Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy mne moc nebavilo, když se chlap oholil, nalíčil, nafouknul si hrudník, navlékl si ženské šaty a pisklavým hláskem se začal dožadovat mého smíchu. Jedna je výjimka však existuje a tou je Michael alias Dorothy, kterého však ke změně pohlaví vedla nezaměstnanost a to já plně respektuji. Navíc je to skvělá zábava, Dorothy je neřízená střela a nejeden z jejích nahrávačů na hlášky by si patrně zasloužil svůj vlastní film. Zejména na ten se spolubydlícím Jeffem bych se určitě mrknul. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Jóó, Dustin Hoffman je ve své roli opravdu vynikající. Role mu jde jedna radost a otravné otrapy odráží s noblesou. Jen ten zbytek mi příšel nezajímavý, pomalu se mi zdálo, že vše je postaveno na Tootsie, což mi kazilo dojem. Asi to zní absurdně, ale je to tak. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 4* tuhle klasiku zná určitě většina z mé generace a starší a je to jeden z mála amerických filmů, které se na československém televizním kanálu mohli objevit před revolucí. A myslím, že by se mohla líbit i těm mladším, protože je to kvalitně natočná komedie, kterou vyzdvihuje zejména herecký výkon Dustin Hoffmana. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„To je cvokárna a ne špitál..“ Do ženské role v pitomé soap opeře je přes hromadu uchazeček nakonec obsazen převlečený muž a aby byla řádně nastolena genderová rovnováha, všichni muži jsou tu samolibí, ulhaní a nebo chlípní (někteří jsou i kombinací toho všeho). Záměna mužské a ženské identity pak vede k situacím, kdy Tootsie musí odrážet heterosexuální útoky (fakticky homosexuální) a naopak se krotit při útocích svých, aby nevypadaly jako lesbické. Hned jsem si vzpomněl na rady Černé zmije nadporučíku Georgeovi, jenž si získal oblibu mužského publika a především generála Melchetta při vystupování na estrádách jakožto Grandiózní Georgina: 1.) Nikdy, opakuji nikdy, nesmíš sundat paruku, 2.) nikdy nic neříkej a za 3.) a to je to nejdůležitější - nenech se opít a nenech ho, aby tě na verandě ojel.. Toť Pollackův úsměvný, lehce romantický pohled na politiku rovné šance, za kterým stojí scénárista seriálu M.A.S.H. Larry Gelbart. Nutno podotknout, že takové filmy se už příliš netočí a vlastně ani nenosí. Nyní se s laciností, vulgaritou a chlupatými varlaty pod sukní už nikdo nepárá a rojí se nám tu různí varietní travestité jako třeba bratři Wayansové, Marťa Lawrence či Amy Schumer. I když...ta poslední jmenovaná bude nejspíš žena.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Musíme upřímně konstatovat, že přes nesporné kvality má film hned několik vlažných momentů, spoustu hluchých míst i patosu. Na druhou stranu se na necelé dvě hodiny ocitneme mezi dokonalým hereckým obsazením, které z úst za dohledu znamenitého režiséra vypouští uchu lahodící dialogy. Tootsie tak rozhodně není komedií, u které by se divák popadal za břicho nebo se nachytal u zasněného výrazu, svou dobrosrdečností a čistotou však leccos dokáže napravit. Zoufalý newyorský herec mi v reálnějším pojetí nicméně neseděl tak, jako crazy rovina u kolegy Chrise Columbuse, který se svým „tátou v sukni“ moc dobře věděl, kdy sáhnout po sentimentu, jak pracovat s timingem a kdy zase ubrat. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Sám Dustin Hoffman navrhl název filmu. Tootsie totiž byla přezdívka psa Dustinovy matky. (viperblade)
  • Scénář snímku byl mnohokrát přepsán, než získal finální podobu. (S.i.d.)
  • Pracovní název filmu je „Would I Lie to You?“, tedy stejný jako divadelní hra, podle níž byl film natočen. (raininface)

Reklama

Reklama