvu Heisenberga na oběd není kolaborace." "Ale může to vypadat jako kolaborace." // "Nikdo zatím nepřišel na to, jak využít teoretickou fyziku k zabíjení." // "On není oni." "On je jedním z nich." // "Za prvé Heisenberg je můj přítel." "Za prvé Heisenberg je Němec." // "Musíme se nadále chovat jako lidské bytosti." // "Když jsem poprvé slyšel o Hirošimě, nevěřil jsem tomu." // "Byl jsem ušetřen té volby." "Ale já ne." // "Rasové zákony se tady neuplatňují. Zatím." // "Miláčku, nikdo nevyvine zbraň na štěpení jádra." // "Stojí za to ty prostředky obětovat." // "To rozhodnutí bude nakonec v našich rukou, ať chceme nebo ne." // "Procházeli se a hovořili. Co vlastně Heisenberg řekl? Co přesně Heisenberg řekl? A co přesně Bohr odpověděl? Co ti Heisenberg řekl?" // "To, co jsem řekl, byla vlastizrada." ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Fikce, ale celkem povedena. Po valce si oba vedci z teto schuzky jen velmi malo vybavovali a nemohli si vubec vzpomenout o cem hovorili :). ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

V roce 1941 navštívil v okupované Kodani Heisenberg svého bývalého spolupracovníka a přítele Bohra. Heisenberg je Němec, vedoucí německý nukleární program, Bohr je napůl Žid a za pár let bude spolupracovat na nukleárním programu USA. Proč Heisenberg za Bohrem přijel? Co mu chtěl říct nebo se dozvědět? A mělo to něco společného s atomovou bombou? Filmový přepis divadelní hry se snaží předkládat všechny možnosti a najít odpověď - kterou ale nakonec přímo nenalezne. Možná nechá diváka samotného vybrat, zda Heisenberg úmyslně podkopával snahy Německa o jadernou zbraň nebo právě naopak. ()

seba 

všechny recenze uživatele

Příběh, kterému rozhodně musí více svědčit divadelní prkna. Film tady nemůže, a ač jsem hru neviděl, troufám si tvrdit, že ani nepřinesl žádný posun. Proč tedy čtyři hvězdy? Protože je to zatraceně dobře napsané (trochu fakta, trochu fikce, trochu detektivka - prostě zajímavý guláš). A i když fyzika nebyl asi většiny z nás oblíbený předmět, přeci jen jména jako Bohr a Heisenberg, princip neurčitosti, teorie relativity nám něco říkají. A poslední věc - až v tomhle filmu jsem měl možnost prohlédnout si v hlavní roli příštího agenta 007 Daniela Craiga. ()

mike2000 

všechny recenze uživatele

Vyníkající divadelní hra, ani na chvilku jsem nezapochybovala o jejím filmovém zpracování. Hudba, práce s kamerou a skoky v čase - to vše podporuje chápání celkem složitého textu. Chci to vidět znovu! ()

H_K 

všechny recenze uživatele

Proc prijel Heisenberg na navstevu k Bohrovi do Kodane v roce 1941? Na tuto otazku se snazi odpovedet filmova adaptace divadelni hry, kde hlavnimi postavami jsou Niels Bohr, jeho zena a Heisenberg. Daniel Craig se predstavi v roli Heisenberga, v te dobe jeste ne tolik znamy herec, ktery rozvine v roli plejadu emoci a plne rozehraje protichudne pocity Heisenberga, pocit viny za praci na vyvoji atomove bomby a jeho cerne svedomi. Prekvapenim hry je plne rovnocenne postaveni Bohrovi zeny, ktera jak rika sam Bohr, je jeho soucasti, jsou jako jeden, plne rovnocenni partneri. Ve filmu neustale na sebe navazuji v dialogu, coz je neskutecny zazitek. Film neustale obmenuje uhly pohledu na situace a snazi se najit odpoved, proc tehdy Heisenberg prijel? Odpoved je nechana otevrena, zalezi na kazdem, co ve filmu najde a jak situace identifikuje. Pro me jako pro fyzika, neuveritelny zazitek, a pekne herectvi ze strany Craiga. Pekne vykreslene pocity postav a dilemat, ktere nutne museli resit. ()

Reklama

Reklama