Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Vojvoda Atreides veľmi dobre vie, že vládu nad planétou Arrakis, inak zvanou Duna, nedostane tak ľahko. Barón Harkonnen sa jej bez boja odmieta vzdať. Planéta, ktorá na prvý pohľad neukrýva nič, čo by stálo za boj na život a na smrť. Lenže na piesočnej planéte žijú nebezpečné obrie piesočné červy, vďaka ktorým sa na planéte vyskytuje mystická látka, ktorá umožňuje zájsť na miesta, kde ešte nikto nebol. Je to látka, ktorá pri správnom využití poskytuje neobmedzenú moc. Táto látka je však tým najvzácnejším, čo vesmírna ríša pozná. Vojvodova skupina je v obľúčení Harkonnena, ale Paul Atreides s Jessicou uniknú nebezpečiu a ukryjú sa v púšti. Tu narazia na miestnych obyvateľov, Fremenov, ktorí uveria v dávne proroctvo. Podľa tejto predpovede by mal byť práve Paul Atreides dlho očakávaným spasiteľom... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

Motinski 

všechny recenze uživatele

Oproti Lynchovej adaptácii vážnejšie, s hlbším opisom charakterov, viac verné predlohe a hlavne menej urýchlene. Efekty priamo úmerné rozpočtu (to berte tak že sa na nich občas dobre zasmejete ), herecky zvládnuté dobre, najviac sa mi páčil Hurt a určite fanúšikom Herberta odporúčam skôr toto prevedenie. Nečakajte ale niečo prelomové v žánri, knihu je v podstate stále takmer nemožné sfilmovať a tým pádom viac výsledok sadne niekomu kto Dunu nečítal. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Velice solidní televizní produkt. Srovnání s Lynchovou Dunou se prostě nedá vyhnout... Nicméně obě Duny jsou jiné. K mému překvapení se ve všech třech dílech objevilo několik pozoruhodných okamžiků - vynikající baronův ocelový vějíř, loutky Forman brothers a hlavně poměrně slušnén herecké výkony - stabilně vedle Williama Hurta se mi líbila Saskia Reeves a Ian McNeice. Myslim, že docela slušné... No... ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Mám hodně rád Lynchovu starší verzi, takže pro mě bylo potěšením vidět variaci na ní. Není myslím o mnoho horší, i když se nejspíš Lynchovou verzí v mnohém inspirovala. Nebudu srovnávat s knižní předlohou, která mě nikdy nebavila (málo hard sci-fi, příliš románových šablon a keců). Nebudu ani srovnávat s Lynchem, protože ten je svéráz a unikát. Nebudu se posmívat jistě úsměvným trikům, protože se mi líbily mnohem víc, než moderní CGI a taky proto, že jejich úsměvnost považuju za záměr. Nebudu se znechuceně ošklíbat nad romantizováním a idealizováním pouštní arabské civilizace (okaté paralely jsou snad zřejmé), protože v době psaní knih zkrátka připadal primitivní islám/islámský svět mnohým západním lidem děsně sexy. A naopak oceňuju, že z mého pohledu tahle béčková televizní minisérie hravě strčí do kapsy jakýkoliv díl velkofilmových infantilních Star Wars a že mě vcelku uspokojila i česká herecká účast, které vévodili doktor Dobrý s konkubínou Kodetovou. ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Mnohem povedenější než verze od Lynche. Ačkoliv i tady je oproti knížce leccos zpřeházené, a některé okamžiky jsou téměř do očí bijící (zasvěcení Jessicy, přičemž si jde k oltáři s hezky kulaťoučkým bříškem a velebná matka, léčitelka a vědma, se diví že je samodruhá :D představoval jsem si to v knize trochu jinak). Nicméně velice povedené :) ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Herbertov svet Duny je velkolepy a carovny. Lynch si na nom dokonale vylamal zuby a nic ine som necakal ani od televizneho spracovania. TV verzia ma vsak jednu vyhodu a to, ze mohla ist dlzkou za hranicu bezneho filmu a to aj vidiet. Tvorcovia sa snazili zachytit co najviac z knihy a preniest do filmu. Je pre mna vsak absolutne nepochopitelne, ako vsak mohli pripustit nieco taketo, kedze vychadzam z toho, ze tak narocny projekt aky Duna predstavuje, chyti do ruk len velky fanusik. Triky boli absolutne katastrofalne, ale to by sa dalo prezriet. Ale plnostihli az tucni fremeni??? To snad nemysleli vazne!!! A tie kostymi?Ved to vyzeralo ako z maskarneho balu, dost lacneho (aj ked filtersaty sa im vydarili). Herecke obsadenie? Na jednej strane spokojnost (vojvoda Leto, ciastocne aj Paul, lady Jessica, princezna Irulan, Gurney, mala Alia), avsak na druhej absolutna znechutenost (baron Harkonnen, Fenrig, vsetci fremeni do jedneho, cela Gilda, aj Bene Gesserit, rovnako aj obaja mentanti). Ale aby som nebol len kriticky, cely film je pekne dlhy a fanusika vtiahne do svojho sveta...a to je to najkrajsie co Duna predstavuje. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Minisérie se natáčela v Itálii a v České republice - přesněji v Praze, díky tomu si v ní zahrálo mnoho českých herců. (Yardak)
  • Falešné koření ve scéně, kdy se znovu střetnou Paul a Gurney (P. H. Moriarty), bylo ve skutečnosti oregano. (Radiq)
  • Efektu modrých očí Fremenů bylo dosaženo pomocí speciálních ultrafialových kontaktních čoček a kamerami s UV-filtrem. (Radiq)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama