Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Již název filmu vypovídá o tématu, kolem kterého se příběh točí. Existuje totiž teorie, že by se každý člověk měl narodit s určitou dávkou alkoholu v krvi. Tato malá intoxikace totiž otevírá naši mysl k poznání světa okolo nás, zmírňuje problémy a zvyšuje naši kreativitu. Tato teorie zaujme Martina (Mads Mikkelsen) a jeho tři přátele, unavené středoškolské učitele, a pustí se do experimentu, při kterém si po celý den udržují hladinu alkoholu v krvi. Když Churchill dokázal vyhrát druhou světovou válku s notnou dávkou alkoholu, kdo ví, co způsobí pár kapek jim a jejich studentům? Prvotní výsledky jsou povzbudivé a tento malý projekt se stane opravdovým akademickým výzkumem. Jak jejich hodiny, tak výsledky se zlepšují a skupina znovu dostane chuť do života! Když však výzkum přeženou, někteří musí skončit. Je stále jasnější, že i když alkohol mohl dopomoci ke skvělým úspěchům v historii, některé odvážné činy mají své následky. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (522)

HAL 

všechny recenze uživatele

Pořádný delirický odvaz předvedl Mads Mikkelsen až ve skoro stejně starých Rytířích spravedlnosti - tady ho vede Vinterbergova režie pořád jen na půl plynu, až na skoro surrealistickou finální tečku. Chlast je příliš předvídatelný film na to aby dokázal opravdu nakopnout silou svého příběhu, nebo originalitou svého sdělení. 8/10 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Thomas Vinterberg, Mads Mikkelsen a staří známí z Festen (1998). Aneb další generace dánského filmového zázraku 90. let. Už Jagten (2012) byl geniální a bude skvělé, pokud Vinterberg a Mikkelsen najdou další společné téma i v budoucnu. Druk patří mezi ty filmové zážitky, o kterých není problém mluvit jako o diamantech. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý koncept, ale Mikkelsen má i lepší filmy. Celé je to o nalezené určité hladiny alkoholu, kdy budete podávat lepší výkony, a to jak v profesní, tak společenské sféře. Parta čtyř kamarádů, kteří učí na střední škole, se rozhodne tento pokus podstoupit. Ze začátku se to jeví slibně a přináší to své ovoce. Časem se to ale zvrtne a lidem to začne ničit životy. Určitě je to k zamyšlení, ale asi to člověka nepřiměje něco podobného zkoušet... "Chytíme tresku." ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama zkoumající koncept jakéhosi kontrolovatelného alkoholismu. Vinterberg znovu zachytil ty důležité detaily, které obalí zápletku skutečnými problémy dnešní doby. Herecky špičkové, Mads je zpočátku chytře v zákrytu, ale ve finále je za tahouna. Alkohol jako přítel i jako destruktivní síla. Snímek o slabosti. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Téma jak stvořené pro mě. Taky jsem učitel a taky si říkám, jak je to s tím alkoholem, když jsem přeci po něm někdy tak zábavný a uvolněný. No, samozřejmě s chlastem na pracovišti nehazarduju a nejsem vyhořelý jako partička z tohohle filmu, takže jsem se jen rád na tenhle experiment podíval ve filmové podobě. Druk je výborně natočený, a i když je hned jasné, že nejde o film klasického amerického střihu (jako nejspíš bude jeho remake), je dost zábavný. Jsou v něm dlouho spíše pohodové scény, i když vnímavý divák tuší, že to nedopadne dobře. Film se pak zajímavě vyvine a chvíli to vypadá, že má jasně čitelné ponaučení (spoiler: Každý to má u chlastu prostě jinak a někdo si tím může zničit život, někdo to ale ustojí), jenže pak přijde nejednoznačný konec, který mě moc nepotěšil. Jde o to, že nevíme, co se s hlavním hrdinou stane, a docela mi vadí, jak tím mate diváky. Někteří jsou přesvědčení o tom, že je to špatný konec, někdo, že šťastný. Byl tohle záměr filmu, abysme hádali? To snad ani nemuselo být... Taky bysme si měli nalít čistého vína (haha) a přiznat si, že hlavní hrdina je docela blbeček, ale fandíme mu proto, že ho hraje megacharismatický Mads Mikkelsen. Ale nechci znít příliš kriticky. Tohle je velmi dobrý a zajímavý film, který se povedl a něco v divákovi zanechá. (8/10) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (16)

  • Zástupcovia Dánska zvolili snímku ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na 93. ročník Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2021. (MikaelSVK)
  • Tesne pred začatím natáčania zahynula Thomasovi Vinterbergovi 19-ročná dcéra Ida, ktorá v ňom mala hrať. Režisér tvrdí, že mu následne nakrúcanie nakoniec zachránilo život a film venoval jej. Nezabudol ju spomenúť ani pri ďakovnej reči po obdržaní Oscara za Najlepší cudzojazyčný film roka. (Pat_rick_fan)
  • Záběry, na kterých se objeví Leonid Iljič Brežněv, pochází ze záznamu jeho novoročního projevu z roku 1979. Při tomto projevu byl Brežněv údajně opilý. (Matej.Mirejo)

Související novinky

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

Chris Rock bude režírovat remake dánského Chlastu

30.01.2024

Lamentovat nad tím, že vznikají anglicky mluvené remaky světových filmových hitů, by už nemělo příliš smysl. Občas z toho může alespoň vzejít fajn snímek, který podnítí zájem o danou látku, případně… (více)

36. Premios Goya – výsledky

36. Premios Goya – výsledky

13.02.2022

Ve Valencii byly v sobotu 12. února 2022 předány výroční španělské filmové ceny Goya. Režisérem slavnostního ceremoniálu, jenž se uskutečnil v operním divadle Palau de les Arts Reina Sofía, byl… (více)

Rytíři spravedlnosti se dočkají remaku

Rytíři spravedlnosti se dočkají remaku

16.11.2021

Studio Lionsgate si objednalo remake další evropské pecky – tentokrát velebeného dánského snímku Rytíři spravedlnosti. V původním filmu režiséra Anderse Thomase Jensena (O kuřatech a lidech, Adamova… (více)

28. Dny evropského filmu startují!

28. Dny evropského filmu startují!

15.06.2021

DEF proběhnou v termínu od 16. do 23. 6. v Praze, Ostravě, Brně a v dalších městech ČR v rámci festivalových ozvěn. DEF jsou filmovým festivalem, který se již 28 let zaměřuje výhradně na současný… (více)

Reklama

Reklama