Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman tady herecky vysloveně čaruje a věřil jsem mu nejen tu ženskou (proč nebyl v nominaci za nejlepší ženský herecký výkon nechápu), ale tu sociální situaci, která ho k tomu dohanala a na které je postavena pointa celého příběhu. Na rozdíl od kolegů už nejsem až tak nadšen z celého příběhu, myslím si že se dalo z celé té travestovly udělat mnohem víc zábavy něco na způsob scény, kdy se do bytu za Dustinem a Billem dobývá Jessica a pak taky, že by se dlouholetý chlap vyvaroval všech klopýtnutí co způsobuje okmažitě změna na ženu, tomu odmítám uvěřit. Naštěstí film dobře funguje jako celek a nejne hlavní role je skvěle obsazena, Jessica byla vysloveně k sežrání a ani ve společných scénách s Dustinem se neztrácela a Bill je snad nejlepší herec vedlejších rolí všech dob s tím že samozřejmě zvládne i hlavní. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $21miliónovTržby USA $177,200,000Tržby Celosvetovo $210,100,000║ Dustin Hoffman je fakt klasik, prvá polovica filmu je trošku vlažná, alebo lepšie povedané taká rozbehová ale v druhej to už pekne odsýpa a bohato zabáva. /80%/ ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Trošku vážnější komedie, která z mého pohledu obsahuje několik podstatných nedostatků. Tootsie je totiž po celou dobu přiměřeně vtipná (což je dobře), její dramatická část ale začíná fungovat až v posledních patnácti minutách (což už tak dobré není). Také je celkem těžké uvěřit, že Dustin Hoffman si zničehonic nasadí paruku, nalíčí tváře, obuje si lodičky a hnedle je z něj opravdová, rázná žena, aniž by si kdokoli z okolí něčeho všiml. Podobný Columbusův Táta v sukni sice trošku neumně pracoval se sentimentem, nicméně nalazení do "crazy" roviny mu prospělo více, než reálnější pojetí u Tootsie. A za sebe můžu říci, že ani ukňouraná Jessica Lange kvalitě filmu nijak výrazně nepřidala (a Oscar je v kapse). Na druhou stranu, jednou jsem opravdu šel do kolen a asi nikoho nepřekvapí, že to bylo u naživo vysílané scény z nemocnice, takhle by se měly točit telenovely ve stylu "Ordinace kdovíkde". A Bill Murray je vtipný za každých okolností, to je bez debat. Konečný verdikt: solidní 3*, protože jak bylo povězeno Jacku Lemmonovi - v podobné pozici, v jaké se ocitl chudák Dustin - "Nikdo není dokonalý!" ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

"Julie thinks you're gay?" - "No, my friend Sandy. I mean, it's crazy..." - Then sleep with her!" - "I slept with her once, she still thinks I'm gay" - "Oh oh, that's not good one" --- Milé, se zvlášť povedeným závěrem. Ale preferovat asi vždycky budu Mrs. Doubtfire, jakožto větší řachandu (což by podle mě mělo být synonymem převlekové komedie), Tootsie je moc ukecaná a ne už tak vtipná. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Moje druhá nejoblíbenější ,,role'' Dustina Hoffmana, výkon v této dvojroli je prostě fenomenální... Hned po prvním snímku, který jsem s ním viděl - Malý velký muž. Humor je neuvěřitelně břitký i vtipný zároveň, hlavně v dialogových scénách, možností, jak námět využít, se objevila spousta, a pokaždé dokázaly uhodit hřebík na hlavičku, rozřešení celého případu je tak absurdně geniální, že se budu ke snímku opakovaně vracet a konečná ,,hádka'' o půjčování šatů funguje přesně tak, jako správný závěr má... ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Dustin Hoffman se v dámském kostýmu vypravil na třídní schůzky svých dětí jako jejich tetička - nikdo ho nepoznal. (Sonnery)
  • Režisér Sydney Pollack sa počas natáčania tak často hádal s Dustinom Hoffmanom (Michael/Dorothy), že po tomto filme s ním odmietol spolupracovať. (Raccoon.city)
  • V roce 2007 byl snímek Americkým filmovým institutem zvolen jako 69. nejlepší film všech dob. (viperblade)

Reklama

Reklama