Reklama

Reklama

Píseň za chudého chlapce

  • Irsko Song for a Raggy Boy (více)

Obsahy(1)

Koprodukční drama režiséra Aislinga Walshe se odehrává v Irsku roku 1939. Otec Damian, který stojí v čele St. Jude's Reformatory School, pozve proti biskupově vůli někdejšího účastníka občanské války ve Španělsku, interbrigadistu Franklina, aby učil na jeho škole.
Franklinovy metody se diametrálně liší od toho, jak s žáky zacházel bratr John, zastánce tvrdých trestů. Franklin staví vztahy na vzájemné důvěře, podporuje talentované chlapce, učí je číst a chápat poezii. K nejnadanějším žákům patří Mercier, s jehož pomocí se učiteli podaří zabránit násilí, jež bratr John chystal na Štědrý den. Mercier však za to o pár dní později zaplatí životem. Franklin chce rezignovat a odejít bojovat do války, ale při loučení se svými žáky pochopí, že jeho místo je tady. (kikulin)

(více)

Recenze (90)

misterz 

všechny recenze uživatele

Ďalší film z novovytvorenej kategórie "nasieracích" :). Kvalitatívne ho možno porovnať s Padlými ženami (2002), aj keď tie sa mi páčili o niečo viac. Prostredie je tu skoro rovnaké, len sú vymenené pohlavia a tento raz trpia chlapci, ako inak vo "vrelom, vrúcnom a všetko milujúcom cirkevnom objatí". Scénka za scénkou si tu svojim pomalším tempom napredujú k výraznému, emotívnemu finále. Podobné filmy by som povinne premietal vo Vatikáne, aspoň tri krát denne, miesto raňajok, obedov a večere. Jeden veľký hnus keď si človek pomyslí, že niečo také ešte stále existuje a problém týrania zverených detí ani zďaleka nevymizol. 75/100 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ja len nechápem, prečo sa takéto silné, príbehovo a morálne nabité filmy, navyše so skvelým Aidanom, dostávajú k bežnému divákovi až príliš sporadicky. Krásny komorný príbeh o zbližovaní ľudských citov, priateľstve, emotívny, morálne poučný a koniec si ani lepšie spravený neviem predstaviť. Len málo chýbalo k tomu, aby sa prerýpal mojou osobnou filmovou topkou. 100%. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Systém nápravných učňovských škol existoval v Irsku až do roku 1984, jak říkají na konci filmu, a já jen doufám, že to všude nebylo tak strašné, jako bylo ukázáno tady. Ve vedení byl sadistický kněz, který tyto chlapce "vychovával" a druhý, který je pro změnu zneužíval, všichni ostatní to mlčky přecházeli a jediné světýlko naděje byl učitel (Aidan Quinn), který naštěstí jinde nesehnal místo. Pro mě osobně byly některé scény ve filmu hodně drastické a nejhorší je přát si něčí smrt, aby se konečně něco změnilo a to se mi právě tady stalo. V každém případě to byl velmi silný citový zážitek. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Další důkaz, který mi ukázal o prohnilosti církve(lidí, kteří se za Boha schovávají) a jen další důvod proč být ateista. Velmi syrový příběh o učiteli, který se vydal učit "očíslovaná zvířata" (rozuměj mladé chlapce) do jednoho irského nápravného zařízení pro mladé "delikventy", pod správou církve. Kde kruté bití "čísla 913 a jiných" bylo na denním pořádku a nejen velmi kruté fyzické tresty ale i jiné ponižování. Filmů s podobnou tématikou už bylo natočeno několik(nezvladatelní žáci a učitel, kterého začali silně respektovat), ale tento mě opravdu položil na lopatky. ()

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Hmmmm. Ten film má něco do sebe. Zajímavý, odvážný, realistický, lehce ohraný (no a co) a celkem i drsný. Vynikající Aidan Quinn v roli ochránce jenž se chystá spasit celou školu a odpomoct od kokotskýho děkana. Možná by tomu prospěl dramatičtější konec, ale vzhledem k tomu, že film je pravděpodobně podle skutečných událostí, tak jako bych předchozí větu nenapsal. Dead Poets Society po Irsku s krapet zajímavějším zpracováním v krapet drsnější době. 4,5 hvězdy. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Film byl natočen podle stejnojmenné knihy Irského spisovatele Patricka Galwina, která byla založena na skutečných událostech. (Verka13)
  • Herec Aidan Quinn obetoval týždne na to, aby pripravil chlapcov na mnohé otriasajúce momenty, ktoré boli vo filme. (Karush)
  • Natáčení filmu trvalo kvůli problémům s finančními prostředky a také s obsazením herců přes čtyři roky. Největší problém byl najít ideálního představitele Liama Marciera, jelikož režisér považoval za důležité, aby byl dobře zvtárněn. Nakonec obsadil Johna Traverse, chlapce z irského boxerského klubu bez předchozí herecké zkušenosti. (Verka13)

Reklama

Reklama