Reklama

Reklama

Stranded (Náufragos)

  • USA The Shelter

Recenze (4)

honajz 

všechny recenze uživatele

Realisticky ztvárněné sci-fi, jak tady píše humanbeing, to tedy rozhodně fakt není. Ten film je evidentně pořízený za laciný peníz, takže je převážná většina točená v ateliérech (a popravdě, ty kulisy zas nic moc) a exteriéry podle mne sfoukli někde na kopcích Costa Bravy za jeden den někdy po sezóně. Maria de Medeiros se snaží vypadat osudověji a kukadlovitěji než Marion Cotillard a ostatní herci mi - s výjimkou de Almeidy a Vincenta Gallo - přijdou, že hrají bez zájmu a odtažitě. Ostatně, odtažitě působí celý film a nevzbuzuje žádné emoce. Osudy postav jsou mi tudíž ukradené, protože zde chybí - i přes dané téma - napětí. Vše je prostě bezemoční. Navíc celý nápad a námět je ukradený z jiných marsovských, ale hollywoodských filmů, takže nás nečeká ani žádné větší překvapení, vše jede ve vyjetých kolejích. Nejvíc mě ale štval ten voice over kapitánky, který vše vysvětloval jak malému děcku, aby divák pitomec pochopil, což vůbec nenechává prostor fantazii ani možnost některé scény si sám procítit. Aha, tak představitelka kapitánky, co hraje fakt jak poslední dřevo, to režírovala, tak to mnohé vysvětluje... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

V roce 2001 se asi roztrhl pytel s filmy o první výpravě na Mars a stejně jako Rudá planeta nebo Mise na Mars, Stranded skončilo neúspěchem a na rozdíl od těch dvou ještě zapadlo prachem. Ono se není čemu divit, když to mělo mizerný rozpočet, ale schopný filmař s tím dokáže něco udělat tak jako tak. To se ale tady fakt moc nepovedlo. Kamera je jak z televizního filmu, navíc nezajímavou a se slabou atmosférou. "Herci" jsou jak z nějakého špatného ochotnického divadla, z nichž jediný, kdo za něco stojí, je Vincent Gallo. Zbytek je buď bez emocí, nebo se o ně křečovitě (až směšně) snaží. O postavách víme minimum. A ten příběh taky není nic nového, vlastně je stejný, jako ve spoustě jiných scifárnách o Marsu - a to samé platí i o dialozích. Těch mínusů to má prostě dost. Ale i tak to nebylo zas tak hrozné, jak jsem se bál, navíc těch závěrečných 20 minut - i když jsou lehce předvídatelné, i když jsou ne zrovna dobře natočené, i když nic nového nepřinesou - se mi docela líbilo, i s tím pokusem o "velkolepý" závěr, který mi nevyzněl pateticky, ale spíš odpovídající své kvalitě. 2* ()

humanbeing 

všechny recenze uživatele

Stranded je drama o první lidské posádce vyslané na Mars, která skončí uvězněná na povrchu planety. Oproti hollywoodským filmům o letech na Mars je toho v něm dost málo na to, aby uspokojilo diváka požadující ve filmu dějové zvraty, komplikované postavy a nějakou tu akci. Asi kolem osmdesáti procent filmu je věnováno dialogům, film se hýbe pomale - posádka nemůže nic moc zajímavého dělat, ani ji ohrozit, takže proto. Realisticky ztvárněných sci-fi moc není, a už jen kvůli tomu se vyplatí se na něj podívat. Celkově vzato celkem kvalitní realistické sci-fi drama s depresivním obsahem, které by si neměli nechat ujít především ti, kteří preferují chytré filmy před těmi béčkovými. ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Prevažne sa stotožňujem s názorom tejto recenzie. Okrem tragického prehrávania jednej z herečiek (jej výkon svojou umelosťou a protivnosťou nehorázne vytŕča spomedzi ostatných) mi prekáža aj klišé rozuzlenie deja, ktoré je navyše dosť slabé (postavy nájdu stopy po dávnej mimozemskej architektúre, veď poznáte tie otrepané zvraty filmov o Marse...). Hoci väčšina efektov a rekvizít je dobre zvládnutých, exteriérové zábery by si zaslúžili ešte trochu postprodukčnej práce : Mnohé z nich pôsobia navzájom nekonzistentne alebo nepôsobia dostatočne presvedčivo na to, aby ste uverili, že ide o povrch Marsu. ()

Reklama

Reklama