Reklama

Reklama

Jeremiah Johnson

Trailer

Obsahy(1)

Jeremiáše Johnsona civilizace neláká. Zahořklý civilizačními neduhy a válkami se v polovině 19. století rozhodne pro zálesácký život, stane se horalem, vyhledávajícím samotu v nedotčené divočině, jejíž neposkvrněnost nikdy nezpochybňoval. První zima prožitá ve Skalistých horách však Jeremiáše málem sklátí. Vyhladovělý a napůl zmrzlý nachází útočiště u starého prohnaného trapera, který jej učí nejrůznějším způsobům přežití, včetně přímého souboje s grizzlym. Jeremiáš je dobrým žákem, a tak když se opět vydává za svým cílem, lze říci, že z někdejšího zelenáče je ošlehaný muž, kterého drsností může předčit jenom velkolepá a hrůzu nahánějící příroda. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Ne, není to jako McCabe a paní Millerová. Ano, je to jako Malý velký muž. Není to o melancholii a hloubce okamžiku, je to spíš o kráse přírody a poctě pravým zálesákům. Pollack je režijně skvělý a umí krásně vyprávět obrazem a vše, co patrně chtěl sdělit, sdělil. Mně tam chyběla jen ta trocha melancholie. 7/10 ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Film o muži, který chtěl koupit pušku s ráží padesátkou, ale sehnal jenom třicítku... A toho chlapíka excelentně hraje Redford a jsem si docela jistý, že být tam kdokoliv jiný, nejspíš by si to konečné hodnocení nevysloužilo takové, jaké má, nejenže výborně hraje, ale do své role se i typologicky skvěle hodí. Stopáž je dvouhodinová a není to čas přemrštěný, neboť se jedná de facto o road movie na koni, kde titulní Jeremiáš potkává více či méně pološábnuté existence, kterým stejně jako jemu příliš neimponuje lidská společnost (ony jsou tu vůbec scény s víc jak třemi lidmi docela vzácné a to téměř jen tehdy, když jsou protagonisty indiáni spíše padoušského ražení). Záběry na krajinu dokáží skvěle doplnit už tak pomalou a lyrizující atmosféru, kterou nenabourá ani závěr, kde je akčnost prováděná snad jen krátkou montáží Redford vs. redskins. A Ano, lepší by to bylo snad jen s vesmírnou vydrou s chapadlama. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Se střídavou přítomností průvodců putuje Redfordova fotogenická tvář napříč osudem i Skalistými horami a vy si máte na konci kruhu uvědomit, že to všechno kolem tam není od toho, abyste proti tomu bojovali. Bylo, je a bude to tam i bez vás. Musíte se jen přizpůsobit a splynout.. Pollackova dobrodružná balada šla do nějakého konfliktu až v poslední třetině, ale překvapivě to k ničemu nevedlo. Možná kdyby se filmový Jeremiah držel pověsti a pravidelně večeřel játra Vran.. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Jeremiah Johnson mě zaujal už svojí koncepcí, tj. zaměřením na souboj člověka s divokou přírodou, kterému je zde věnováno nemálo prostoru. Na to, že se velká část odehrává beze slov, je film velice záživný. Ve spoustě drobných scén lze zjistit, co všechno museli tito pionýři v divočině podstupovat aby přežili. Těžkosti spojené s opatřením jídla, rozděláním ohně nebo noclehem byly takové, že odvaha dotyčných snad už hraničila s šílenstvím. Tento široký záběr filmu popisujícího jednotlivé úkony, které jsou navíc předvedeny realisticky a se smyslem pro detail, činí z Jeremiaha Johnsona mimořádný zážitek. Za touto „survival“ linií nijak nezaostává ani „lidská linie“ kdy Jeremiah potkává indiány a různé podivné existence všeho druhu, na jejichž psychice se již dlouhodbá izolace nápadně podepsala. Dílčí scény jsou dobře natočeny i sestříhány. Souboje s vlky například vypadají i přes technické limity slušně a hodně dobrá je třeba i scéna souboje s indiánem, kde se Johnson orientuje dle chování svého koně. Díky těmto reálně a nápaditě napsaným scénám, nemá film moc slabších míst a osobně u mě trumfnul třeba Malého velkého muže ze stejné doby. Zcela mimořádná je pak nijak neošizená výprava. Film byl natočen v amerických národních parcích a kameraman z prostředí vytěžil snad absolutní maximum. Po vizuální stránce je film dokonalý, snad každý záběr odkrývá nějakou monumentální scenérii a pokud si potrpíte na americkou krajinu, je film zážitkem. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Úsporná, rozvážná, osudová - a trochu melancholická balada, která vypráví o zrodu legendy. Klasický western připomíná jen velice vzdáleně - je prostým příběhem muže, který odešel do hor. Uprostřed divoké a drsné přírody chtěl ctít jejich pravidla i zvyky všech, kteří tam žili ... potíž je v tom, že pouhé dobré úmysly mnohdy nestačí. S filosofií snímku se nemůžu až tak úplně ztotožnit - alespoň ne ve všech ohledech ... ale to neznamená, že ji neuznávám. Musím respektovat její nestrannost, neboť střet dvou civilizací je VŽDYCKY komplikovaný - a obyčejně s sebou přináší nepřátelství, k němuž mají obě strany oprávněné důvody. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. května 1972 na Cannes FF. (ČSFD)
  • Dvakrát zmíněný "Fort Hawley" je ve skutečnosti historické obchodní místo Fort Hall, založené roku 1834 u řeky Snake v dnešním jihovýchodním Idahu. (džanik)
  • "Crazy Woman" (Šílená žena), které zabili děti a zajali muže, podle knihy 'Crow Killer' (Zabíječ Vran) skutečně žila ve Wolf Tail Valley (Údolí Vlčího ocasu). (džanik)

Reklama

Reklama