Reklama

Reklama

Jeremiah Johnson

Trailer

Obsahy(1)

Jeremiáše Johnsona civilizace neláká. Zahořklý civilizačními neduhy a válkami se v polovině 19. století rozhodne pro zálesácký život, stane se horalem, vyhledávajícím samotu v nedotčené divočině, jejíž neposkvrněnost nikdy nezpochybňoval. První zima prožitá ve Skalistých horách však Jeremiáše málem sklátí. Vyhladovělý a napůl zmrzlý nachází útočiště u starého prohnaného trapera, který jej učí nejrůznějším způsobům přežití, včetně přímého souboje s grizzlym. Jeremiáš je dobrým žákem, a tak když se opět vydává za svým cílem, lze říci, že z někdejšího zelenáče je ošlehaný muž, kterého drsností může předčit jenom velkolepá a hrůzu nahánějící příroda. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ve westernovém žánru dávám přednost klasice, takže mě tenhle návod, jak přežít v divočině, příliš neoslovil. Ale to neznamená, že by se na film nedalo dívat. Prostředí je krásné, Redford hraje dobře a jeho kontakty s Indiány mají něco do seba, ať už jsou jakéhokoliv charakteru. Ale já od westernu halt čekám něco jiného. 60% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Divočina, medvědi, zarostlý Robert Redford pokyvující ze slavného meme, indiáni a skalpy. Jeremiah Johnson není ve finále tak naplněným dobrodružstvím, jak se celou dobu tváří, a většinou nepřekračuje fyzickou náturu klasické 'filmovosti', ale přesto je to moc příjemná a místy neskrývaně oslovující podívaná, která bloudí v dějovém kruhu mnohem rafinovaněji a šikovněji než většina rádoby uměleckých souputníků. A i kdyby film postrádal Pollackův baladický jemnocit, jen charismatický Redford, úžasné přírodní scenérie a dobré vedlejší postavy by ho na svých bedrech také utáhli.. 80% ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Sydney Pollack sice není typický westernový režisér, ale s tím málem, které tomuto žánru věnoval, se zjevně nepáral. Zatímco v komediálních Lovcích skalpů nakopává prdel všem neohroženým hrdinům a drsňákům divokého Západu, v případě baladického Jeremiaha Johnsona podává reálný a nečesaný obraz časů dobývání amerického Západu. Ač se jedná o silný příběh, zuby nehty se brání citovému vydírání a ani na minutu ve filmu nezní patetická hudba - orchestrální skladby ustupují syrovým kytarovkám. Akční scény krví nešetří (viz Jeremiahovo zmasakrování vrahů jeho blízkých). Podtrženo sečteno, vynikající drsný zálesácký western s Robertem Redfordem v jedné z jeho nejlepších rolí. 96%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vskutku výjimečný dobrodružný film popisující život v divočině. Robert Redford potvrzuje svůj herecký um a ztvárňuje postavu Jeremiaha Johnsona opravdu přirozeným způsobem. Příběh sám o sobě má mnoho silných momentů a za podpory perfektní kamery (která se patřičně věnuje vybraným, krásným scenériím) a líbivé hudby dotváří úžasný filmový zážitek. Každý, kdo má rád dobrodružství a přemýšlel někdy o útěku z civilizace k životu v divočině, tak zde pozná všechna pro a proti. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Relativně starý film s relativně mladým Redfordem aneb příčurka pro přežití v divočině plné divé zvěře, víceméně krvelačných indiánů a prapodivných bělošských existencí, o jejichž příčetnosti lze silně pochybovat. Nebo to naopak oni jediní mají v hlavě dokonale srovnané? Dobrodružný film s veškerými potřebnými ingrediencemi: sympatický hlavní hrdina (pravda, to ocení hlavně ženy;-)), vedlejší postavy, co diváka osloví (ikdyž třeba za celý film vůbec nepromluví), okamžiky vtipné i dramatické, akce i něco k zamyšlení. Možná, že kdyby J. Johnson nezvolil kariéru náruživého lovce, který je schopný vyhubit vše ve svém okolí, co má kožich ke stažení, byla bych ochotná filmu dupnout i pátou hvězdičku:-). 85% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. května 1972 na Cannes FF. (ČSFD)
  • Dvakrát zmíněný "Fort Hawley" je ve skutečnosti historické obchodní místo Fort Hall, založené roku 1834 u řeky Snake v dnešním jihovýchodním Idahu. (džanik)
  • Johnstonova žena (v té době zrovna těhotná) byla ve skutečnosti zabita náhodnou nájezdní skupinkou Černonožců a ne oplátkou za narušení indiánských pohřebišť. (džanik)

Reklama

Reklama