Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oddaná evangelická křesťanka Mary Cummings nastupuje do posledního ročníku na střední škole poblíž Baltimoru. Ona a její kamarádky, Hilary Faye a Veronica, založily dívčí skupinu nazvanou Křesťanské klenoty. Jednoho odpoledne při koupání v bazénu se Maryin přítel Dean Withers dívce přizná, že má podezření, že je gay. V šoku se Mary udeří do hlavy a má vidění, ve kterém jí Ježíš říká, aby Deanovi pomohla, že jí potřebuje. Věříc, že jí to Ježíš odpustí, Marie ztratí své panenství v posteli s Deanem v naději, že probudí jeho heterosexualitu. Když Deanovi rodiče najdou v jeho ložnici časopis s gay pornografií, pošlou ho do křesťanského léčebného centra Mercy House. Tato zpráva šokuje nejen Mary, ale i její přátele, kromě Hilariina paraplegického bratra Rolanda. Ten tvrdí, že je to již dlouho jasné. Mary brzy zjistí, že je těhotná. Vzhledem k tomu, že má termín porodu po maturitě, rozhodne se utajit těhotenství před svými spolužáky, stejně tak jako před svou matkou Lillian, která tajně chodí s rozvedeným ředitelem školy Pastorem Skipem. Má pocit, že Ježíš ji opustil. Je zarmoucená reakcí svých vrstevníků na Deanovu sexualitu a začíná pochybovat o své víře. Rozzuřená Hilary vyloučí Marii z Křesťanských klenotů a nahradí ji neoblíbenou spolužačkou Tiou. Hilary, Veronika a Tia Mary obtěžují na ulici a pokoušejí se z ní vyhnat ďábla. Mary se brání a Hilary ji praští Biblí. Tím jejich kamarádství definitivně končí. O Vánocích židovská spolužačka Cassandra, školní rebelka, odhalí její těhotenství. Mary se spřátelí s ní i s Rolandem, který s Cassandrou chodí. Mezitím se Skipův syn Patrick pokouší získat Mary, a to k velké nelibosti Hilary, která si na něj myslí... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Mary (Jena Malone) je správná křesťanka. Chodí do křesťanské školy, má křesťanské přátele a celkově je její víra v boha neotřesitelná. Ale do chvíle, než se od svého kamaráda dozví, že je nejspíš gay - a Ježíš ji nakáže, že by mu měla dokázat, že gay není. Stane se ale něco nepředvídatelného - Mary otěhotní. A svobodné matky, navíc takto mladé, nejsou v křesťanské komunitě nikterak vítány ... Trochu mi přišlo, že se Brian Dannelly nějak nemohl po celý film rozhodnout, do jakého žánru jej stylizovat. V první polovině je to stoprocentní parodie - nebo si alespoň nedovedu představit takto - až skoro úchylně - založené teenagery. Poté film trochu zvážní, aby vše dorazil typický teenagerovským koncem (ples, ..). Navíc mi úplně v tomto filmu neseděla Mandy Moore (ale to bylo možná cílem režiséra). Naopak se pořádně rozjela Jena Malone, ale také Macaulay Culkin - od jeho dětských hereckých let už nějaká ta voda utekla, a jsem docela rád, že se díky svojí slávě neodrovnal úplně... ()

FritoleXx 

všechny recenze uživatele

Vtipná komedie zaměřená na náboženské fanatiky, která si z nich děla vcelku povedeným způsobem srandu. Na křesťanské škole tak máme nemanželské dítě, gaye, nevěříciho vozíčkáře a židovskou rebelku. Super kombinace pro kopec provokativní srandy, co? No s blížícím se závěrem film přechází spíše do poučného "buďme tolerantní!" a křesťanství více nezavrhuje. Ve výsledku ale stejně skvělá zábava se spoustou super hlášek, především díky výbornému Culkinovi. ,,Buďme svědky! Ona mluví Boží řečí lásky!“ ,,Aleluja! Mám hrozně mokrou píču!“ ()

Reklama

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Komedie pro mládež, která si vzala za úkol pranýřovat křesťanské pokrytce, kteří kážou vodu a pijí víno. Nedoporučuji sledovat křesťanům (obzvláště katolíkům), protože vůči ním není film dostatečně citlivý. Myšlenka filmu - šíření tolerance a přijmutí rozdílností (například homosexualitu) zapadá díky špatně vykresleným a černobílým postavám. Jediní správní lidé ve filmu jsou problémová Židovka a její nevěřící přítel, zatímco silně věřící lidé jsou vykreslení jako pokrytci - ředitel školy pastor Skip páchá nevěru a Hilary Faye se uchyluje k vandalismu. Film má slušné herecké obsazení, i když v něm nenajdete žádnou Hollywoodskou hvězdu (snad za pár let, až se někteří z mladých herců více proslaví). Dokonce i M. Culkin se snaží. Doporučuji všem, kteří chtějí vidět trošku jinou a neohranou americkou komedii z prostředí střední školy, i když ani tato se nevyhne klišé, jako například vyvrcholení děje na maturitním večírku. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když to ošmrdláte na kost, zbude jen obyčejná teen komedie se zaběhnutým schématem, ale ta náboženská tématika, která onu kost obaluje, tomu dává navíc něco originálního a ve světě komedií pro mládež takřka nevídaného, čímž mám na mysli především samotnou myšlenku. Jistě. Aby to bylo srozumitelné, tak Saved! zůstává tendenčním vůči křesťanům, takže na hodného Ježíšova vyznavače tady nenarazíte. Na druhou stranu věřím, že v USA existují taková maloměsta i školy, kde by podobné chování znamenalo naprosto stejné reakce okolí, jaké se vyskytly tady. 70% ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

No nějak nevim, o co v tom filmu vlastně šlo a navíc představitelka hlavní role Jena Malone je strašný koště a Mandy Moore je sice rošťěnka, ale v tomhle filmu byla bohem posedlá kráva s obrovskym uhrem na bradě na konci. Naopak mě ale velmi mile překvapil výkon Macaulayho Culkina. On je asi ten jediný důvod, proč dát filmu 1*. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (11)

  • Producenti se běžnou cestou snažili získat práva na zařazení části titulní písně z muzikálu „Jesus Christ Superstar“ (1973), ale všechny jejich žádosti byly zamítnuty. Nakonec jim jeden přítel dal osobní telefonní číslo Tima Rice a ten poté, co film viděl a zamiloval si ho, souhlasil, že jim poskytne právo píseň použít. (Zdroj: ČSFD)
  • V lednu 2009 byla v lékařském časopise Pediatrics zveřejněna studie, která ukázala, že u dospívajících gayů, kteří čelí vysoké míře odmítání ze strany rodiny (jako postava Deana – Chad Faust), je několikanásobně vyšší pravděpodobnost, že se budou chovat různě rizikově, včetně nechráněného pohlavního styku s opačným pohlavím, často proto, aby sobě nebo ostatním „dokázali“, že ve skutečnosti nejsou gayové. (BMW12)

Reklama

Reklama